RockStation

Halmozz témát! : Betterfly – Betterlife

2009. július 27. - sunthatneversets

Ismét egy első  lemezes banda a célkeresztben. A budapesti fiatalokból álló  csapat Betterlife című albuma – a Betterfly MySpace oldala szerint – augusztus 1-jén lát napvilágot. Más források szerint már megjelent a lemez, de igazából mindegy is, mert a nálam lévő promó alapján szép sikerek várhatnak a bandára, ha …......    
 
A Betterfly is visszatekint már pár éves múltra. Több tagcsere és koncert után (Emergenza Fesztivál, Azfeszt, Zöld Pardon), most itt az első nagylemez tizenkét korrekt dallal, valamint a Betterlife című nóta rádiós változatával. A zenekar igazi koncertbandának vallja magát – Muse Tribute zenekarként is funkcionálnak -, de a stúdiófelvétel után sem kell magát szégyellnie a csapatnak, bár a dobhangzástól nem vágtam hanyatt magam. A Kiss Balázs (Csiga) – gitár, Nánai János – billentyűk, Farkas Balázs – ének, Sipos Ábris – basszus, Szőts Péter - dob felállású csapat szemtelenül fiatal koruk ellenére nem gyenge muzsikusokból áll, még az egygitáros felállás sem hátrány, van súly a zenében.

lemez egyébként ingyen letölthető (részletek a cikk további részében). Klikk!

Ha a Betterfly által képviselt zenei irányt be kellene lőnöm, nagy gondban lennék. Van itt minden, mint a búcsúban. Jazzes zenei betét, metálosabb vadulás, lebegő, lágy zongora hangok. Biztos volt a srácokban egyfajta bizonyítási vágy, hogy megmutassák tudnak zenélni. Így aztán a Betterlife egyfajta témahalmozás is egyben, bár azt mondom, hogy a kevesebb több lett volna, mert pár dal attól veszti el az igazi karakterét, hogy sokáig tépik a húrt vagy valami mást az urak, és sajnos a lemez meg is fárad kissé a végére. Pár karakteresebb énektéma is elkelt volna Balázstól, pedig a hangja alapvetően rendben van, a kiejtés is oké, de a nóták egy része így is elég szürke képet mutat.

Hogy a zenekar példaképei kik lehetnek, azt nem tudom, minden esetre egy kis Faith No More-os hangulati elemet itt-ott felfedeztem. Mondjuk a Heaven & Hell elején a Coldplay Clocks-jának piano-téma lenyúlásáért ejnye bejnye jár. Ettől függetlenül ez a legjobb dal lemezen. 

Viszont sikerült az albumra igen jó dolgokat is tenni. Ilyen a pulzáló, király basszus és billentyű témákat felvonultató Why Don't You Kill A Man, a remek groove-ra épülő Brave New World, a sikálós gitárjátékú Can't Hide, mely alatt egy jó szinti téma is megbújik, vagy a címadó basszus-gitár orientált lüktetése, ahol a refrén is elsőosztályú, de legalább ilyen jó a Waltzer Alone mega-giga gitárszólója is.

Az első bekezdésben félbehagyott mondatot tovább folytatva: szép sikerek várhatnak a bandára, ha lenyesegetik magukról azokat a sallangokat, melyek nem tesznek jót a zene befogadhatóságának. Ettől függetlenül az látszik, hogy zenei képzettség terén talán túl jól is állnak a fiúk. Legközelebbre egy kicsit direktebb albumot kívánok a jó ötletek megtartásával. A tehetség adott, a lehetőségeket meg ki kell aknázni.

Az album letölthető a Betterfly hivatalos weboldaláról MP3 formátumban ingyen és bérmentve!


/a kritika eredetileg a zene.hu portál számára készült - köszönet a promoért!/


 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr121270914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Civilvictim 2009.08.02. 00:32:03

Szerintem beszarás az album, kurvajó. :)

Minotaur 2009.08.03. 23:11:29

Nekem is tetszett a lemez... az legyen a legnagyobb bajuk, hogy képzettek amúgy... végre _zenész_ zenészek, és nem csinált sztárok butácska utánzatai vannak a fiatal magyar színtéren.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum