RockStation

Nincs más, nincs új: Volbeat – Beyond Hell/Above Heaven

2010. szeptember 13. - sunthatneversets

Volbeat - Beyond Hell/Above Heaven albumA dán Volbeat pályája a 2007-ben kiadott Rock The Rebel/Metal The Devil című album után úgy emelkedett felfelé, mint egy sugárhajtású repülőgép. Underground sikertörténet mondhatnánk, de itt más a cél és ez a negyedik Beyond Hell/Above Heaven című lemezen világosan ki is kristályosodik. Már az előző Guitar Gangsters & Cadillac Blood is megmutatta, hogy nehezen lehet elmozdulni ettől az Elvis-re hajazó hippis, rockabillys imidzstől, mely itt-ott keveredik a Metallica-val. Azon az albumon már nem volt annyi súly, volt viszont sláger garmadával. Az irányvonal maradt, a végén azzal a kérdéssel, hogy a negyedik albummal merre kanyarodik a Volbeat.

Nos két pont között a legrövidebb út az egyenes és ez bizony azt jelenti, hogy nincs itt kanyar se balra se jobbra. A pár évvel ezelőtti klubkoncerteket lassan felváltották a stadionok, de hogy a Volbeat tud-e akkora pályát befutni, mint az igaz nagyok az majd csak később derül ki. Minden estere az új album már nem a kicsiny holland Mascot Records égisze alatt látott napvilágot, hanem egy igazi nagyágyú a Vertigo/Universal gondozza. 

 


Volbeat (feat. Mark "Barney" Greenway) – Evelyn


 
Ez a lemez semmivel sem másabb a nagy egészt tekintve, mint a Guitar Gangsters & Cadillac Blood volt. Persze lehet azt mondani, hogy most van egy kis szájharmonika itt meg ott, most van egy kis punk rock ebben meg abban a számban, de a koncepció, a megvalósítás semmit sem változott. Újra a Hansen Studio-ban dolgoztak, újra Jacob Hansen-nel. Jól szól a cucc, de nem szól máshogy és ez a legnagyobb baj hosszútávon azt hiszem. Szeretem a Volbeat dolgait, de így a negyedik lemezre komoly bajban vagyok már azt illetően, hogy ez vagy az a dal most melyik is, annyira ugyanolyan mindegyik.

 

VolbeatJó dalok persze vannak most is. A Fallen igazi telitalálat, a 7 Shots-ban (zseniális kezdés) a Kreator főnök Mille Petrozza, az Evelyn-ben Mark "Barney" Greenway a Napalm Death hörgője vendégeskedik. (Elvis)Király a súlyos A Warrior's Call is, ezeken kívül pedig kapunk jó kis Michael Poulsen féle harmóniákat, melódiákat, de ezeket megkaptuk már korábban is, ráadásul sokat ugyanabban a formában. 

 


Volbeat – A Warrior's Call



Persze azokkal az érvekkel is egyet kell értsek miszerint az AC/DC is évtizedekig sikeres volt egyazon stílussal, szinte minimális változások nélkül, miért ne sikerülhetne ez a Volbeatnek is. Hiába azonban a jól kitalált stílus, Angus Young-ék zenéje időtállóbb, ez biztos és ma egy teljesen más világot is élünk. Ne legyen igazam, de azt gondolom, hogy a Volbeat esetében ez már csak egy két lemezig fog működni. Mindenesetre egy jó kis séróelfújós Diesel klubos koncertet megnéznék újra tőlük, mert ezen a terepen képtelenek hibázni.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr152290421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quentin Montargis-ból 2010.09.14. 09:31:07

7 shots, nem feet.

Azért nem mondanám, hogy ugyanolyan mindegyik dal. A Who They Are tiszta black metal, a 16 Dollars akkora rockabilly, hogy Fenyő Miki is tolhatná, az Evelyn-ben olyan "hörgések" vannak, ami még náluk soha (plusz a legjobb Volbeat-refrén evör), és felhozhatnám további példának az általad említett szájharmónikás cuccokat, ami két dalnak is western-hangulatot kölcsönöz.

Nem kötekedésképpen: mi lenne az az irány, ahová mozdulniuk kellene, amire azt írnád, "végre valami más?"

Mert az előbb említett dalokban vannak ilyenek.

sunthatneversets · http://rockstation.blog.hu 2010.09.14. 13:25:53

@Quentin Montargis-ból: Köszi a javítást. Igazából nem rossz a lemez (ez a pontszámon is látszik) és abban igazad van, hogy vannak rajta olyan dalok (az általad említettek), amelyek különböznek más daloktól, de jó pár dal olyan, amelyről, ahogy a kritikában is írtam, ha lejátszanák gondolkodnom kéne, melyik lemezen is van. Azt mondjuk én sem tudom megmondani merre kéne tovább menni, de az is lehet, hogy pont ezzel a lemezzel fognak végleg befutni és abszolút nem lesz igaz az amit írtam :-)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum