RockStation

Szeretjük Magyarországot - Sabaton interjú

2010. október 14. - sunthatneversets

A svéd Sabaton az utóbbi években jelentős ismertségre tett szert Európa szerte. A Magyarországra kis túlzással hazajáró csapat legutóbb májusban a Metalfesten adott fergeteges hangulatú koncertet, ráadásul a csapat ötödik, Coat Of Arms című lemeze is ekkor jelent meg, melyet egy a Dunán úszó hajón adott koncerttel is megspékelt a banda. Erről, az új lemezről és a hamarosan önálló turné keretében novemberben esedékes budapesti koncertről is kérdeztük Pär Sundström basszert.

RS: Lassan hazajártok Magyarországra. 2009-ben a Hammerfall-al közösen voltatok nálunk, idén májusban pedig a Metalfesten léptetek fel, ráadásul a Coat Of Arms megjelenésének alkalmából egy Dunán úszó csatahajón adtatok koncertet fényes nappal. Hogy emlékszel vissza ezekre a bulikra? Budapest kedves hely a számotokra?

PS: Szeretjük Magyarországot, mindig is jó rajongóink és fantasztikus bulijaink voltak ott. A hajókázás is azt mutatta, hogy sok elkötelezett emberünk van, akik szívesen lógnak velünk együtt - nagyon jól éreztük magunkat ott. A Metalfest hangulata is óriási volt, a tömeg nagyon velünk volt, nagyszerű közönség voltak.
Igazából már évek óta Magyarország az egyik hely, ahol a legfanatikusabb rajongóink vannak.
 

RS: Coat Of Arms címmel már az ötödik lemezetek jelent meg idén. A téma ezúttal a II. világháború, Midway, ardenneki csata, varsói felkelés. A téma igazából adja magát, de kicsit beszélnél bővebben a dalokról?

PS: Az új lemezen sokkal inkább a dalokra koncentráltunk, nem annyira az egész koncepcióra, a sztorira, ahogy tettük azt az Art Of War esetében. Azon az albumon talán túl sokat is foglalkozunk a koncepcióval és nem fordítottunk elég időt a dalokra. Az új albumon viszont tényleg minden energiánkat a dalokra fordítottuk, az egyes dalok témáit pedig a rajongók által küldött sztorikból kanyarítottuk. Meg kell mondjam, nagyon elégedettek vagyunk az új dalokkal, főleg, mikor élőben játsszuk ezeket.  

Pär Sundström (Sabaton) @ Metalfest, Hungary 2010RS: Mennyire kényes téma ma a zenei világban a II. világháború és a holokauszt kérdése?

PS: Amikor a Final Solution című szám elkészült, a promós helyekről és a szűkebb-tágabb rockzenei szakmai körökből olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy túl extrém lett. Én azt gondolom, ez hülyeség. A dal témája fontos és muszáj, hogy állandóan reflektorfényben legyen, azért, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg a jövőben. Nem sok mindent lehet kezdeni ezzekkel a II. világháború körüli vitákkal. Akárhogy csűrjük-csavarjuk, az egy bűntény volt az emberiség ellen és kész. Hogy lehet valaki olyan hülye, hogy ezt a tényt megpróbálja elmaszálni vagy elhallgatni?

RS: Hogyan választjátok ki a témát? Magyarország a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg¬szállás ellen folytatott 1956-os szabadságharca nem jutott még eszetekbe?

PS: Hát a legutóbbi albumon (Art Of War - a szerk.) valóban csak a II. világháborúra fókuszáltunk. Ugyanakkor kértük a rajongókat, hogy küldjenek be javaslatokat és most azokból választottuk.

RS: Az Uprising klipjében Peter Stormare (Prison Break, 8MM, Fargo) színészt láthatjuk. Angolos neve ellenére ő is svéd, hogy sikerült megnyerni a klip egyik szerepére?   

PS: Peter jó fej, ott született annak a falunak a közelében, ahonnét a Sabaton is származik eredetileg. Szereti a metálzenét, van egy metálzenei produkciós vállalkozása és szereti a Sabatont is. Nem volt nehéz meggyőzni. :) Persze egy csomó lóvéba került, de jó buli volt és megérte!

RS: Az új lemez már a Nuclear Blast égisze alatt jelent meg. Hogy kerültetek kapcsolatba velük, illetve mennyiben változott meg a banda élete, hogy egy igazi európai metálmultihoz kerültetek?

PS: A Nuclear Blast-tel először 2008-ban kerültünk közelebbi ismeretségbe és elkezdtünk beszélgetni a banda jövőjéről. Utána még kb két éven keresztül bajlódtunk különféle kiadókkal, mire végül kikötöttünk náluk és egy globális, az egész világra érvényes szerződést kötöttünk. Úgy véljük, ez egy szükséges lépés volt a részünkről és igazából örülünk, hogy egy ilyen erős partner támogat minket a jvőben.

RS: Tavaly több, mint 150 koncertet nyomtatok le. Lehet-e úgy általánosítani, hogy a mai zeneletöltögetős világban, ha egy zenekar a felszínen akar maradni, akkor rogyásig kell koncerteznie? 

PS: Ha egy banda új rajongókat akar megnyerni és még viszonylag csekély eladott lemezzel rendelkezik, nem annyira ismert, igazából nincs más lehetősége a promócióra, csak a koncertezés. Szóval ezt csináltuk eddig is, minden bulit elvállaltunk, amit csak tudtunk. Az emberek szerették és rendben volt ez, így utólag is azt mondom, hogy jól tettük, hogy ennyit játszottunk. De a jövőben még többet is fogunk!

Sabaton @ Metalfest, Hungary 2010

RS: Ami azt illeti idén sem pihentek. A turné már javában megy és szinte megállás nélkül koncerteztek december közepéig, sőt ha jól tudom már jövő év elejére is lekötöttetek jó pár koncertet. Szellemileg és fizikailag, hogy lehet bírni ekkora terhelést?

PS: Valóban vannak már tervek 2011-re, igazából már az egész évre. Az biztos, hogy turnézni fogunk tovább. Most már az egész világon mindenhol van lehetőségünk játszani és úgy néz ki, körül is turnézzuk a Földet, mielőtt nekilátunk az új albumnak.

RS: November 14-én újból Budapesten a Club 202-ben léptek fel. Mire számíthatnak a magyar Sabaton rajongók?

PS: Az, hogy főbandaként lépjünk fel, eddig nem volt megszokott dolog Magyarországon. Az, hogy Magyarországon játszunk az megszokott, de most végre egy komplett, kerek, letaglózó show-t nyomhatunk a teljes színpadi felszerelésünkkel. Nagyon várjuk az alkalmat, régóta vártunk erre ahogy a rajongók is.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr32364999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum