RockStation

Márciusi megjelenések

2011. február 27. - sunthatneversets

A márciusi megjelenési lista meglehetősen hosszú és több olyan albumot, kiadványt tartalmaz, amit már nagyon sokan várnak. A fontosabb megjelenések közé tartozik az Agnostic Front, a Burzum, a Children Of Bodom, az Artillery, a Born Of Osiris, a Protest The Hero, a The Haunted, a Whitesnake, a Whitin Temptation, a Cavalera Conspiracy és az Amon Amarth új albuma, de például dvd-vel jelentkezik a Mastodon, és a Cannibal Corpse, szóval lesz min csámcsogni márciusban is. A tovább utáni lista természetesen nem teljes, aki kedvet érez hozzá kommentben írja meg, ha tud még bármi másról. Most is vastagon, kékkel szedve, azok az albumok, melyekről várhatóan kritikát olvashattok nálunk.

Tovább

Slayer - Araya kórházban, egy buli törölve

Rájár a rúd a Slayer csapatára. Nem elég, hogy a február 26-án Ausztráliában startoló 5 állomásos Soundwave Fesztivál turnét Jeff Hanneman gitáros fertőzéses betegség miatt kihagyni kényszerült - Gary Holt az Exodusból játszik helyette -, most Tom Araya énekes basszer került kórházba a brisbane-i buli után, ráadásul bent is tartották éjszakára.  Ennek következtében a csapat a február 27-i sydney-i koncertet kénytelen volt lemondani. Araya korábban makacs hátsérüléssel küzdött, tavaly több koncertet is törölni volt kénytelen emiatt a Slayer. A basszer/énekes mostani betegségéről és állapotáról egyelőre nincsenek pontos információk. 

Vinnie Paul még jól nyomja

Vinnie Paul Abbott dobos a Pantera 2003-as feloszlása után sem sokat tétlenkedett, jelenleg a Hellyeah nevű formáció tagja, ahol Mudvayne muzsikusokkal tolja a délies ízesítésű metált. A csapat nemrég a Buckcherry, az All That Remains és a The Damned Things társaságában turnézott az Államokban, ahol az egyik nótát a színpad mögül Scott Ian (The Damned Things, Anthrax) gitáros kamerájával rögzítette. Nos egy biztos: Vinnie Paul nem felejtett el dobolni.     

The Boy Will Drown: R.I.P. (2006-2011)

A brit extrém metal egyik kiemelkedő és kifejezetten közönségkedvenc alakja a 'Boy Will Drown, a mai napon hivatalosan bejelentette, hogy a zenekar tagok útjai sajnálatos módon szétválnak. A banda hivatalos Facebook oldalán, a rengeteg csalódottságot sugárzó rajongói komment mellett, az együttes közleményében köszönetét fejezte ki a hűségért és a támogatásért, és habár még semmi részletet nem árultak el, annyit elmondtak, hogy Liam, James és Tom várhatóan egy új projektbe fognak belekezdeni, ami talán, ha meglehetősen soványat is, de némi vigaszt talán nyújt.

Tovább

Évbúcsúztató core-ságos szösszenet, avagy mit is hallgattunk 2010-ben?

 Elérkezett a 2011-es esztendő, pontosabban már javában tart, a tavasz beköszöntésével pedig mindenképpen megkezdődik az aktuális év élvezhetőbb periódusa. Azt hiszem minden szempontból egy szép, eseménydús, kerek évet búcsúztathattunk a 2010-es évszámot tekintve, természetesen jelen esetben minket a zenei paletta foglalkoztat. Zenekarok jönnek mennek, percről-percre újabb és újabb bandák alakulnak, majd oszlanak fel, ám ebben a rendkívül erős-pláne e műfajon belülre érvényes-dömpingben is lehetőségünk nyílik gyöngyszemekre lelni, vagy éppen keserű csalódottságban fürdőzni. Mindezek ismeretében bátorkodtam egy összegző képet alkotni a tavalyi évben napvilágot látott, hozzám különösképpen közel álló néhány zenekar -vagy, ha nem is áll feltétlenül közel, idei kiadványuk valamilyen tekintetben mindenképpen hatást gyakorolt rám,- aktuális terméséről, melyek ilyen-olyan formában mindenképpen szót érdemelnek, hiszen akadnak köztük kiváló, -és ezzel egy újabb lépéssel közelebb kerülve breakdownra dobbanó szívem képzeletbeli listájának legelőkelőbb fokához - vagy éppen gyérebb próbálkozások, melyek hallgatásuk közben nem titkoltan voltak képesek lelki illetve fejtáji fájdalmat okozni, természetesen mindezt a 'core műfaján belül lavírozgatva, ám mégis itt-ott áthágva a kisebb-nagyobb műfaji határokat, a hardcore-tól egészen a deathcore-ig. Kellemes olvasást!

 

Tovább

A Queens Of The Stone Age debütáló albumának újrakiadását limitált számú koncerttel ünnepli

A Queens Of The Stone Age debütáló albumának újrakevert márciusi kiadását limitált számú koncerttel ünnepli. Ez egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, amikor a koncerteken kizárólag az első album dalait fogják játszani, kiegészítve az adott korszakból származó más nótákkal, valamint meglepetésekkel.

A turné március 18-án kezdődik New Orleansban és 60 buli követi a világ körül. A debütáló album új kiadása március 7-től kapható, Magyarországra május 28-án érkeznek, a helyszín a Petőfi Csarnok.

Tovább

Steve Lukather az A 38-on [KONCERTAJÁNLÓ]

Steve Lukather rossz évet zárt. “A legrosszabbat életemben” – taglalja a legendás rock gitáros – “a magánéletem romokban hever. Válok legkisebb gyermekem anyjától. Meghalt az anyám. Hetente kétszer megyek pszichiáterhez, s próbálom kitalálni, valójában hol is van a helyem a  világban – ami, hozzátenném, önmagában is meglehetősen zűrzavaros.” S mégis, új albuma, mely a rejtett üzenetet hordozó All’s Well That Ends Well címet viseli, a legszebb és legerősebb zenét tartalmazza, amivel fényes pályafutása során büszkélkedhet; e pályafutás akkor kezdődött, amikor 17 éves korában nekiállt lemezeket készíteni Los Angelesben, majd társ-alapítója lett a Toto-nak s ezzel belépett az első osztályú Los Angeles-i zenészek exkluzív körébe.

Tovább

Új dobossal a Black Label Society

Nem akárkivel erősítette meg sorait a Zakk Wylde vezette Black Label Society. Nem, nem Mike Portnoy a banda új dobosa, hanem az a Johnny Kelly, akit leginkább a Type O Negative-ból lehet ismerni, jelenleg pedig a Danzig dobosa.

Kelly Will Hunt-ot váltja a bőrök mögött, aki az Order Of The Black című új lemezt játszotta fel és állítólag csak erre a feladatra vállalkozott, de mivel eredeti bandája az Evanescence nem éppen aktív így maradt volna, de közben a Tommy Lee (Mötley Crüe)  által alapított Methods Of Mayhem-ben is zenélt, így a BLS-ből valószínűleg azért kellett most távoznia, mert nem tudja teljes értékűen ellátni a feladatokat. Hogy Johnny Kelly csak a mostani turnéra ugrik be, vagy állandó tagsága lesz arról nem szólnak a hírek.

Jön a 23. Uriah Heep nagylemez

A legendás brit Uriah Heep 23. (!) nagylemeze Into The Wild címmel április 15-én jelenik meg a Frontiers Records gondozásában. A lemez producere Mike Paxman (Status Quo, Asia) volt.

Az albumra a következő dalok kerültek:

01. Nail On The Head
02. I Can See You
03. Into The Wild
04. Money Talk
05. Trail Of Diamonds
06. Lost
07. Believe
08. Southern Star
09. I'm Ready
10. T-bird Angel
11. Kiss Of Freedom

„A kind of magic”: Apocalyptica, A Life Divided @ PECSA, 2011.02.23.

Lehet, hogy ciki, de bevállalom: 2011. február 23-a előtt nem láttam még az Apocalyptica-t élőben. Nem igazán rajongás, inkább egyfajta TISZTELET volt az, ami ehhez a csellós-csapathoz vonzott. Új életet ajándékoztak ifjúkorom kedvenc dalainak, miközben  végérvényesen hazavágták azt a sztereotípiát, mely szerint a metal műfaját alkoholista barmok játsszák és hallgatják, ezen belül is azok, akiknek iq-juk 100 alatt terpeszkedik. Egyszer azt gondoltam: zenetanár édesanyámat meglepem egy vadi új albumukkal (talán ő is félreteszi előítéleteit) – hát erre nem pont akkor kezdtek el zúzni ezek a komisz finn fiúk? Mondhattam volna, hogy hiszen mindezt csellóval művelik -  de akkor ezt még jómagam sem akartam elhinni.

Tovább

Megosztó folk metál: Dalriada – Ígéret

A folk-metál ma Magyarországon élég megosztó zenei műfaj. A soproni Dalriada előző  két lemezét (Arany-album, Szelek) volt szerencsém az oldalon elemezni. Nagyon jó lemez mindkettő, még ha én a Szelek címűt a mai napig jobbnak érzem, mondjuk annál meg a Jégbontó jobb. Ez nem jelenti azt, hogy a soproni csapat nem lépett lemezről lemezre előbbre, ennek valószínűleg bőven megfelelő bizonyítéka, hogy már a német AFM Records gondozásában jelent meg pár napja az Ígéret.

 

Tovább

Metal Meets Rock ’n Roll: Március legkeményebb bulija a Hajón [KONCERTAJÁNLÓ]

Az, hogy ki mit gondol kemény zenének az emberenként változó. Van, aki a metalra esküszik, van, aki a rock n’ rollra, van, aki meg egészen másra. Ami viszont biztos, hogy március 14-én a budapesti A38 Hajón négy, kemény, tökös banda ad koncertet.

Tovább

Underground sztárparádé, három felvonásban: Angertea- Distrust

Az Angertea egy igen különleges színfoltja a magyar keményzene undergroundjának. Egyfelől sohasem voltak az a fajta nyomulós banda, egybefüggő, rendesen promótált turnéjuk nem is igen volt még, és szinte sohasem találhatjuk meg a nevüket semelyik fesztivál felhozatala közt. Maga az együttes által alkotott zene is megosztó kategória, mégis van egy megkerülhetetlen státusza a szegedi triónak. Ezt megerősíti, hogy egy olyan zenei producer vette szárnya alá az EP-jük masterelését Neil Kernon személyében, aki olyan zenekarokkal dolgozott már együtt, mint például a The Dillinger Escape Plan, Cannibal Corpse, vagy a Deicide és egy olyan stoner rock ikon zenekar basszerosa vendégszerepel egy dal erejéig, mint Scott Reeder a Kyussból. Hogy ez véletlen lenne? Kicsi a valószínűség rá.

Tovább

Milliomos lett a Kvelertak

A norvég állam tulajdonában álló Statoil - mely Skandinávia legnagyobb olajvállalata - múlt hét végén osztotta ki a Statoilstipendet elnevezésű díját, melyet évek óta egy ígéretes, feltörekvő tehetségnek adnak. Ha nálunk lenne ilyen kíváncsiak lennénk, hogy mikor kapná  egy rock/metál zenekar, mindenesetre Norvégiában a díjat az a Kvelertak nyerte, akik tavaly jelentették meg bemutatkozó lemezüket kiváló kritikákat begyűjtve. A díj egymillió norvég koronával jár (több, mint 33 millió forint).  A jelentős pénzösszeg célja  a vállalat filozófiája szerint, hogy a kiválasztott norvég tehetségek külföldön is nevet szerezzenek maguknak.

 

Max Cavalera & Greg Puciato: Brutális lesz!

Egy Facebook post szerint Max Cavalera a The Dillinger Escape Plan frontemberével Greg Puciatoval közös dalokon dolgozik. Max sosem pihen, hiszen a Soulfly Omen című tavaly megjelent lemeze után napokon belül a Cavalera Conspiracy-val ad ki albumot Blunt Force Trauma címmel

Puciato facebook bejegyzése szerint „egy albumnyi thrash brutalitáson" dolgoznak Maxszel. Az énekes korábban azt mondta, hogy valami hasonló várható, mint Cavalera 1994-es Nailbomb formációja. A felek egyébként nem először kollaborálnak, hiszen Puciato vendégszerepelt a tavalyi Soulfly album, Rise Of The Fallen című dalában.

Skold - Májusban Anomie

Mint korábban megírtuk Tim Skold hosszú idő után újra szólólemezt készít. Az Anomie című album május 10-én jelenik meg a Metropolis Records gondozásában. Többféle kiadás is lesz, a deluxe digitális kiadáson két bónusszal.

Az albumra a következő dalok kerültek: 

01 (This is my) Elephant
02 Suck
03 Black Out
04 Angel of Noise
05 Satellite
06 Becoming
07 The Hunger
08 Here Comes the Thunder
09 And Then We Die
10 Miserably Never Ever
11 Tonight
12 What You See Is What You Get

Digital Deluxe Bonus Tracks:

13 Polka Dot Dress
14 Deserve

 

 

HangSúly zenei díj hatodszor

Hatodik alkalommal kerül lebonyolításra az éves HangSúly zenei díj szavazása, amelyben idén 11 rock/metal portál szerkesztősége választja ki az előző évben megjelent új magyar stúdióalbumok közül a legjobbakat. Az eddigiekhez hasonlóan 5 kategória került meghirdetésre:

2010 legjobb albuma
2010 legjobb debütáló albuma
2010 legjobb koncertzenekara
2010 legjobb stúdióprodukciója
2010 legjobb lemezborítója

A legtöbb kategóriában idén az első lemezes Aetrigan, a rutinos Road, és Schmiedl Tamás (Moby Dick) új zenekara a Bloody Roots kapott jelölést. Eredményhírdetés: 2011. március 7-én.

A várakozás izgalmát enyhítendő a HangSúly zenei díj hivatalos honlapján hangos ízelítő található a tavaly megjelent albumokból. :) A hivatalos jelöltek névsora tovább után.

Tovább

Combichrist és Mortiis az A38-on [KONCERTAJÁNLÓ]

Aki ott volt a tavalyi Rammstein koncerten, és véletlenül elcsípte a hatalmas színpadon kicsit elveszetten bóklászó előzenekart, a habzó szájú indusztriálban utazó Combichristot, talán nem is feltétlenül értette, hogy miért rajonganak annyian ezért az Andy LaPlegua (lásd még Icon Of Coil) vezette brigádért. Akik viszont egy nappal később az A38 hajón is elcsípték a zenekart, azok szembesülhettek igazán a Combichrist élő erejével: a két ütőhangszeressel (egyikük, Trevor Friedrich az amerikai hardcore-legenda Eighteen Visonsban játszott) felálló zenekar egy klubkoncerten még a legelvetemültebb metálarcokkal is képes feltörölni a padlót, mindezt úgy, hogy gitársávokat legfeljebb samplerről hallhatunk a Combichrist zenéjében. Na ezt a produkciót fogja gyaníthatóan megismételni március hetedikén az örökmozgó LaPlegua és kompániája, méghozzá egy kiváló új lemezzel, a Making Monstersszel a hátuk mögött.

Tovább

Kávé helyett, ébresztőnek: Destruction - Day Of Reckoning (2011)

A német trash-legenda Destruction már számos tagcserét, megszűnést és újrakezdést átélt, de nevük jelentésével ellentétben úgy fest, hogy valójában elpusztíthatatlanok. A 1999-es újjáalakulás, vagy másképpen szólva, az alapító basszusgitáros/énekes Marcel "Schmier" Schirmer visszatérése óta a banda lendületesebb, mint újkorában, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint új, Day of Reckoning című albumuk, ami február 18-án jelent meg a Nuclear Blast gondozásában. Úgy látszik, hogy a zenekar csak Schmier és Mike Sifringer gitáros együttműködésével és a trió felállással tud igazán nagyot alkotni.

Tovább

Bandák Csatája & Mr. Basary Group a Crazy Mama-ban [KONCERTAJÁNLÓ]

Repül az idő! Negyedik fordulójához érkezett a Bandák Csatája! A következő versenyre ismét csütörtökön, a Crazy Mama színpadán kerül sor. Íme, az összecsapás résztvevői: Phlegethon, Engine, Sin Of God, Deviant, EllenPont, Flood In The Desert, The Fourties, FutureRealm, Scerra, Philosopher. Pénteken a Mr. Basary Group koncertjére tombolhatnak a látogatók. Mr. Basari (ex-Kormorán, Örökség) vendégeket is hívott, így Fehér Zsolt (Nagy Gaby énekstúdió), a Missió és a Big Band (The Thin Lizzy Cover Band) is megtiszteli az „Őrült hölgy” közönségét. 

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum