RockStation

"Ebből nem lesz több"-interjú Farkas Zotyával, az Ektomorf frontemberével

2012. március 20. - KoaX

 

Az Ektomorf mindig is igazi földbe döngölő, zúzós albumokat készített. Ellenben a nemrég kiadott The Acoustic szöges ellentéte az eddig megszokott lemezeknek. Tiszta ének, akusztikus gitár, depresszív, de még is reményteli hangulatú dalok.
Többek közt az új lemez kapcsán is beszélgettem Zotyával.


Mesélj egy kicsit, mi a helyzet most a zenekarral, izgultok a koncert miatt?

Persze mindig izgulunk. Most lett vége a beállásnak. Nagyon durván szól, majd meghallod. Az itt dolgozó srácok, nagyon segítőkészek, egy kegyetlen jó hangzást sikerült összehoznunk.

Honnan jött az ötlet, hogy fellépjetek egy akusztikus műsorában?

Hallottam erről, megnéztem a neten. Egy régi ismerőst felhívtam, hogy van most az új akusztikus lemezünk, ami a mi esetünkben eléggé különleges, és lehetne-e esetleg egy show-t készíteni. Visszahívtak, onnantól meg az egész nagyon gyorsan pörgött már magától.

Milyen visszajelzéseket kaptok az új lemezzel kapcsolatban?


Nagyon jókat. Persze van negatív is. Megmondom őszintén, amikor ezt a lemezt készítettük, akkor egy olyan ötven-ötven százalék esélyünk volt vele. Vagy elküldenek melegebb éghajlatra, hogy mi a fenét képzelünk, meg ez most miért? De szerencsére nagyon bejött az embereknek.

Akkor ezek szerint ennyire jó volt a "Sea Of My Misery"-nek a fogadtatása?


Nagyon. De az a durva, hogy megnézed a nézettségét Youtobe-on, a 2010. december 28-án jött ki a Redemption. 33-34 ezren nézték meg. Ellenben a To Smoulder most tart 40ezernél, pedig csak két hete jött ki.

A "To Smoulder" kapcsán, ennyire sok negatív dolog ért téged mostanában?

Valójában egy kapcsolat leépüléséről szól. Az utána maradt sebek, hogy tűnnek el, hogyan hegednek be. Meg kell tanulni felejteni.

A dalokat mi alapján válogattátok a lemezre? Értem ez alatt a feldolgozásokat is.

Volt egy segélykoncertünk a Templomban Mezőkovácsházán, ahol élek.
Ott igazából össze kellett dobni a show-t. Igazából a lemez ez alapján készült. Megpróbáltuk megcsinálni az Outcast-ot is, de azt nem lehet (haha). Az annyira egy, brutális zúzás, hogy nem lehet eljátszani így. Azokat a dalokat választottuk, amik spontán jöttek. Tehát nem az volt, hogy leültünk lekottáztuk, háromezerszer átnéztük, hanem beültünk a próbateremben nálunk, és elkezdtük játszani.

Külön kiemelnétek egy számot, ami közel áll hozzátok az albumról?

Az egész lemez igazából. Amikor a stúdióban voltunk talán a Throught Your Eyes, volt az egyik kedvence mindenkinek, és ott van még a Be Free, ami meg nem teljesen akusztikus.
Az egészre jellemző, hogy nem teljesen akusztikus. De így ahogy van az egész lemez, egy teljes számnak számít. Ebből nem lesz több. Ez most meg lett csinálva. Meg lett mutatva, hogy van ilyen oldalunk is. A jövőben lehet majd a koncerteken is ezt-azt hallani, lesz egy pár különleges buli, mint a mai, ez az ősbemutató.

Akkor terveztek még akusztikus koncerteket?

Igen, de nem tervezünk vele például turnét. Ezt most nem akarjuk annyira erőltetni, mert itt van már a nyakunkon az új igazán brutal lemez. Nagyon, nagyon oda van pakolva. Nem azért akartuk az akusztikus témákat megmutatni, hogy például én tudok énekelni, vagy hogy ilyenre is képesek vagyunk, hanem azért mert ezek a dalok bennem voltak. Hála az égnek van egy olyan producer és kiadó, akik ezt bevállalták és így sikerült kihoznunk. Mindenki nagyon örül neki, mert a siker az most tényleg hatalmas. Plusz nem elhanyagolható az sem, hogy nőtt az Ektomorf rajongótábora.

Valami régebbi magyar nyelvű dalban, nem gondolkodtatok?

Nem. Őszintén mondom, hogy nem.

Magyarországon terveztek valami komolyabb bulit?

Hegyalja lehetséges, de nem akarok semmit sem biztosra mondani.
Lesz nálunk, egy fesztivál, aminek az a neve, hogy „Like Fesztivál”. Ez egy új fesztivál ott fogunk játszani, de ezek még nincsenek lefektetve papírra. Nem is nagyon erőltetjük most, hogy játszunk. Jó egy kis csend körülöttünk. Jön az új album, aztán októberben Európa turné, amiben remélem lesz magyar állomás is. Ha lesz olyan vállalkozó, profi szervező, aki akar velünk bulit, akkor készen állunk rá.

Szervezők akarnak veletek bulit lekötni?


Egyedül a Hegyalja. Klubosok egyáltalán nem.

Nem sokára megjelenő új albumról beszéljünk egy kicsit. Mit lehet róla eddig tudni?


Augusztusra várható, dátumot azonban még nem tudok mondani. Címe már megvan, de még nem publikus, majd az eddigi legbrutálisabb lemezborítóval együtt hozzuk nyilvánosságra. Az album magam olyan 40-45 perces lesz, 12-13 ULTRA kemény dallal. Azt mondanám, hogy olyan lesz, mint a Destroy-Outacast-Redemption egybegyúrva. Több lesz rajta a harmónia, a dallam, persze lesz rajta tiszta ének is, de le fogja vinni a fejed. Pont most hallgattuk meg a keverést, amit hatodszorra kevertünk újra. Hatodszorra, mert nem tetszett sehogy sem a sound. Most már viszont tökéletes. Már csak nagyon apró kis csiszolások vannak hátra.

Mit gondolsz, a régi nagy kedvencek megállják még a helyüket?

Én személy szerint csalódott vagyok. Akikre felnéztem mostanában teljesen más zenét, készítenek. Erre bárki azt mond, amit akar, de én úgy gondolom, hogy kell egy olyan lemez, ami megmutatja az igazi arcba ütő, tiszta, őszinte, kemény zenét. Ilyen lesz a következő albumunk.

Stúdióban szoktatok vitázni?

Szoktunk? (Kérdezi Zotya, Jaksa Robi doboshoz)

Robi, az ajtóból határozott nemmel felel.

Eleve az van, hogy én szoktam megírni a dalokat. Később pedig eljönnek a többiek, elkezdjük játszani őket, és megszületnek a dalok. (vette vissza a szót Zotya)

Melyik három albumot mondanátok abszolút kedvencnek?


Jaksa Robi: Az új anyagunk, Deftones- Diamond Eyes, Foo Fighters- Waisting Light

Mike Rank: Metallica- Mater Of Puppets, Az új lemezünk, In Flames- Sounds Of A Playground. Sorry (hahaha)

Zotya: Nekem is az új albumunk, Metallica- Master Of Puppets, és Sepultura- Roots.

Sajnos Murvai Szabi, éppen nem volt bent az öltözőben, így az ő kedvenc albumait még rejtély fedi.

Akkor már csak egy kérdésem lenne. Kajálnátok most bármit is?


Semmit, mert akkor nem lesz éneklés csak róka móka.

A beszélgetés végén toppant be Szabi, pont egy nagy szendviccsel. :-) Még egyszer köszönöm a srácoknak, hogy szakítottak időt a beszélgetésre. Az első akusztikus Ektomorf koncertről élménybeszámolót is olvashattok ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr294323594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum