RockStation

A romlás virágai: interjú Christofer Johnsson-nal, a Therion főnökével

2012. október 02. - sebiszabi

Christofer Johnsson_Therion (c) Offical Band Photo_New Album 'Les Fleurs Du Mal' 2012_v3.jpgIdén fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a szimfónikus metál alapvetése, a svéd Therion. Továbbá szeptember 2-a óta rendelhető a banda új lemeze, mely a Les Fleurs Du Mal („A romlás virágai”)  címet viseli. Az új lemez és a Flowers of Evil koncertturné kapcsán – melynek keretében a Club 202-ben október 17-én nálunk is fellépnek – sikerült egy interjút készíteni Christofer Johnsson főnökkel a zenekarról, a tervekről és még pár dologról.

25 éves a zenekar, rengeteg sikeres évvel a hátatok mögött hogyan látod a szimfónikus metál műfaj jövőjét? Nem érzed úgy, hogy kicsit háttérbe szorult mostanában ez az irányzat?

Christofer Johnsson: Most, 25 év után már nem törődök a trendekkel és ilyesmikkel. A szimfónikus metal nagyon népszerű volt korábban és természetesen most is az. Mi egy új trend felé haladunk, ahol az emberek más dolgokat akarnak és ez teljesen normális. Tudhatod/tudhatjátok, hogy működtek a dolgok a heavy metallal a 80’-as években, hogy ment ki a divatból a 90’-es években, de újra visszatért. Vagy ahogy a grunge a újdonságnak számított a 90’-es években, aztán pedig teljesen kiment a divatból, pár évvel később, és most pedig újra kezd visszajönni. Úgy gondolom, hogy a dolgok körforgásban vannak. Biztos, hogy a szimfónikus metal zenével is így lesz. Úgy vélem azoknak a bandáknak lesz a legnehezebb dolguk, akik vagy csupán erre a zenei irányzatra alakultak meg, vagy csak szimplán még teljesen újak. Meglehetősen nehéz, szinte lehetetlen dolguk lesz. Meg kell jegyezni viszont, hogy a legnagyobb bandáknak ebben a műfajban, mint például a Nightwish és a Therion, nem lesz majd annyira nehéz, mint a kisebb zenekaroknak. 

Olvashattuk, hogy a kiadóval való nézeteltérések miatt saját pénzből készült el az új lemez. Szerinted ez nem egy rossz irány? Vagy másik oldalról nem merül fel a kérdés, hogy nincs szükség kiadóra? 

Christofer Johnsson: Nem egyeztek meg az elképzeléseink ezen lemezt illetően. Nem akartam megszakítani azt az igazán jó kapcsolatot, ami köztünk van, ezért eldöntöttem, hogy ezt a munkát én saját magam fogom összehozni, és ennek mindenki örült. Nagyon fura, ahogy azt kérdezed: „nem gondolod, hogy ez rossz irány“, mert ha azt gondoltam volna, hogy rossz irány, nem kezdtem volna bele, nemde?

Napjainkban, ha új lemezek kiadásáról van szó, ha egyszer olyan névvel alakulsz meg, mint a Therion, ennyi kiadott lemez után nincs szükség arra, hogy a szokásos módon menjen egy új album kiadása, többé nem ugyanúgy kell eladnod magad. Ha már valakinek van 10 Therion lemeze, akkor az új kiadványunkat is meg fogja vásárolni, ha akarja. Nem ugyanaz a módja az új lemez terjesztésének, mint amikor még új bandának számítasz. Az biztos, hogy többet tudsz eladni belőle, ha egy nagy, sok munkával járó, új albumot magad csinálsz. Tehát az albumoknak még mindig fontos szerepük van, akárhogy is nézzük.

Flyer Therion_1.jpgEnnyire biztos vagy az új lemez sikerében, a Theli sikereit elérheti az Les Fleurs du Mal véleményed szerint?             

Christofer Johnsson: A Theli nem a legsikeresebb albumunk, így nem tudom, miért ezzel az albummal kell összehasonlítani. A legtöbbet eladott albumunk a Vovin. Hogy milyen jó lesz a Les Fluers du Mal, nem tudom, de szerintem elég jóra sikerült, hiszen hajlandó voltam saját pénzügyi kockázatot is vállalni érte. A célom az, hogy legalább annyit el tudjunk belőle adni, mint a Sitra Ahra albumból.

A zenétekhez látványos színpadi show-t képzelek el.  Mivel  mostanában nem terveztek nagy turnét, ez lesz az utolsó, magyar rajongók mire e tekintetben mire számíthatnak október 17-én?      

Christofer Johnsson: Egyrészt azokat a klasszikusnak számító dalokat válogatjuk össze, amelyeket mindenki hallani akar, másrészt játszani fogjuk az igazán különleges számokat. Mindemellett törekedni fogunk arra, hogy egy hosszú és egységes kompozíciót hozzunk létre. Játszani fogjuk a Via Nocturna, The Wondrous World of Punt, Land of Canaan, Siren of the Woods dalokat, és igen, nyilvánvalóan fogunk pár új dalt is játszani az új albumunkról, a Les Fleurs du Mal-ról. Ez egy turné, ahol közel akarunk kerülni a rajongóinkhoz. Minden nap pár órán át egy eladó standnál fogok lógni, hogy beszélgethessek a rajongóinkkal. Személyesen írom alá mindenkinek a CD-jét. Igazán szeretném, hiszen már 25 éve létezik a bandánk és ennek megünneplésére szeretnék közelebb kerülni az emberekhez. Lenyűgöző, hogy még mindig, ennyi idő után is ekkora sikerünk van.

A közeli jövőben új projektedre, az metál operára szeretnél koncentrálni. Mit tudhatunk erről? Egy egész estés színház darabot képzeljünk el? 

Christofer Johnsson: Ez egy metal és rock opera lesz. Még nem készítettük el a vázát. A háttérzene, amit írtam, klasszikus opera, és ezt még 10 évvel ezelőtt kezdtem el írni. Elérkeztem ahhoz a ponthoz, ahol azt éreztem, nem tudom befejezni. A fontos, lényeges részek megvannak, de az átkötő zenei részek, melyek olyanok, mint hidat építeni a két part között – ami szükséges is –,  néha kevésbé érdekes dolognak tartják. Nagy gondjaim voltak ennek a résznek a megírásával. Egy nap elhatároztam, hogy maradnom kellene annál, amiben a legjobbat tudom kihozni magamból: ez a rock, a metal és az opera ötvözete. Körülbelül 40 percnyi klasszikus zenét írtam, amit „therionizálni” fogok és ezt követően más emberekkel is együtt fogok dolgozni, hogy egy jó vázlatot készíthessünk, és hogy megcsináljuk a koreográfiát, a jelmezeket egyszóval mindent. Meglátjuk, ha nem sikerül minden, úgy ahogy szeretnénk, például a jelmezekkel, természetesen profikat fogunk hívni. De megpróbáljuk elsőként magunk megtervezni az egészet és színpadra vinni. Meglehet, hogy pár évbe belekerül, mire befejezzük, de bizakodóak vagyunk. Lehet 5, vagy 10 év is lesz ez az idő, de az biztos, hogy egy lenyűgöző színpadi műsort fogunk készíteni. Mivel ezeknek a típusú műsornak meglehetősen nagy költségvetése van, számunkra is nagy kihívás lesz, de egyben érdekes is lesz egyszerre.

Therion (c) Offical Band Photo722_New Album 'Les Fleurs Du Mal' 2012_web.jpg

Az opera írásán kívül szereplőként vagy rendezőként is részt vállalsz még a műből? 

Ez egy Therion metál/rock opera, így a Therion fogja előadni. Természetesen rajtunk kívül még több emberre, énekesre is szükség lesz.

A hírek szerint az új lemez csinos csomagolásban, extrákkal kerül a rajongók elé. Gondolkodtok a gyűjtők számára különleges kiadványokkal, például vinyl formátumban? Elérhető lesz az album digitális formában is?

Christofer Johnsson: Igen, mindenképpen elérhető lesz digitálisan, iTunes-on keresztül és más módon is. Úgy gondolom készíteni fogunk bakelit lemezt, de mivel ez manapság meglehetősen nagy költség, először a CD kerül kiadásra, majd ezt követően a bakelit. Ráadásként a rajongóknak biztosan emlékezetes lesz a koncert. Az összes lehetséges albumot szeretném dedikálni, ezen felül lesznek poszterek és más érdekes dolgok is.

Amikor néhány év múlva visszatér a Therion, milyen együttes látsz lelki szemeid előtt? Mint egy vadonatúj stílus megteremtőjét, vagy inkább egy olyat, ami újradefiniálja a szimfónikus metál stílust?

Christofer Johnsson: Ez olyan messze van még, hogy lehetetlen megmondani. Fogalmam sincs mihez lesz kedvem akkor, de nem lennék meglepődve, ha ott folytatnánk, és onnan vinnénk tovább a dolgokat, ahol most tartunk. Lehetetlen megmondani. De az biztos, hogy egy nagyszerű, tök jó dolog lesz, ami tetszeni fog mindannyiunknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr694812500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.10.10. 10:33:33

Kíváncsian várom a koncertet és az új lemezt is. Chris azért jobban odafigyelhetne a Sitra Ahra fogadtatására, ha már egyszer annak az eladási eredményeit szeretné elérni, tudtommal elég megosztó lemez, és annyira nekem sem jött be, még ha a Lángoló Gitárok lesújtó véleményét nem is osztom. Vagy mondja ki kerek-perec, hogy szarik a reakciókra, azt teszi, amit a szíve diktál. :-)

A Siren of the Woods-ot mondjuk örülnék, ha lehagynák, ahhoz képest, hogy 2004-ben még kuriózumnak számított az előadása, most már harmadszor hallhatjuk élőben. Ehhez képest a Flesh of the Godsra 2004 óta várok (ha valaki ismerné a setlistet, NEHOGY közölje, lesz-e az a szám, vagy sem, hadd maradjon meg a várakozás izgalma! :-D ).

A cikkszerző viszont döntse el, hogy "szimfonikus" vagy "szimfónikus", mert a kettő együtt egy szövegben nem megy. :-)

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.10.10. 10:43:32

Kíváncsian várom a koncertet és az új lemezt. Chris amúgy odafigyelhetne a Sitra Ahra eladásaira, ha már azt a szintet akarja elérni megint, mert tudtommal a lemez fogadtatása elég mérsékelt lett, és speciel annyira nekem sem jön be, még ha nem is osztom a Lángoló Gitárok lesújtó véleményét. Nálam a Theli-Vovin-Deggial az abszolút nyerő.

A Siren of the Woods-otigazán hagyhatnák, 2004-óta harmadszor fogjuk hallani, pedig anno nagyon nagy szám volt, hogy élőben adják. A Flesh of the Godsra viszont azóta is várok (de ha valaki ismerné a setlistet, NEHOGY elárulja, lesz-e az a szám koncerten vagy sem, hadd maradjon meg a várakozás izgalma! :-D ).

A cikkszerző viszont döntse el, hogy "szimfonikus" vagy "szimfónikus", mert egy szövegben nem fér meg a kettő. :-)

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.10.10. 10:44:09

Bocsánat, először nem mutatta az első kommentet, és megismételtem. :-/

sebiszabi 2012.10.10. 11:03:39

@Thasaidon - 2012.10.10. 10:43:32
Szerintem is a Theli az a léc, amit meg kellene célozni, ezért kérdeztem rá arra.. de ő inkább Sitra Ahra hozta példának.

(amúgy köszi, hogy szóltál az elírásért, javítottam;))
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum