RockStation

TOP 10 magyar rock/metál-dal 2012-ben

2013. január 12. - sunthatneversets

top10hazai_2012.png

Év elején szokás visszatekinteni az elmúlt esztendőre. Van aki szerint ez egy rossz beidegződés és az égadta világon semmi értelme, de mi nem ezek közé tartozunk. Az elkövetkező pár hétben kaptok egy kis visszatekintést, elsőként a szerkesztőség megítélése szerinti legjobb hazai előadóktól származó dalokat szedtük csokorba. Meglepi lesz bőven. 

10. Scarify! – Füsttől ordibáló szobák I.

A Scarify! tavaly kiadott Keserű című EP-jét rongyosra hallgattuk. Ez a dal meg egyszerűen az új alter-rock iránymutatója is lehet.

9. EGO Project - Pár sör és pár barát

Az Ego Project Puszta ököllel című lemeze áprilisban jelent meg - a legismertebb nyomtatott metal magazinunk CD-mellékleteként. Az odab*szós hangvételű (lsd. cím) album jó értelemben vett kakukktojása (már ha létezik jó értelemben vett kakukktojás) eme lírai szösszenet.

8. Shapat Terror (feat. Tanka Balázs) - Új Király

Az egri Shapat Terror négy számmal jelentkezett az idén, amik közül az Új Királyon az a Tanka Balázs vendégszerepel, aki a Turbo-val szintén egy kifogástalan albumot tett az asztalra 2012-ben.

7. Absent Distance - Asteroid

Végre a djent térképére mi, magyarok is tudtunk egy kis zászlót tenni, és ezt a fehérvári Absent Distance-nak köszönhetjük. A nagyon jó első nagylemezükről (Common Ghost of the Lifelines) ezt a dalt választottuk.

6. Shell Beach - Hirudinean

A budapesti Shell Beach zenéjében keveredik a post-hardcore, a metal és az alternative rockzenei elemek. Talán ettől is van, hogy This Is Desolation című lemezük nálunk is nagyon betalált. Erről az albumról pedig a Hirudinean az egyik legnagyobb ász.  

5. Aebsence - Circle Of Confusion

Az Aebsence az elmúlt 10 évben vegetatív állapotban létezett és tavaly év végén jelent meg második lemezük ... Is Dead címmel. Eredetileg a 5 Sceonds Of The Dead című dalt választottuk volna, de azt nem találtuk sehol beágyazható formában, itt egyébként meghallgatható. Így aztán az egyetlen klippes dalra esett a választás.

4. Tankcsapda - Kirakatszív

Jó szöveg, lendületes, jó kis rákendroll dal, igazi régi 'csapdás. A fütyörészés is jó, keretbe foglalja a dalt. Mi pedig ennek is nagyon tudunk örülni.

3. Angertea - Demons Surfaced

A hazai és - a norvég Smash Fabric Records-szal kötött szerződésnek köszönhetően most már - a nemzetközi rockzenei életnek egy érdekes, de üde színfoltja a nagymágocsi Angertea, akik idén egy több, mint remek lemezzel jelentkeztek. A Demons Surfaced mélyrehangolt riffjei és böfögő basszustémái pedig a pokol legsötétebb bugyraiból törnek elő.

2. Junkies - A szerelmedtől lettem ilyen (Mi van veled? Semmi?)

A Junkies karácsony előtt adta ki új lemezét. A punk rock formáció már két évtizede gyűri az ipart és az évek alatt szelídültek talán egy kicsit, de ezt a dalt eltalálták.

1. Blind Myself - Bizonyos szempontból gazdagok dala

A Blind Myself lassan minden év végi listánkon képviselteti magát. Tavaly kétszögölt jelentettek meg a négyből. A másodikon pedig az év legragadósabb dala szerepelt, bár az elsőn lévő Maradék is sokáig versenyben volt :-) 

Plusz bónusz 1: Leander Rising - Némán állni

Ez az év a Leander Rising éve volt. Több százezres nézettségű youtube videók, megjelenő debütlemez, külföldi lemezszerződés már új névvel. Tőlük mégis egy olyan dalt választottunk, amely feldolgozás, de annyira zseniálisan különbözik az eredetitől, hogy itt a helye.

Plusz bónusz 2: Nadir - Overfishing / Gone By 2048

A Nadir lassan 20 éve tapossa az underground mocsarát. Exitus címre hallgató 2012-es lemezük egyik sodró tétele az Overfishing / Gone By 2048, melyben Tony J. Jelencovich, a Transport League énekese is kiereszti a hangját.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr775011617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum