RockStation

Ez így kerek: Jeff Scott Soto @ Club 202, 2014.05.07.

2014. május 14. - magnetic star

0jeffscotsotto2014_29.jpg

Részünkről a megtiszteltetés, hogy harmincéves jubileumi turnéja alkalmával ismét idelátogatott Jeff Scott Soto, ráadásul rögtön a túra legelején! (A Frontiers Rock Festivalon négy nappal azelőtt lezavart alig egy órát nyilván nem tekintjük önálló bulinak.)

Törtem egy ideig a fejem, hogy mit emelhetnék ki a kerek évfordulót ünneplő koncert kapcsán, ami a tavaly fellépésről írottak után nem tűnik önismétlőnek vagy közhelyszerűnek. Talán azt a fesztelen hangulatot lehetne, amelyet a folyamatosan és hihetetlen fordulatszámon pörgő Soto (nem csoda, hogy már féltávnál alaposan átizzadt) a pillanat törtrésze alatt ragaszt át mindenkire maga körül. Az egy dolog, hogy az abszolút egyenrangú félként kezelt hangszereseit is állandóan előtérbe tolja, énekelteti, szólóztatja – Jorge Salan gitárosnak egy saját instrumentális szerzeménye, a Risk is belefért a műsorba –, meg poénkodik velük, de a közönséghez is mindig van néhány jó szava. Ezúttal egy csókolózó párt szúrt ki és irányította rájuk a nagyérdemű figyelmét mint bulizásban követendő példára, a leghangosabban éneklő rajongó pedig a színpadon is megmutathatta, mit tud (kissé azért túljátszotta a szerepét odafent)... Ilyen és hasonló mozzanatok közepette az ember tényleg képes volt megfeledkezni arról, hogy a hét kellős közepén jártunk éppen és JSS vezérletével sikerült szombat estét idéző légkört varázsolnunk a 202-be.

Na meg arról is, hogy a szett nem különbözött ám olyan sokban a múltkoritól, így csak némi jóindulattal lehetett valódi jubileumi műsornak nevezni. Onnan nézve persze érthetõ a dolog, hogy három évtizednyi életművet bõ másfél órában lehetetlen összefoglalni, ezért még egy Jeff Scott Soto-val szemben is irreális elvárás, hogy minden eddigi zenekarától és projektjétõl előszedjen egy-két számot élőben. Abba viszont nehéz belenyugodnom, hogy a Talismantól ismét egyedül az I'll Be Waiting hangzott el teljes egészében – igaz, a már említett „vendégművész” megénekeltetésével, basszusszólóval és rövid Journey részlettel felhizlalva –, ráadásul az egyveleg is ismerős volt már tavalyról.

0jeffscotsotto2014_08.jpg
Nem maradhatott ki ezzel szemben az Axel Rudi Pell, illetve Malmsteen mellett eltöltött időszak, még ha csak két-két egybegyúrt dal erejéig is (a Warrior különösen kellemes meglepetésként ért), a Believe In Me rehabilitálásáért meg külön jó pont jár. Volt ugyebár két W.E.T darab is, megint csak zanzásítva (a Learn To Live Againben a másik gitáros, BJ énekelte Erik Mĺrtensson részeit), plusz két kedvenc szólónótámmal, a Damage Controllal és a Soul Divine-nal is megörvendeztetett a mester. A főműsor végén és a ráadásban a Rocksztár film két betétdalával már nem tudott újat mutatni (ha csak azzal nem, hogy a Stand Up And Shout elején a dob mögé ült...), de igazság szerint képtelen vagyok bármiért is neheztelni rá. Nincs annyira eleresztve a világ sokoldalú, vérprofi, ugyanakkor végtelenül alázatos és a szó szoros értelmében szórakoztató előadókkal, hogy egy Jeff Scott Soto koncertet büntetlenül kihagyhassanak a magukra valamit is adó rockrajongók, ha éppen a közelben jár! Az élmény mindig garantált!

Utóirat: az Avatartól elnézést kérek a késői érkezésért, viszont a dallamokat, súlyt és elvontságot meglehetősen sután, stílustalanul kevergető-kutyulgató osztrák Metrum szereplését inkább ne firtassuk!..

FOTÓK: RÉTI ZSOLT

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr346158141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum