RockStation

30 év után bezár a Petőfi Csarnok

2015. október 18. - sunthatneversets

petoficsarnok.jpg

A jövő hétvégén másodjára, most már valószínűleg utolsó alkalommal búcsúztatják el a Petőfi Csarnokot, vagy ahogy ma hívják Petőfi Rendezvényközpontot, vagy ahogy mindenki ismeri, a PeCSa-t. A PeCSa-t, amely egyben a rockzene egyik fellegvára is volt. Stílszerűen a búcsú is rockzenével történik, október 24-én Tunyogi Péter emlékest, míg másnap a Kalapács zenekar 15 éves születésnapi bulijára kerül sor. 

A Fővárosi Tanács 1981-ben döntött úgy, hogy az egykori Iparcsarnok helyére felhúzott BNV-pavilont alakítsák át úgy, hogy a Közlekedési Múzeum repüléstörténeti gyűjteményének és ifjúsági központnak is megfeleljen. Persze sokat így sem változott, de akkor szerelték fel a sárga elő-tetőket és vörös oszlopokat. A belső tér kialakítását is a puritánság jellemezte, a betérőket ma is beton- és aszfaltfelületek fogadják. A PeCSa a budai Ifipark 1984-es bezárása után, a Karthago koncertjével nyitott 1985-ben. Az pedig már 30 éve volt.

Persze tény, hogy a PeCSa nem Budapest ékköve. Az épület egyre kevésbé vagy egyáltalán nem tudott megfelelni a kor kihívásainak. Átfogó rekonstrukció a megnyitása óta nem történt, legutóbb az ott működő étterem üzemeltetője végeztetett felújításokat, ám a bontásról szóló hírek nyomán azokat is leállították. 

Így hát megérett az idő a bontásra, hogy ne csúfítsa tovább a Városligetet. Mindezt már a Liget-projekt miniszteri biztosa Baán László mondta. Bontását akár még ebben az évben megkezdhetik. Helyére a projekt keretében az új Magyar Nemzeti Galériát építenék, bár az ott dolgozók egyelőre nem tudják, meddig kell kipakolniuk.

petofi_csarnok_w.jpg

A PeCsa az elmúlt évtizedekben kultikus koncerthelyszínné vált, vele együtt pedig kultikus rockkoncert helyszínné. A 2500 fő befogadására alkalmas épületben és a 6000 fős szabadtéri színpadon rengeteg magyar és külföldi nemzetközi zenekar lépett fel. E cikk írója itt itt láthatta a Kyuss-t, az Alice In Chains-t, itt kapott egy bakancsos lábat az arcába a Faith No More koncerten crowdsurfing közben, itt énekelte le a csillagokat az égről Ian Astbury a The Cult énekese és itt ugrott a tömegbe John Bush az Anthrax akkori frontembere a hangfalak tetejéről. Volt itt Nirvana koncert, Depeche Mode-rajongói klub, Summer Rocks fesztivál és számos hazai rockbanda lemezbemutató- és születésnapi koncertje.   

Bezár tehát a PECSA, 30 év után, hogy ne csúfítsa többé a Városligetet. Ez rendben is van, minden történet véget ér egyszer. Csak olyan jó volna 30 év múlva visszaemlékezni, hogy 2015-ben épült valami Budapesten, amely kultikus koncerthelyszínné vált és generációknak nyújtott szórakozási-, kikapcsolódási lehetőségeket vagy csak egyszerűen felejthetetlen emlékeket.
(via)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr957985065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2015.10.18. 15:36:51

na franko...
elmukodne meg a baba ruhaborzevel meg az alkalmankenti nem mainstream koncertekkel szinte ingyer ez a cucc, es megis leboncsak
miert is? hogy "ne csúfítsa többé a Városligetet."

kvadrillio 2015.10.18. 15:50:00

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke. Alább a folytatás. A gyermekek reformétkeztetése jelentős problémát okozott, mert azok a gyerekek, akik csak a menzán tudtak jóllakni, most sokszor nem eszik meg az íztelen ételeket, így éhesek maradnak. Az alultáplált, sokszor éhező gyermekeknek az iskolai teljesítménye is romolhat, és egészségi állapotuk is elszomorító. Ezeket figyelembe kéne vennie a kormánynak, és változtatni kell a hibás szabályozásokon. A kormány felelőssége ez az egyre romló helyzet, hiszen nem a bankokat vagy a már óriási vagyonnal rendelkező haverokat kéne támogatni, hanem elérni azt, hogy mindenki számára élhető legyen országunk. Az alacsony bérek miatt – hiába a rezsicsökkentés hangoztatása – sokak számára a számlák kifizetése sem megoldható. Az elkeseredett, megélhetéssel küzdők egy jelentős része már választ adott az elmúlt évek arrogáns és urizáló politikájára, és elhagyta ezt az országot. A Jobbik elkötelezett annak érdekében, hogy itthon teremtsen olyan munkahelyeket, amelyekből tisztességesen meg lehet élni. Fontosnak tartjuk, hogy mindenkinek megadjuk a lehetőséget, hogy értékteremtő munkát tudjon végezni, és hogy az, aki dolgozik, meg is tudjon élni a munkájáért kapott fizetéséből. (Kuruc.info)
Forrás: kuruc.info/r/1/149963/

jó lenne, ha ezt a deformétkeztetést halálgyorsan visszaállítanák ehető ételekre, mert kihal a gyermeklétszám Magyarországon, OCCT NEM LESZ AKI TORNÁZGASSON ORBÁNSPORTFÓBIÁS BÁCSINAK A STADIONJAIBAN ! AKI PEDIG KITALÁLTA A SÓTLAN, CUKROZATLAN ÉTELEKET AZT FEJEZTESSÉK LE AZ ISZLÁM ÁLLAMMAL !

sztem a gyermekétkeztetés, hogy gyermekeinket kiirtják....sokkal fontosabb téma mindegyik itt felsoroltnál ! kénytelen leszek szervezkedni a gyermekgyilkosok ellen !!!!!!!!!

Arcade Macho 2015.10.18. 16:37:26

@kvadrillio: te ritka nagy barom vagy
ha a gyerek ehes (==otthon nem eszik), akkor megeszik mindent amit eleje raknak
amit meg te mondasz hogy rakjanak mindenki ele egeszsegtelen etelt mert egy diszf.rok jobbikos retardalt barom azt mondta, az szamomra vallalhatatlan, es nem kerek belole

mt-03 2015.10.18. 18:23:25

hat ez telleg egetoen fontos... mert az egy amugy se lapttant kornyek, biztos az a legnagyobb baj arrafele. arraol a par szaz emberrol nem is szolva akik ott meloznak, borzeznek, hogy az odalatogatok erdekeit mar ne is nezzuk. biztos sok puccos esemeny lesz egy soha el nem keszulo kormanyzati agymenesben, de legalabb lehet vastag parkolasi dijat is szedni. remelem a foci-gori parkot is ledozeroljak, az is olyan porias...

alex4 2015.10.18. 21:39:59

Kinek mi jut - van, aki trafikot kap, van aki Városliget (csúfító) projektet...

Wandál 2015.10.19. 06:49:39

Attól tartok, a bontás után meg fog állni a tudomány. Ezek a fideszgecik csak a puszításhoz, romboláshoz értenek... Lesz itt bontás háromszoros áron, veszélyes hulladék kezelés ötszöösön, aztán meg majd jön a siránkozás, hogy elfogyott a pénz, a szemét EU nem ad arra, hogy a viktártor beköltözhessen a királyi palotába (mert ugye a Nemzeti Galériának azért kell mennie a várból)

w

Metálkóc 2015.10.19. 10:37:02

Végtelenül sajnálom, hogy mindig csak a rombolásig jutnak el a felelősök, akik később már semmiért nem vonhatók felelősségre. Bezár a PeCsa, a Kertem, a Dürer. Ledózerolnak mindent, aztán marad a nagy büdös semmi. Mert a fákat is kivágják, hogy legyen hely annak a borzalomnak, amire már most sincs pénz, de dafke el kell kezdeni, mert majd én megmutatom, ki a faszagyerek. Ki és mikor végzett hatástanulmányt arról, hogy milyen kihasználtsággal működtethetők ezek az intézmények? A hatástanulmányokban vajon a kereslet és a kínálat hol találkozik? Vajon hány olyan kiállítást tudnak szervezni évente, amely kitermeli a fenntartási költségét akármelyik múzeumnak? Ki és mikor mérte fel, mekkora károkat okoz a környezetben élőknek? Galéria? Magyar Zene Háza? Fotográfiai Múzeum? Meg papucs orrán pamutbojt? Csak jelezném, az Erzsébet téri gödör is hasonló elképzelés alapján keletkezett. Kínjában nagyon sok pénzből oda került az Akvárium. Ami azért nem egy PeCsa. És ha jól értelmezem, ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a Városligetet úgy, ahogy van tönkre teszik, mert a bontással és pusztítással együtt járó kosz, por mind mind a növényzetet károsítja majd. A helyén maradó üszög meg jó lesz az emberi ostobaság szánalmas mementójának. Katasztrófa,

5perc 2015.10.21. 18:57:20

@Metálkóc:
A Dürerről azt mondják, nem éri el orbán. Ráadásul műemlék. Mondják, én nem tudom.

Arcade Macho 2015.10.25. 12:16:03

@Metálkóc: "A hatástanulmányokban vajon a kereslet és a kínálat hol találkozik? Vajon hány olyan kiállítást tudnak szervezni évente, amely kitermeli a fenntartási költségét akármelyik múzeumnak?"

nem ide kell egy ujabb epulet hanem a Nepligetbe
ezek az epuletek koszonik szepen jol vannak, gyakorlatileg ingyer elmukodgetnek...

viliricsi 2015.11.28. 15:45:31

@kvadrillio: Héló, ez egy rockzenei online magazin! Hogy kerül ide isis meg gyerekétkeztetés?!

viliricsi 2015.11.28. 15:49:12

Még vmi: én még nem voltam a Tüske Csarnokban (egyébként az meg a Barba Negra Track közelében van), de a General koncert már ott lesz. Nem tudom, milyenek az adottságai, de a szoc reál pecsânâl csak jobb lehet, talán âtveszi szerepét.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum