RockStation

Operation: Mindcrime - The Key (2015)

A stílusos visszatérés

2015. november 03. - Árposz

operationmindcrimekeycd.jpg

Be kell vallanom, amellett, hogy nagy tiszteletben tartom a progresszív rock zászlóvivőit, jómagam soha nem tartoztam a műfaj igazi rajongói közé. Ettől eltekintve kíváncsian nyomom meg a play gombot, ha kezembe kerül egy-egy, a fent említett stílust képviselő zenekarok lemezei közül.

Az Operation: Mindcrime The key című debütáló korongja esetén sem történt ez másként. Az ismerősen csengő, mégis zenekarként eddig számomra ismeretlen név ellenére is - jól bevált szokásomnak megfelelően -, a háttérinfók előzetes böngészését egyelőre megelőzve rögtön a hallgatással kezdtem… Aztán egészen váratlanul, már az első hangok hallatán valami kísértetiesen ismerős profizmus vágott képen.

Ha már a hangoknál tartunk: hamar bevillant, hogy miért is csengett ismerősen az Operation: Mindcrime név. A zenekar frontembere ugyanis nem más, mit a Queensrÿche egykori énekeseként ismert Geoff Tate.

A nagy felismerést követően persze nem maradhatott el a háttérmunka sem és kíváncsian vetettem bele magam az információk halmazába. Geoff Tate és a Queensrÿche szakításának finoman szólva is kellemetlen fejezeteit annak ellenére sem részletezném szívesen, hogy az esemény gyakorlatilag jelen produkció előtörténetének tekinthető. Vegyük inkább úgy, hogy erről az oldalról már fix, hogy happy enddel zárult a sztori, hisz Geoff Tate korábban arról nyilatkozott, hogy többé nem óhajt metál zenével foglalkozni, mégis egy igencsak ütősre sikerült - és nem mellesleg a műfajhoz illő - lemezzel sikerült összehoznia a visszatérését.

A line up már önmagában egyet jelent az „élethosszig tartó garancia” fogalmával. Az Operation: Mindcrime ugyanis egy kő kemény supergroup olyan tagokkal, mint:

Ének - Geoff Tate (QUEENSRŸCHE)
Basszusgitár - David Ellefson (MEGADETH) és John Moyer (DISTURBED, ADRENALINE MOB),
Dobok - Simon Wright (AC/DC), Scott Mercado (CANDLEBOX) és Brian Tichy (BILLY IDOL, OZZY OSBOURNE)
Gitár - Kelly Gray (QUEENSRŸCHE) és Scott Moughton (Geoff Tate's solo band)
Billentyű - Randy Gane (MYTH)
Vokál - Mark Daly (THE VOODOOS)

geoff-tate-operation-mindcrime-the-key-album-details-mem.jpg

Geoff a csapat megalkotása során állítólag többször kijelentette, hogy „ez nem egy klasszikus értelemben vett banda, inkább csak azonos gondolkodású zenészek közös munkája”. Valamit azonban érdemes leszögezni: Bár ezen a debütáló lemezen kő keményen visszaköszön QUEENSRŸCHE albumoktól megszokott igényes zsenialitás és Geoff Tate személye is adott, ettől még a The Key a korábbi klasszikus lemezekre utaló névválasztás (QUEENSRŸCHE - Operation: Mindcrime I – II.) ellenére sem egy múltidéző üzleti vállalkozás, és nem is egy Geoff Tate szólólemez, bár biztos vagyok benne, hogy a régi rajongók fel fognak fedezni bizonyos egyértelmű vagy kevésbé egyértelmű párhuzamokat. Nem mellesleg az említett lemezek élő előadásának jogait is Geoff Tate részére ítélték.

Már nyitó tételnél egyértelműen kiderül, hogy a The Key egy konceptlemez, egész pontosan egy három részes történet első fejezete. A dalok önmagukban is mesterművek, de a koncepció miatt – mint minden hasonló jellegű lemez esetében is – a teljes korong meghallgatása nyújt igazi élvezeti értéket. A hangulat amúgy is visz magával.

A történetről előzetesen annyit árulnék el, hogy a főszereplő olyan tudás birtokába kerül, melynek segítségével megváltoztathatja a világról és az időről kialakult eddigi ismereteinket...de erről talán többet nem is mondanék. Érdemes elmélyedni a sztoriban, bár nyilvánvaló, hogy nem ezen a kiadványon fog bekövetkezni az igazi katarzis, így már most várom a folytatást.

A formáció ütőképességéről személyesen is meggyőződhetünk NOVEMBER 16-ÁN az A38 színpadán. (4/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr18045526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum