RockStation

Hagyományos karácsonyi dalok metal köntösben

2015. december 19. - theshattered

top10_2015kari.jpgAhogy közeledik a Karácsony, mi is azon vesszük észre magunkat, hogy akarva-akaratlanul, de besunnyognak ezek a negédes melódiák a mindennapjainkba. Hogy ezt könnyebben el tudjuk ezt viselni (vagy, hogy rá tudjunk hangolódni az ünnepekre), összeszedtünk néhány tradicionális dalocskát szigorúan gitár közeli verzióban. A lehető legszélesebb skálából próbáltunk csemegézni, hogy mindenkinek legyen legalább egy, ami a stílusába vág, reméljük, nem okozunk csalódást. Természetesen mi sem vagyunk tökéletesek, kommentben jöhetnek a további javaslatok! A sorrend nem jelent semmit!

11. Korn – Jingle Balls

A nu metal apostolok még a csúcson, 1999-ben követték el ezt a death metalba hajló átiratot. Nem ez volt az első (Xmas song, 1993), sem az utolsó (Kidnap the Sandy Claws, 2008) próbálkozás az ünnep megszentségtelenítésére, de eme lista kritériumainak csak ez a dal felelt meg.

10. August Burns Red - Carol Of The Bells

A metalcore híveinek is hoztunk egy kis kedvességet, az August Burns Red igencsak eltalálta ezt a feldolgozást. Énekkel ezúttal nem szolgálhatunk, de nem is szükséges, kellemesen magával ragad így is a dal.

9. Alice Cooper / John 5 / Billy Sheehan / Vinny Appice - Santa Claws Is Coming To Town

Feltételezzük, minden metalos kedveli, de legalábbis ismeri, vagy hallott már erről az albumról, ahol ez a trekk is meglátta a holdvilágot. Nehéz volt szelektálni az ott található méregerős felhozatalból, de végül erre esett a választásunk.

8. Manowar - Silent Night

A bőrszerelések és izmok metalkirályai egy tesztoszteronmentes verzióval álltak elő a talán leginkább klasszikusnak nevezhető ünnepi dalra. Összebújáshoz, ajándékosztáshoz több mint tökéletes!

7. Trans-Siberian Orchestra - Carol of the Bells

Engedjétek meg, hogy olyan dal következzen, ami már egyszer szerepelt, de nem maradhatott le a leginkább autentikus karácsonyi metal banda, a Trans-Siberian Orchestra ezen remekműve sem.

6. Austrian Death Machine - Jingle Bells

A jelenleg a rácsok mögött ünneplő Tim Lambesis Schwarzi mániás metalprojekje is megemlékezett a maga módján a gyerekek legkedveltebb ünnepéről. Jól megszerkesztett dal lett, talán jobb, mint az ADM összes többi szerzeménye együttvéve.

5. Guns N’ Roses - White Christmas

Hogyan is feledkezhetnénk meg erről az átiratról, különösen a folyamatosan a levegőben lógó újjáalakulás kísértő szelleme mellett? Írtak ők jobbat is, de mint tudjuk, ezeknek az coverenek az elkövetői nem is a komoly énjüket vették elő ezekhez a verziókhoz.

4. Billy Idol - Jingle Bell Rock

Billy Idol sem mai gyerek, de vannak olyan klasszikusok, amik még a 60 éves legendánál is régebbiek. Az amcsik által talán legjobban elcsépelt karácsonyi ének feldolgozása olyan, mint mindegyik más verzió, csak az énekhang változott. Ennek ellenére nagyon szeretjük!

3. Pellek - 12 Days Of Christmas

A négy oktávos hangterjedelemmel megáldott norvég Per Fredrik Pellek Aasly kiérdemelten bérelt helyet ebben a sorban, élmény hallgatni, ahogy előcsalogatja a melódiákat a torkából a srác – de a hangszeres kíséretet se engedjük a perifériára!

2. Dokken – Santa Claus is Coming to Town

Nem tudtuk eldönteni, hogy a korábbi Alice Cooper által fémjelzett all-star verzió, vagy a Dokken-féle adja-e jobban, így mind a kettőt kénytelenek voltunk bedobni. Metal!

1. Scott Weiland - Winter Wonderland

A ’30-as évek nem most volt, ezért merész lenne klasszikusnak nevezni az akkor íródott Winter Wonderland-et, ennek ellenére mégis kötelességünknek érezzük ilyen módon (is) megemlékezni a nemrég távozott énekesről. Scott Weiland már egy békésebb helyen Karácsonyozik. R.I.P.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr568183588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum