RockStation

Ezek voltak 2015 legjobb rock és metal dalai

2015. december 28. - sebiszabi

2015_top_songs.jpgA 2015-ös év is kitermelte a maga emlékezetes dalait a keményzene mezőnyéből. A lentebb található listánál mérföldekkel lehetett volna hosszabbakat készíteni, de valahol meg kellett húznunk a vonalat. Viszont sokféle stílus képviselteti magát. Van itt bitang kemény metal, epikus zenei darab, progos matekozás, vegytiszta hard rock, mainstream rockdal, ja meg Slayer. Meg persze egy csomó más is.

20. ARMORED SAINT - Win Hands Down - (Win Hands Down)

Talán nem leszek leköpve ezért, de ezt a dalt mindenképpen akartam az év végi listára. John Bush amilyen refrént rittyent ebben a dalban, azért muszáj itt szerepelnie. És igen: talán lehetne kicsit rövidebb a dal, a lamentálós részt akár ki is lehetne hagyni, de ezeknek az ötvenes fasziknak inkább engedjük, hogy játszanak ilyeneket, mi meg csak próbáljunk utánuk léggitározni fülessel a fejünkön, mert a gyerekek már alszanak....

19. FEAR FACTORY - Regenerate - (Genexus)

Kedvenc pocakban erős gitárosunknak idén hál'istennek nemcsak a szája járt, mert a Genexus (de hülye egy albumcím, amúgy) albummal amit idetoltak elénk, az magasan az új FF éra legjobb albuma. Kicsit képes volt elhomályosítani a Demanufacture-t is, pedig az azért nem kis dolog.

18. MOONSPELL - Extinct - (Extinct)

A portugál mesterek új lemezükkel újradefiniálták önnön magukat és a kicsit a gótikus metal színtérnek is adott egy lökést és bizonyítékot arra, hogy még létezik, él és köszöni szépen jól van. Teátrális, mint mindig, de megőrültünk tőlük, mint kölökkorunkban.

17. PERIPHERY - Alpha - (Juggernaut - Alpha)

A progmetal egyik új császára még az év elején jelentkezett egy dupla lemezzel. Kellően súlyos mégis okos dalok szerepelnek mindkettőn. Itt az egyik címadó dala.

16. THE DARKNESS - Last Of Our Kind - (Last of Our Kind)

 the_darkness_last.jpg

A kappanhangú Justin Hawkinst sokan irritálónak találják, pedig zenekaránál a The Darkness-nél kevés jobb hard rock zenekar van most a mezőnyben. Ez meg egy igazi, bulihuligánoknak való dal.

15. DISTURBED - The Vengeful One - (Immortalized)

A Disturbed úgy tért vissza a semmiből idén nyáron, hogy jóformán magunkhoz térni nem volt időnk. Az ilyen dalok azért segítettek benne.

14. MARILYN MANSON - Deep Six - (Pale Emperor)

Marilyn Manson is úgy köszönt be év elején, hogy az állunkat keresgettük egy idejig pedig tőle már semmi jóra nem számítottunk. Tévedtünk.

13. SHINEDOWN - Cut The Cord - (Threat To Survival)

A Shinedown is jó úton van a mainstream első liga felé, ilyen dalokkal oda is fognak érni.

12. PARADISE LOST - Beneath Broken Earth - (The Plague Within)

A gótikus metal angol keresztapjai is visszatértek idén, méghozzá egy olyan mellbevágó (mit vágó, rúgó) zenei élménnyel, melytől kapkodtuk a levegőt. A Beneath Broken Earth az album talán legdurvább (=legjobb) szerzeménye. Öl.

11. BETWEEN THE BURIED AND ME - Memory Palace - (Coma Ecliptic)

A prog metál egyik mai császára is olyan lemezzel jelentkezett az idén, hogy a stílus szerelmesei azóta is a 10 újjukat nyalják utána. Ebben a dalban pedig szinte minden benne van amit ma a progmetal nyújthat.

10. BRING ME THE HORIZON - Throne - (That’s The Spirit)

A Bring Me The Horizon némi stílusváltást követően jó uton halad az A katégóriás mainstream előadók tábora felé. Ez a dal például egy az egyben Linkin Parkra sikerült, viszont baromi fogós.

9. BARONESS – Shock Me - (Purple)

A Baroness az év végére tartogatta új lemezét és milyen jól tette, mert így az év ezen időszakára is jutott egy igazi nagy durranás.

8. LAMB OF GOD - 512 - (VII: Sturm Und Drang)

A Lamb Of God új lemeét a legtöbb metálos úgy várta idén, mint a Messiást. Nem is kellett csalódniuk, az egyik legkerekebb lemez amit a csapat valaha letett az aszatlra. A 512 pedig az egyik legkerekebb dal a lemezen.

7. GHOST - Cirice - (Meliora)

Tudjuk, tudjuk sokaknak broáf ez az egész, de a Ghost idei lemeze egy kibaszott slágerparádé.Itt van egy ezek közül.

6. FAITH NO MORE - Sunny Side Up - (Sol Invictus)

Akárki akármit mond a Faith No More egy külön kategória és a 18 év után megjelent új lemez is tele van jó dalokkal. Itt az egyik ilyen.

5. SLAYER - Repentless - (Repentless)

A Slayer az Slayer. Kíméletlen és gyilkos. El is intézhetnénk ennyivel és el is intézzük.

4. IRON MAIDEN - Empire Of The Clouds - (The Book Of Souls)

Az Iron Maiden idei lemezét nem a név miatt értékelte a legtöbb rockzenével foglalkozó orgánum kiemelkedőnek. Tobb 10 perc környéki vagy afölötti epikus darab kapott rajta helyet, köztük ez a tétel is a mag 18 percével. Mégsem fullad unalomba.

3. CLUTCH - X-Ray Visions - (Psychic Warfare)

Ennél nagyobb hard/southern rock himnuszt nem írt idén senki.

2. HIGH ON FIRE - Th Black Pot - (Luminiferous)

Ahogy kollégánk írta a lemezismerteőben: a medvekutyák hárman vannak, egy méretes fatuskó körül ólálkodnak, szűkölnek és morognak a tuskón elrendezett kőhalomra, ami mint egy oltár áll a kevés fényben; úgy csillog szemük, mintha hinnének benne. Szívják és fújják zihálva a körülöttük terjengő nehéz füstöt. Az egyik böfög és vonyít, a másik mancsaival fújtatva dobbant, a harmadik a tuskó kiálló gyökereit, mint húrokat, a karmaival pengeti.
Na pont ilyen ez a dal is.

1. LINDEMANN - Praise Abort - (Skills In Pills)

Az év egyik legnagyobb durranása a Rammstein főnökének és a Hypocrisy agyának közös projektje volt jópár fogós, agyzsibbasztó darabbal és persze obszcén dalszövegekkel :-)
Itt a csúcspont.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr628205452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slepy 2015.12.28. 16:13:35

Ezek közül kiemelkedik: Fear Factory, Moonspell, Paradise Lost, Slayer, Lindemann.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum