RockStation

11 fontos rock- és metalsztori 2016-ból

2016. július 09. - theshattered

brioni_adv_metallica_1.jpg

Így, hogy már túlvagyunk az év felén (pedig szinte még csak most józanodtunk ki a szilveszteri mulatozásból), érdemes egy kicsit visszatekinteni, milyen fontosabb történések voltak eddig a 2016-os évben. Sajnos haláleset ugyanúgy van cikkünkben, mint újjáalakulás, vagy épp váratlan egymásra találás, így érdemes belenézni a következő, nem fontossági sorrendben összeállított listába. Nektek mik voltak a legfontosabb idei sztorik? Véleményeket, saját listákat örömmel látunk!

 

1. Dupla Red Hot Chili Peppers koncert az Arénában

red_hot_chili_pepeprs_2016.jpg

20 év után tér vissza hozzánk a kaliforniai pop/rock/funk ikon Red Hot Chili Peppers és rögtön dupla koncertet fognak adni a Papp Lászlóban. A szűk egy hónapja The Getaway címmel új albumott kiadott RHCP első meghirdetett koncertjének (szeptember 1.) jegyeire olyan hirtelenséggel csaptak le a fanatikusok, hogy még a Ticketpro rendszere is majdnem belehalt. Naná, hogy a rá következő napra is meg kellett hirdetni egy bulit. Jelen állás szerint (ha hihetünk a Ticketpro online felületének) a szeptember 2-i koncert már teltházas, de az első koncertre is jó, ha van összesen 50 megmaradt jegy. Hova ennél jobb visszatérést, ugye?

2. Joey Jordison és a rejtélyes betegsége

Joey Jordison 2013.jpg

A jelenleg a Vimicben és a Sinsaenumban is érdekelt aprócska energiabomba Joey Jordison a Metal Hammer Golden Gods Awardson elárulta a nagyközönségnek, hogy miért kellett annak idején otthagyni az Iowai kilencest. Mint kiderült, egy vírusos gerincvelő gyulladás következtében nemhogy a dobolási képessége, hanem még egyenesen a járása is veszélybe került, de szerencsére sikerült kilábalnia (szó szerint is) a betegségből. Azóta már azt is fellibbentette a dobmágus, hogy ha úgy adódna, szívesen magára öltené a kabuki maszkot és visszamenne az általa alapított anyazenekarába, a Slipknotba.

3. A Prophets of Rage

prophetsofrage.jpg

Habár sajnos "személyesen" nem érint minket, hiszen csak amcsi koncertekről van szó eddig, mégis sokaknak felfelé görbült a szája, amikor kiderült, hogy a Rage Against The Machine háromnegyede, valamint a Public Enemy-s Chuck D és Cypress Hill-es B-Real egy közös bandát alapított Prophets of Rage néven. Az öttagú, veteránokból álló banda hamarosan egy közös, új dal stúdióverziójával is elő fog állni, de sajnos további terveik egyelőre nem nagyon vannak.

4. Zenészhalálok: Nick Menza és Jimmy Bain

nick-menza-jimmy-bain.jpg

Idén sem áll le a kaszás, akárhogy is szeretnénk. Elég csak Nick Menza és Jimmy Bain nevét megemlíteni, hogy a nagyobb nevek közül (a teljesség igénye nélkül!) kiemeljünk két fontosabbat. Míg a Megadeth egykori ütőse koncert közben kapott szívrohamok május 21-én, a Rainbow és Dio négyhúros legendája január 23-án, néhány nappal a Last in Line nevű zenekara debüt lemezének megjelenése előtt veszítette el a tüdőrák ellen folytatott harcát.

5. Zenészhalálok: David Bowie és Prince

david-bowie-prince.jpg

A nem feltétlen rocker/metalos zenei világ veszteségeiről is kötelességünk megemlékezni, hiszen a két felejthetetlen titán, David Bowie és Prince is ha közvetetten is, de tagadhatatlanul óriási hatással voltak az általunk is kedvelt zenekarokra, zenészekre. Bowie mester január 10-én a májrák miatt, Prince pedig fentanil túladakolás miatt volt kénytelen itthagyni a földi világot. Ahogy az eredeti cikk, mi is kötelességünknek érezzük, hogy megemlékezzünk az Eagles legenda Glenn Frayről és az Emerson Lake and Palmeres Keith Emersonról is. Legyen nekik könnyű a föld.

6. Egy "kiadós" kiadós kalamajka a Five Finger Death Punch körül

fivefingerdeathpunchband2015promo_638.jpg

Áprilisban robbant az anyázás-áradat a Five Finger Death Punch háza táján, amikor a zenekar beperelte a kiadóját, akik folytatván a komoly anyagiak okozta cicaharcot, visszaperelték Báthory Zoliékat. A kiindulópont? Ivan Moody énekes állapota. Az énekes ugyanis a zenekar elmondása szerint egy járkáló időzített bomba, akivel bármelyik pillanatban történhet valami. A zenekar emiatt próbálta menteni a menthetőt és kiszedni a pénzt a zenekar mögül, a kiadó pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a banda még egy sorlemezt, vagy egy best-of albumot jelentessen meg náluk. A végeredmény? A FFDP a Rise Recordshoz szerződött, Moodyt pedig elküldték rehabra. Úgy néz ki, egyelőre bevált a dolog.

7. Az AXL/DC

axldclisbon.jpg

Ki hitte volna, hogy a 2016-os év Axl Rose számára a főnixéhez hasonló felívelést fog produkálni, ugye? Eleve adott a Guns reunion, melyet lentebb még részletezünk, másrészt Brian Johnson hallásproblémái miatt hosszas találgatás után az AC/DC frontján is megmutatta magát a vörös hajú egykori szex bálvány. Tegyük hozzá, hogy szinte senki sem gondolta volna előre, hogy ilyen jól fog kisülni ez a kollaboráció! Hiába az Európa-turnén visszaváltott jegy-hegyek, aki látta őket élőben, 90%-ban elégedett lehetett a kapott show-val. Nem beszélve arról, hogy két ekkora titánt soha az életben nem fogunk többé együttdolgozni látni.

8. Phil Anselmo Dimebashes balhéja

anselmo.jpg

Szegény Anselmot még az ág is húzza. Fülöpünknek ugyanis sikerült - feltehetőleg - becsületesen beb*sznia a Dimebag Darrell emlékére rendezett Dimebashen, aztán pedig a nagy hangulatban karlendítgetnie és egy "white power"-t is elengedett az egykori Pantera nem feltétlen finomlelkű énekese. Naná, hogy ezután nem arról szóltak a mindennapjai, hogy a Scour nevű zenekarával EP-t ad ki, vagy hogy épp a Downnal merre koncertezik. Phil, miután a Downnak több fellépését is törölték az eset miatt, felajánlotta, hogy otthagyja korábbi társait, akik erről hallani sem akartak. Aztán mihelyst elült volna a balhé, újra beindult a lavina, amikor Anselmo Youtube-fiókjával vagy ő, vagy valaki más, egy szélsőjobbos csatornát kezdett el követni. Persze a követést hamarosan ki is kapcsolták, de ez elég volt ahhoz, hogy ismét ne a(z egyébként zseniálisan durva) Scourról legyen szó.

9. A Guns N' Roses részleges újjáalakulása

slash-duff-mckagan-axl-rose.jpg

Rúzsa Sándorunk, ahogy szó volt róla, nem csak az AC/DC frontján bizonyít, hiszen ott van a kvázi klasszikus Guns N' Roses reunion is. Most, hogy Slash-el és Duffal is teljesen szent a béke (papíron legalábbis), mennek az irreális árakon megnézhető bulik, ahol mindenki a lehető legjobban teljesített eddig, balhéról szó sincs (csak nem öregednek?). Sőt, a napokban még Steven Adler is beköszönt két dal erejéig egy bulin, szóval már csak a közös dalon dolgozó Izzyt és Matt Sorumot kellene valahogy meggyőzni, hogy van az a pénz... Mert azért tudjuk, hogy nem feltétlen a puszipajtási viszony viszi előre ezt a szekeret, akárhogy is hirdetik az illetékes felek.

10. Rockrádió végre Magyarországon is

radio_rock_fm95_8.jpg

Hosszas vágyakozás és epedezés után végre kicsiny hazánkban is beindult az első igazi rock rádió. A Rádió Rock igazi hiánypótló vállalkozás és habár igaz, hogy egyelőre csak Budapest szűkebb környékén lehet fogni az adást, online akárhol el lehet érni a 0-24-ben gitárzenéket és egyéb érdekes műsorokat sugárzó médiumot.

11. Nálunk kezdte a búcsúkörét a Black Sabbath

01.jpg

Budapesten, ráadásul teltház előtt kezdte meg a The End névre keresztelt utolsó turnéját a metal öregapjainak számító Black Sabbath. Az Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler és a Bill Ward helyén kisegítő Tommy Clufetos felállású 'Sabbath egy néhány ritkaságot is rejtő, de alapjában véve (a Dirty Womant leszámítva) az első négy lemezre koncentráló best of bulit kaptunk a veteránoktól. Soha rosszabb búcsúzást! És természetesen mindannyian hálásak vagyunk az eddigiekért!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr68876082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum