RockStation

Tool, Fiend @ Prága, O2, 2019.06.04.

Csak áldani lehet az eget, hogy úgy tűnik ez a formáció újra él és alkot

2019. június 05. - RaczUr

tool_live.PNGAzon szerencsés emberek közé tartozom, akik 2007-ben elcsípték a Szigeten a Toolt. Akkor még fel sem fogtam, hogy ez egy igen erős fegyvertény lesz, ha szóba kerül a kihagyhatatlan koncertek társalkodási kategóriája. A Tool az elmúlt szűk 12 évben szinte semmit nem csinált. Élőben nem nagyon mozdult ki a zenekar, az akkor még friss, egy éves 10 000 Days pedig azóta is az utolsó lemezük. Jó pár éve fel-felbukik egy poszt arról, hogy készül az új lemez, de az már a Guns N’ Roses hírhedten elhúzódó Chinese Democracy-jére is köröket vert. Idén viszont egyre több életjel, és remény sugár jelezte, hogy valami készül(t) a Tool háza táján. 

Ennek pedig az egyik legkézzelfoghatóbb jele az volt, hogy az amerikai négyes Európában is tiszteletét teszi ezen a nyáron. Magyarország kimaradt a szórásból, nekünk pedig a Bécs, Prága kettős között kellett vacillálni. Bécs kb. negyed órával a jegyárusítás után már erősen sold out felé hajlott, így lett Prága a befutó.

Azt nem gondoltam volna, hogy 33 évesen jutok el oda, hogy egy aréna-koncertre menjek. Őszintén szólva nem is tudtam, hogy milyen az, ha az ember nem a kapunál adja oda a belépőt vagy a pénzt, és két lépés múlva már bent van a koncert részen. Az O2 aréna baromi nagy, és a beléptetés is leginkább egy forgalmas repülőtérre hajazott fémdetektorral, jegy ellenőrző kapukkal. Aránylag gyorsan lement a dolog, de a Fiend koncertje egy az egyben a belépés és a szektor keresgéléssel telt. Előtte meg egy újra élt tiniskedéssel (parkban sör, bor, bealapozás céljából, lerészegedés eredményével).

adamjones.jpg

Amire odakerültünk a társasággal, hogy meg van a székünk, már le is hunytak a fények, csak a Tool szimbolikájának egyik fő eleme, a hétszög (heptagram) adott valami fényt, és aztán bele is kezdtek az Aenima-ba. A setlist egyébként a nemrég lezajlott amerikai, és az addig egy állomást letudó európai turnén ugyanaz volt, 2019-ben pedig már nem lehet meglepetést okozni, csak azzal, ha borítják a sorrendet, más dalt raknak bele. Nem tették ezt, de nem is bántam, mert igen erős volt a folytatás.

Pot után jött a Parabol / Parabola. Nem vagyok jó saccoló, az aréna nagyjából színültig töltve, a színpad velünk szemben, és így full olyan élmény volt, mint amikor életemben először láttam 3D-s (doku)filmet a csillagokról, szupernóvákról, űrről. Sőt! Az ember tömeg apró mozgásai, ahogy egy nagy nyüzsgő masszává váltak, és közben a színpadon ment a kivetítő. Hét panel, középen egy a kilencszögű csillagnak szentelve. Ha olyan dal volt, aminek klipje is van akkor az hozta az alaptémát a vetítésnek (a Parabol / Parabola kifejezetten gyilkos volt), ha pedig nem klipes jött, akkor valami egyedi fény, és kép világ, lézerekkel megtűzdelve. Ilyen volt a két új dal is, a Descending és az Invincible. A kivetítőn is megjelent a 2019.08.30-as dátum, úgyhogy a kételkedők már készpénznek vehetik az új Tool albumot. Ami ezen számok alapján igen várós lesz. Jelenleg erre van a Tool hangolva, ez az új Tool, és belefért hogy a régebbi dalokba kisebb hibák is becsússzanak.

tool2016live.jpg

Schism, Jambi és a 46&2 is lement, majd Danny Carrey szóló szettje után még a Vicarious, és a Stinkfist zárta a majd 2 órás koncertet. Ami nem is igazán koncert volt, mint inkább színházi előadás, ahol a kép és a hang tökéletes elegyével egy olyan élményt hozott a Tool, amit senki nem fog, és senki sem tett eddig. Mindezt úgy, hogy a frontember Maynard James Keenan hátul a sötétben énekli az egész koncertet, hogy az egy gitár meg az egy basszus úgy szól, mintha legalább meg lenne triplázva mindkettő. Végtelenül sokat nyújtott a Tool, mind képben, mind hangban, és csak áldani lehet az eget, hogy úgy tűnik ez a formáció újra él, és alkot.

/A képek nem a helyszínen készültek/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5514879846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pilgrim76 2019.06.05. 20:27:13

A színpad közepén a háttérben nem egy kilencágú, hanem egy hétágú (heptagram) csillag alakja látható.
Oka:

The heptagram was used in Christianity to symbolize the seven days of creation and became a traditional symbol for warding off evil. The symbol is used in some Christian sects such as Catholicism and Orthodox Christianity.
The symbol is also used in Kabbalist Judaism.
In Islam, the heptagram is used to represent the first seven verses in the Quran.
The heptagram is used in the symbol for Babalon in Thelema.
The heptagram is known among neopagans as the Elven Star or Fairy Star. It is treated as a sacred symbol in various modern pagan and witchcraft traditions. Blue Star Wicca also uses the symbol, where it is referred to as a septagram. The second heptagram is a symbol of magical power in some pagan spiritualities.
In alchemy, a seven-sided star can refer to the seven planets which were known to early alchemists.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum