RockStation

iLAND - A Sziget (Tom-Tom Records, 2022)

2022. október 04. - rattlehead18

iland_sziget_cd.jpgHa vetünk egy pillantást a MAHASZ 36. heti "Album Top 40" listájára, annak tetején épp a címben szereplő lemezt fogjuk viszontlátni. Az iLAND név (a borítón épp ilyen formában szedve) azonban sokak szeme elé kérdőjeleket rajzolhat. Ha te is így vagy a dologgal, megnyugtatlak, hogy nekem sem volt fogalmam arról, hogy milyen előadóról van szó. Azonban elég egy újabb pillantást vetnünk - ezúttal - a zenekari promó fotóra, és arra eszmélhetünk, hogy a hazai rockzene néhány jól ismert alakja állt össze iLAND név alatt, és A sziget címmel jelentette meg első korongját.

A zenészek jelentős hányada az East révén lehet ismerős, de az elmúlt évtizedekben mindegyikük letette a névjegyét más formációkban és műfajokban is. Lássuk is, kikről van szó! Takáts Tamást a hazai rockzenében kevésbé járatosaknak is felesleges bemutatnom. Madarász Gábor gitáros játszott egyebek mellett Ákos és Hobo kísérő zenekarában, a dobos, Dorozsmai Péter szintén megfordult Ákos mellett, de a hőskorban, az East évek előtt ő volt a Korál ütőse is. Pálvölgyi Géza billentyűs az East-en túl a Tátrai Band-ből lehet még ismerős. Basszusgitáron pedig csatlakozott hozzájuk a leginkább szólóban muzsikáló Kontor Tamás.

A tagok névsora alapján bátran írhatom, hogy iLAND néven kimondva-kimondatlanul az East folytatásáról van szó, hiszen Móczán Péter kivételével itt találjuk az East utolsó felállásának háromnegyedét. A mai zenehallgatók egy részét talán érdemes emlékeztetnem arra, hogy a két évtizeden keresztül aktív East a hazai progresszív rockzene egyik alapcsapata volt. Sokan feltehetően akkor is ismerik a zenéjüket, ha elsőre nem tudják hová tenni a zenekart, legfeljebb csak a formáció neve dereng valahonnan. Az 56 című daluk ugyanis annak idején a korszak közmédiájának köszönhetően sokat szerepelt a hazai éterben. A zenekar azonban jóval többről szólt, tekintélyes hagyatékot, közel tucatnyi lemezt hagytak maguk után.

iland.jpg

Az örökség tükrében pedig most indokoltan magasak az elvárások A sziget kapcsán is. A késői East zenéje leginkább a Marillion, a Saga, illetve a Rush nyolcvanas évekbeli dolgaival és a progresszív rock korszakos Omegával volt rokon. Az iLAND is részben ehhez a korszakhoz kapcsolódik, de az összkép jóval melankolikusabb. A digitális és fizikai formátumban is két részes kiadvány első fele az új dalok terepe. A kilenc friss tételt zeneszerzőként szinte teljes egészében Pálvölgyi Géza jegyzi, ennek ellenére a billentyűs hangszerek nem oltják ki a gitárokat. Persze a dalok felvezetéseként gyakoriak a késői Pink Floydot idéző harmóniák, legyen szó például az első két dalról. A légies, Tárd ki az ajtót című dalban például a melankolikus ének mellett a zongora játszik kiemelt szerepet. A De mégis élünk első fele meg épp a másik véglet, egy dúsan hangszerelt progresszív rock téma, bőségesen adagolt gitárokkal, többszólamú kórussal és egy olyan refrénnel, ami első hallgatásra rögzülni fog. Az Úton haza című dalban némi folk rockot is érzek, majd a második része nagyívű progresszív rockká terebélyesedik. A legmesszebb azonban a címadó repít, ennél a dalnál éreztem leginkább az Omegát, a lüktető középrésze azonban túlmutat bármilyen hatáson. A nagyívű Párbaj és a jazzes zongorával megtámogatott Coda című drámai zárótétel között helyet kapott Elkésett szavak meg egy rövid hangulattéma.

A kiadvány második felén pedig hét régi East dal élő változata kapott helyet. Ezek között természetesen ott találjuk a már emlegetett 56-ot, illetve a szintén közismert A szerelem sivatagát is. Meg kell még említenem a Szurcsik József által jegyzett borítóképet, melynek hangulata a klasszikus Pink Floyd és ELP grafikákat idézi.

Mára a progresszív rock, mint műfaji megjelölés hazánkban szinte teljes egészében értelmét vesztette, alig akad itthon olyan aktív formáció, amelyik ebben az irányzatban alkotna. A halmazt azonban a két veterán, a Solaris és az iLAND utánpótlás nélkül is kitöltik. Az iLAND debütálása számomra nem várt, kellemes meglepetés; bízom benne, hogy hamarosan a Solaris is jelentkezik azzal a bizonyos, régóta esedékes új nagylemezzel! A sziget dupla digipak CD-ként a kiadó elérhetőségein keresztül rendelhető, de a hanganyag az összes mérvadó digitális felületen is elérhető.

45kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7217942894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum