RockStation

FVNERALS - Let the Earth be Silent (Prophecy Productions, 2023)

Vigyázat, csak erős idegzetűeknek

2023. április 12. - Sweet Melancholy

fvnerals_album_foto.jpg

A FVNERALS 2013-ban alakult az Egyesült Királyságban. A duó Tiffany Ström (ének/basszusgitár) és Syd Scarlet (gitár/dalszerzés) tagokból áll. Honlapjuk szerint egy dark ambient, doom, drone és post-rock elemeket vegyítő zenekar. Első albumukat 2014-ben The Light címen adták ki, amit a Wounds követett 2016-ban. 

2018-ban székhelyüket áttették Belgiumba, majd később Lipcsébe költöztek. A harmadik lemezük már 2021-ben felvették, de csak idén februárban jelentették meg Let the Earth be Silent címen.

"Az album egy pesszimista reflexió az emberiség állapotáról, az elszigeteltség, a depresszió és a mizantrópia érzéseit vizsgálja. Olyan filozófiai témák ihlették, mint a pesszimizmus, az egzisztencializmus és a nihilizmus." 

fvnerals_zenekari_foto.jpg

Nagyon nem könnyű egy olyan zenei élményről írni, amiről még én magam sem feltétlenül tudom, hogy mit kezdjek. Ezt a fajta rétegzenét nem mindenki tudja befogadni és megemészteni. Akkor érdemes meghallgatni, és igazán értékelni, ha már rögtön az elején elfogadjuk a tényt, hogy itt bizony nem lesz pörgés, sőt a dalok monotonnak és eseménytelennek tűnhetnek. Aki egy kicsit is nyitott a sötét, lassú, amolyan funeral doom-os muzsikára és meghallgatja, valószínű egy ideig nem tud kiszakadni abból a komor, baljós atmoszférából, amit ez a zene megteremt. 

Hosszan elnyújtott gitártémák, torzítások, félelmet keltő dob, halált idéző kísérteties szintetizátorhangzás. Tiffany rideg, de mégis gyönyörű énekével pedig még hatásosabbá teszi ezt a tömény melankóliát.  

Képtelenség egy számot kiragadni a 7-ből, mert önmagukban értelmezhetetlenek. Az album közel 40 perce során a feszültség szép lassan fokozódik, hogy aztán a végén teljesen földbe döngöljön. Kell egy kis idő mire vissza tud térni az ember a valóságba. 

Van egy mondás, hogy a kevesebb néha több. Ebben az esetben, pont az ellenkezőjét éreztem. Talán egy picit több dallam nekem jobban esett volna. Aztán ez sem biztos, hiszen így is kellőképpen hatásos darab lett a Let the Earth be Silent. 

A maga műfajában bizonyosan kimagasló alkotás, de én inkább keresek most valami pörgőset, ami kirángat ebből a mélységes sötétségből. 

45kop.png 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4818099404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum