RockStation

Mammoth WVH - Mammoth II (BMG, 2023)

Ifj. Van Halen második szólólemeze

2023. augusztus 23. - moravsky_vrabec

mammothii.jpg

A fura nevű formáció voltaképp Wolfgang Van Halen szólóprojektje, a római kettessel jelölt nagylemez pedig pontosan két évvel követi a bemutatkozó anyagot. A stílus továbbra is hard rock, leginkább tengerentúli ízvilággal, a megvalósítás ezúttal valamelyest kompaktabb.

A 2021-es, egyedül készített bemutatkozó nagylemez nem robbantotta lángra a világot, különösen nem Európát, de a szakma mégis keblére ölelte ezt a rokonszenves srácot: pozitív kritikák jelentek meg róla (nálunk pont nem, ITT olvashatod), rangos eseményeken és turnékon vehetett részt. Jelenleg éppen a Metallica amerikai turnéján melegíti be azt a fura körszínpadot, a Panterával váltott műszakban. Közben készülgetett a második nagylemez is, amit szintén Wolfgang egymaga rakott össze, pedig van már körülötte rendes zenekar is. 

De milyen lett a mammutkettő? Nagy vonalakban olyan, mint az első, amit úgy is felfoghatunk, hogy szépen körvonalazódik a Mammoth WVH stílusa. A bevezetőben azt írtam, hogy valamivel kompaktabb, ami egyrészt azt jelenti, hogy kevesebb a dal, másrészt meg azt, hogy azok lényegre törőbbek és harapósabbak is.

Továbbra is az az érzésem, hogy a szakma jobban szereti majd, mint a nagyközönség, ugyanis a lemez abban erős, amit inkább a hozzáértők fognak értékelni: hangszerelés, finom részletek, különleges dobritmusok, színes hangzáskép. A rockdiszkókban azonban továbbra sem találkozunk majd a Mammoth WVH dalaival, nem hiszem, hogy a DJ majd pont a Waiting-re cseréli le az örökzöld Jump-ot a rotációban. 

Mégis úgy érzem, érdemes a figyelemre ez a bő háromnegyed órás lemez. Minden pillanata erős, de persze vannak csúcspontok is. A Like a Pastime bevezetője - illetve az egész dal, az Another Celebration at the End of the World riffje (a címe nem, hehe), az előző lemezt idéző, finoman építkező Waiting mind-mind hibátlanok. A Mammoth II az idei, eddig nem túl acélos hard rock termésnek bőven a krémjéhez tartozik, gyönyörűen, analóg módon szól, és hát nem mindenkinek a slágeresség a fő szempont.

Mindent összevetve nekem jobban is tetszik, mint az előző. Ha a rockzenét magáért a zenéért szereted, és nemcsak azért, hogy legyen mit dúdolni a zuhany alatt, ki ne hagyd. Ha pedig valamelyik sztárbanda vendégeként turnéznak felénk, érkezz időben! 

4kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1618196969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum