RockStation

Remélhetőleg nem kell újabb kilenc évet várni a folytatásra

Krampüs-interjú Kovács Tamással

2023. október 03. - rattlehead18

krampus230930.jpgA veszprémi death/grinder Krampüs kilenc év után, szeptember közepén egy megújult háttérrel hozta ki harmadik nagylemezét. A hosszúra nyúlt szünet okairól, a Retarded Spawnnal kapcsolatos tudnivalókról, az új kiadóról, illetve az egyéb aktualitásokról a zenekar mindenese, Kovács Tamás osztotta meg a tudnivalókat.

Az első két Krampüs koronggal gyors egymásutánban jelentkeztetek, mi volt az oka, hogy ezúttal közel egy évtized telt el két lemez között? Mai füllel mi a véleményed a Retarded Spawn két előzményéről?

A két lemez közti hosszú szünet főleg a tagcseréknek köszönhető, de voltak betegségek, gyermekáldások, meg mindenféle mindennapokkal kapcsolatos dolgok. Szerintem a két első lemez még mai füllel is rendben van. Mindkettő masszívan szól, de a Graveyard Blowjob masszívabb hangzásban és talán nótákban is.

Mit kell tudnunk az aktuális felállásról - a lemez ugyanis a hazai underground jól ismert arcainak bevonásával készült? Rendeződött a doboskérdés?

A zenekarban rajtam kívül Kelemen János basszusgitáros az állandó tag, ő már hat éve tolja velünk és a Sleepless-ből az Omega Diatribe-ból lehet még ismerni. Az énekes Hajnali Sándor a Gutted-ból; eredetileg úgy volt, hogy beugró szinten a stúdiózást vállalja el, de a felvételek befejeztével mondta, hogy szívesen marad a koncertekre is. A dobtémákért pedig Tóth „Nagaarum” Gábor volt a felelős, akit számos projektből lehet ismerni, és a Perverted and Sadistic EP idején ő volt a dobosunk. Mivel az aktív dobolással évekkel ezelőtt felhagyott, ezért csak a stúdiómunkát vállalta el, de ő is jelezte, hogy ha úgy alakul a szitu, a jövőben is számíthatunk rá, de csak a stúdiómunkálatokban. Így a doboskérdés továbbra is nyitott, tehát sürgősen kell találnunk valakit, akár beugró jelleggel is, hogy koncertezni tudjunk.

Mennyi idő alatt álltak össze a szerzemények? Sanyi részt vett a szövegírásban, a többiek mennyire folytak bele a munkálatokba?

A nóták az elmúlt kilenc évben születtek, a legrégebbi közvetlenül az előző lemez felvételei után, ez volt a Rectal Resurrection, a legújabb pedig a The Clown, ami pár hónappal az új lemez felvételei előtt íródott. Sanyi a szövegek kb. felét írta, a másik felét pedig az ex-dobosunk írta. Sanyi az énektémáival rengeteget hozzátett az anyaghoz, nem tudom elégszer megköszönni neki. Janika természetesen a basszustémáiért volt felelős, fenomenális a gyerek. Gábor pedig a dobtémákért felelt, ő is zseniális munkát végzett.

Ha már dalszövegek; a friss nóták egy része jól ismert sorozatgyilkosokkal – Dahmer, Gacy, illetve a martfűi rémként ismert Kovács Péter – foglalkozik, de mit érdemes tudni Kis Béláról, Edmund Kemperről, valamint Dennis Raderről?

Kis Béla egy cinkotai bádogos volt, aki huszonnégy embert ölt meg, majd bádoghordókba forrasztotta a tetemeket. Sosem vonták felelősségre a tetteiért. Állítólag meghalt az első világháborúban, de számos teória született az évek során a további sorsával kapcsolatban. Az Embalmed című nóta taglalja a tetteit. Ed Kemper a koleszos gyilkos, akit egész életében alázott és lenézett az anyja, pedig 206 cm magas, egyébként a mai napig az életfogytos büntetését tölti. Megölt hat koleszos csajt, az anyját és annak barátnőjét, ezután az anya levágott fejével elégítette ki vágyait, megtorolva a folyamatos megaláztatásokat. Innen jött a Postmortal Facefuck szövegének témája. Dennis Rader, más néven a BTK gyilkos, aki tíz embert, köztük majdnem egy komplett családot ölt meg, és majdnem harminc évig nem sikerült elkapni, végül egy a rendőrségnek küldött floppy lemez buktatta le. Csak koporsóban fog kijönni a börtönből, az ő sztorija a Bind, Torture, Kill nótában hallható.

A grind gyökerek természetesen most is egyértelműek, de a zenei rész kapcsán érzek némi elmozdulást a crustcore irányába. Mit gondolsz erről?

Crustos elemek mindig is voltak a zenénkben, ezek talán most egy kicsit jobban érezhetők, de ez nem volt tudatos lépés. Elég spontán módon megy nálunk a nótaírás, semmit nem tervezünk meg előre. 

A zenekar borítóira az extremitásokon túl a kezdetektől fogva jellemző egyfajta igényesség, illetve egységesség is, melyek mögött Simkó Zsolt áll. Róla mit lehet tudni? A hazai underground kiadványok kapcsán nem rémlik, hogy a Krampüs lemezek kivételével találkoztam volna a nevével…

Ő egy régi barátom, aki grafikusművész, korábban főleg falak, autók, motorok, helikopterek egyedi festésével foglalkozott, manapság pedig tetoválóként is működik. Eddig csak nekünk készített lemezborítókat, elmondása szerint ez így is marad. Ezért nem találkozhattál máshol a munkáival.

Hogyan jött létre a megállapodás az egri Metal Ör Die-jal – mely kb. az egyetlen olyan hazai kiadó, aki az utóbbi két évtizedben változatlan intenzitással jelen van a magyar undergroundban?

Két éve kerestem meg Stauderer Jánost, a kiadó mozgatórugóját, hogy érdekelné-e egy esetleges Krampüs lemez kiadása. Nem zárkózott el előle, és megbeszéltük, hogy ha aktuális lesz a dolog, visszatérünk rá. A lemez felvételeinek megkezdése előtt újra felkerestem, létrejött a deal, a lemez pedig kint van.

361603049_762404722554592_6663668821935118686_n.jpg

Most, hogy kint a lemez, mik az aktuális tervek? Itthon az önálló koncertezésnek látod még értelmét, vagy érdemesebb kizárólag a tematikus fesztiválokra, az alkalmanként esedékes külföldi fellépésekre koncentrálni?

Először is, mindenképpen kell egy dobos. Ha megtaláltuk az emberünket és összepróbáltuk a setlistet, jöhetnek a koncertek. Mindegy, hogy itthon vagy külföldön, ha minden klappol, megyünk. Természetesen valamennyire szelektálunk és csak olyan bulikat vállalunk, amiknek van értelme, de nem vagyunk válogatósak. Mindegy, hogy fesztiválról vagy önálló buliról van szó. A közeljövőben nekilátok a negyedik album megírásának is, így remélhetőleg nem kell majd újabb kilenc évet várni a folytatásra.

A Retarded Spawn kapcsán bőséges merch-csel is készültetek, ebben a körben pontosan milyen Krampüs-cuccokról van szó, illetve a termékek hogyan szerezhetők be?

A CD mellett a kiadó e-mail címén (metalördierex@yahoo.com) és bandcamp (metalordierex.bandcamp.com) oldalán keresztül lehet hozzájutni pólókhoz, hosszúujjú pólókhoz, kapucnisokhoz és csajos pólókhoz. Úgy érzem, hogy a kiadó igazán kitett magáért a merch cuccokat illetően, de nagyon örülnék egy bakelit kiadásnak is!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr918226627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum