RockStation

VV – Neon Noir (Heartagram Records, 2023)

Ville Valo szólóban

2023. január 31. - moravsky_vrabec

vv_neonnnoir_lp.jpg

Lassan véget ér a még december elején kezdődött téli uborkaszezon, és befutnak az év első fontosabb megjelenései. Ville Valo szólólemeze, amit furcsa módon VV név alatt készített, mindenképp érdemes sokak figyelmére.

Tovább

Koncert közben kérték meg a Fleshgod Apocalypse énekesnőjének kezét

fleashgod_apocalypse_2020.jpgHogy koncerten kéri meg a rajongó egy másik rajongó kezét, az nem ritka dolog, sok zenekar benne szokott lenni a buliban. Viszont az már kevésbé gyakori, hogy a zenekar tagjának kezét kérik meg. A Fleshgod Apocalypse koncertjén viszont most már ez is megesett. Persze Veronica Bordacchini előtt nem egy random rajongó térdelt le, hanem a barátja, viszont az már biztos, hogy Madrid nekik örökre emlékezetes hely marad.

Tovább

Énekest cserélt a Nervosa

0nervosa2022_18_eredmeny.jpgIsmét komolyabb átalakuláson esett át a Nervosa. A brazil thrash csapat élén ezentúl ugyanis nem Diva Satanica áll majd, a zenekar tájékoztatása szerint már két hónapja egy új énekesnővel dolgoznak a következő nagylemezük anyagán. Hogy ne legyen elég az infókból, a csapat dobost is cserélt időközben, igaz egyik friss tag nevét sem árulták el egyelőre.

Tovább

Lucyfer Prime Evil - Itt egy új Lordi nóta

lordi_2022.jpgNapra pontosan két hónap van hátra a Lordi legfrissebb anyagának, a Screem Writers Guildnek a megjelenéséig. A maszkos brigád a napokban mutatta be a tizennégy dalos lemez első előzetesét, a Lucyfer Prime Evilt, amihez egy dalszöveges videó lett a körítés. Mindez az alábbiakban található meg. A soron következő turné hazánkat nem érinti, hozzánk legközelebb a bécsi Stadthalléban lehet majd elkapni őket május 7-én.

Tovább

Budapestre jön a Year Of No Light

yearofnolightnew_1.pngA 2001-ben alakult Year of No Light elég nagy átalakulásokon esett át a kezdeti felállásukhoz képest, hiszen eleinte még a sludge metal legjobb pillanatait kombinálták az akkoriban már védjeggyé vált post rock és shoegaze hatásokkal, de igazán 2008 után lett stabil a felállás, hiszen a 6 tagúvá avanzsálódott zenekar olyan lemezeket pakolt le nekünk, mint a klasszikus Ausserwelt (2010), vagy a Tocsin (2013). Sőt, 2010-ben Dreyer Vampyr c. kult horrorfilmjéhez is írtak egy filmzenét, amit még a Roadburnon is előadtak, illetve számtalan kollaborációban vettek részt olyan emberekkel közösen, mint például a franciak kortárs művész Christian Vialard. Fun fact, hogy az egyik legkeményebb francia bandából, a Monarch!ból is itt játszik harmadik gitárosként Shiran Kaïdine. 2013-hoz képest nagylemezileg nem történt sok minden velük, viszont 2021-ben napvilágra került a 'Consolamentum' c. negyedik eposzuk a Pelagic Records jóvoltából. Szóval 2008 óta instrumentálisan nyomja a francia post-metal zenekar 3 gitárral, 2 dobbal, 1 szintivel és számtalan effekttel, ami élőben olyan elementáris erővel bír, amit évekig csak emlegetni fogsz.

Tovább

Katatonia - Sky Void Of Stars (Napalm Records, 2023)

Lángol a csillagtalan égbolt

katatoniaskyvoidofstars.jpgVannak zenekarok, akiknek egy új lemeze még mindig kisebb örömünnepet tud kiváltani bennem, akárhogy néha beleszürkülök a világba és szaladok el "kötelezők" munkássága mellett, sokszor mintha nem is történt volna semmi. Az egyik ilyen, mondhatni örömünnepes zenekar számomra a világ bánatosabb felét megszólító Katatonia, mely mióta megismertem, megszerettem őket (szia, Andris!), nem igazán adtak okot a csalatkozásra. És hogy bevált-e a friss anyag? Jelentem, igen!

Tovább

Kis politika: lényegében legalizálta az illegális letöltést Fehéroroszország

illegaldownload.jpgLényegében mindenféle illegális letöltést törvényesített a fehérorosz vezetés. A lépést, mely a zenére, filmekre, e-könyvekre, játékokra és minden hasonlóra vonatkozik, a "nem baráti" államok ellen hozta a helyi vezetés. Igaz azt nem nevezték meg, pontosan kire is értik ezt a kategóriát, bár mivel a fehérorosz kormány Oroszország mellett áll az Ukrajna elleni háborúban, olyan nehéz nem lehet kitalálni, kik esnek bele ebbe a halmazba. Apró megjegyzés, a nevezett döntés értelmében három évnyi használat után minden nem licenszelt tartalomért adózni kell majd a fehérorosz államnak, amennyiben azt a jogosult szervezetek igénylik - viszont hogy az igényt mennyire veszik figyelembe majd a helyi szervek, az már más kérdés. További részletek ITT.

Bővült a Fezen névsora: jön a Guano Apes és az Ugly Kid Joe

fezen2023.pngMár három név ismert a rockzenei vonalról, amiért érdemes lesz ellátogatni a Fezenre. A július 26-29. között megrendezésre kéerülőfehérvári fesztivál szervezői a korábbi ász Helloween mellé lepakoltak még két ütőkártyát, ezek a Guano Apes és az Ugly Kid Joe. Napi bontás még nincs, de úgy néz ki, idén sem lazítanak 'Fehérváron.

Tovább

Frissített kiadást kap a Meshuggah 2008-as lemeze

meshuggah2008.jpgFelfrissített, újramaszterelt formában lesz újra elérhető a 2008-as Meshuggah korong, az obZen. A többek között a szinte mindenki által ismert Bleedet magába foglaló anyag ezen kiadása március 31-től lesz elérhető digitálisan, CD-n és vinylen. Mondjuk hogy hová akarnak még tekerni a pusztítás potin, az kérdés. De kíváncsian várjuk!

Tovább

Audiovizuális tapasozás – Rock Imperium Festival 2023.06.23-25.

rock_imperium_2023.jpg

Ma már Spanyolország is szépen felrajzolható a rock / metal térképre. Fesztiválok szempontjából mindenképpen. Ráadásul – egyrészt az ország éghajlati adottságai, másrészt e rendezvények helyszínei okán – egy-egy ilyen több napos mulatság simán összeköthető a hagyományos értelemben vett nyaralással, amelybe éppúgy beleférhet egy kis városnézés, mint a tengerparti lazulás.

Tovább

Egy kis előzetes: Így készült a Periphery lemeze

periphery_2022.jpgEgy rövidke, bő három és fél perces videót mutatott a legújabb nagylemezüknek, a Periphery V: Djent Is Not A Genre-nak a stúdiós munkálatairól a Periphery. A matekszakosok várhatóan egy hosszabb filmet is mutatnak majd az egész folyamatról, lévén láthatóan csak egy trailerről beszélünk, szóval érdemes nyitva tartani a szemeket. A korong március 10-től lesz elérhető, két dal, a Wildfire és a Zagreus már szabadon hallgatható.

Tovább

Visszatér a Glass Casket!

Remélhetőleg most már tényleg

glass-casket.jpgÚj kiadóhoz szerződött a Glass Casket, így a sok éves halasztgatás és ígérgetés után hamarosan tényleg új nagylemez jön majd a metalcore vonalas brigádtól. Az albummal legutóbb 2006-ban jelentkezett, mások mellett két jelenlegi Between The Buried And Me tagot (Dustie Waring, Blake Richardson) a soraiban tudó csapat a korábbi két albumát is átlicenszeltette a Silent Pendulum kiadóhoz, így várhatóan azoknak is hamarosan jön majd az újrakiadása.

Tovább

Green Day - Nimrod (Reprise/Magneoton, 1997/2022)

A dallamos punk/pop/rock tündöklése?

green_day_nimrod_1997.jpg

A ’90-es évek közepén, nagyjából 1994 és 1997 között, azaz a grunge hullám lecsengését követően, a nu metal berobbanásáig az alternatív irányzat mellett egy hasonlóan megosztó műfaj határozta meg a mainstream rockzenét. A dallamos punk rock, illetve a pop punk, rövid tündöklése arra volt jó, hogy az előző irányzat másod-harmadvonalas előadóit kisöpörje a színtérről, melyek helyét ideiglenesen az aktuális trend másod-harmadvonalbeli előadói vehették át. Az első vonalat pedig olyan máig aktív zenekarok nevei határozták meg, mint a Bad Religion, a Green Day, a The Offspring és a mostanában az utolsó köreit futó NOFX.

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum