RockStation

Kontact - Full Contact – kazetta ajánló (Jawbreaker Records, 2024)

Space rockból merítő kaotikus sci-fi thrash, heavy metalba ágyazva

2024. szeptember 10. - rattlehead18

419637573_765825055592734_1533046695459276664_n.jpg

A Kontact egy kanadai metal zenekar, sci-fi, fantasy-alapú szövegvilággal. Ezt olvasva bizonyára többen a Voivod-ra asszociálnak. Nem véletlenül. Az alig néhány éves múltra visszatekintő négyes a koncepció szempontjából kétségtelenül hasonló táptalajból merít, mint legendás földijeik. Zeneileg azonban szép számmal akadnak eltérések.

A különféle kód-és művésznevek alatt futó zenészek már letették a névjegyüket több, regionális szinten ismert, azaz mélyen az underground bugyraiban leledző zenekar soraiban. Ezek felsorolását most mellőzném. Kötve hiszem, hogy bármelyik formáció neve ismerősen csengene a hazai mezőnyben, kivéve persze a Matt Ries gitáros érdekeltségi köréhez tartozó, Európában is jó névnek számító Travelert.

Kontact néven 2022-ben jelent meg a bemutatkozó anyag, egy EP formájában, First Contact címmel. A folytatás, azaz az első teljes értékű kiadvány pedig, reflektálva a bemutatkozó anyagra, Full Contact néven vált elérhetővé. Nekem a kazetta változathoz volt szerencsém, melynek hanganyaga egyébként teljes egészében megegyezik a további két fizikai formátum és a digitális verzió műsorával.

458094605_908433784665193_7956362208420764815_n.jpg

A Kontact skatulyába illesztésével némi gondban vagyok. Egyes fórumok a problémát áthidalva csak szimplán heavy metalként jellemzik a zenekart, a kép azonban jóval árnyaltabb. A demós érzetű megszólalás révén kapásból rájuk ragasztható a retro matrica, ahogy a thrash-es, speed-es, netán a robotikus vokálok okán még a prog-os jelzők is felhívhatók. A legtalálóbb pedig – ha létezik ilyen - a space metal kategória lenne.

Az alig több mint fél órás lemezen a kanadaiak igyekeznek a régies jegyek szerint, de sajátos formában elővezetni a maguk (heavy) metalját. A vokál – amikor szerephez jut – szinte elnyomja a zenét. A The Alien névre hallgató frontember hangja széles skálát felvonultatva esetenként a groteszk határáig is elmegy. A már emlegetett robot hangok mellett a kántálások, monológok Snake korai dolgait idézik. A Voivod párhuzam az exprimentális zenei alapokon is tapintható. A Doppelgangert például csakis káosz-thrash-ként tudnám jellemezni. A hallgató megtépázott idegszálait a két gitáros által szigorúan csak eseti jelleggel szállított melodikus betétek képesek kisimítani.

Hogy Kanadánál maradjunk, a Heavy Leather című szerzemény olyannak tűnik, mint egy sci-fi-be ágyazott korai Skull Fist darab. Zach Slaughter és zenekara persze sosem volt ilyen elborult. A Kontact frontembere a kellően hibbant középrészben kb. úgy szólal meg, mint egy ’80-as évekbeli rajzfilm főgonosza. A koszos hangképbe burkolt (Return of the) Astral Vampire-ben a kvartett önmagához képest konszolidált formát mutat, természetesen újfent az ősi Voivod szellemében. Az Ixaxar vokális szempontból még inkább rámegy az extremitásokra, még a frontember az egyik, addig a zenészek a másik irányba tartanak, tetőzve mindezt azzal, hogy a szerzemény mind vokális, mind pedig zenei szempontból folyton nem várt irányok felé fordul. Az epikus Watcher at the Edge of Time bevezetője engedélyez némi levegővételt, majd érkeznek is a Csihar Attila Tormentor-beli dolgait megidéző vokálok. A záró páros sem hagy kétséget afelől, hogy a kanadaiak metalja mindenféle megfelelési kényszert nélkülöz.

A Kontact erénye tehát az egyediségre törekvés, mely jellegéből adódóan azzal párosul, hogy a Full Contact semmi esetre sem vádolható azzal, hogy hallgatóbarát próbálna lenni. A space rockból merítő kaotikus sci-fi thrash, heavy metalba ágyazva. Kazetta rendelés: info@jawbreaker.se

4kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4818486937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum