RockStation

Edda Művek: Szélvihar – LP újrakiadás (e-Music Records – Proton Classics, 2024)

2024. október 18. - rattlehead18

kepernyokep_2024-10-17_062352.jpg

Egy újrakiadás kapcsán a gondolatsort az érintett zenekar bemutatásával illik kezdeni. Jelen helyzetben ezt feleslegesnek gondolom - aki a Kárpát-medence levegőjét szívja, különböző mélységekig ugyan, de tisztában van az Edda Művekkel. Ha az öt évtizede alapított zenekar történetét nem is mindenki képes korszakokba sorolni, az egyes időszakokból ettől függetlenül bizonyára ismer több-kevesebb szerzeményt.

A szövevényes, rengeteg tagcserével és irányváltással tarkított zenekari sztori bemutatása helyett szóljunk inkább pár szót a kiadványt gondozó e-Music Records-ról! A rendszerváltás közeledtével megtört a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (közismertebb nevén a Hungaroton) egyeduralma, és sorra tűntek fel az új hazai kiadók, illetve vetették meg a lábukat a magyar piacon a nyugati nagyok különféle leányvállalatai, mai szóhasználattal élve, labeljei. Ezek többsége pár évnyi aktivitás után vagy eltűnt a lemezpiacról, vagy egybeolvadt, szétvált, netán nevet változtatott.

Az 1987-ben alapított Proton a néhány éves fennállása alatt számtalan műfajban kipróbálta magát, a mi szempontunkból viszont a legfontosabb húzásuk a Moby Dick: Ugass kutya! és a Dance: Love Commando című lemezeinek kiadása volt, de ők gondoztak egyes Sing Sing és Edda Művek anyagokat is. A néhai Proton kiadó pedig családi vonalon 2021-ben, immár e-Music Records néven indult újra. Azóta mind az előbb említett első hivatalos magyar thrash lemez, mind pedig a hazai hard rock némiképp elfeledett klasszikusa megkapta a maga CD formátumú újrakiadását.

Az Edda Művek tizenkettedik korongja pedig a gyártási folyamat elhúzódása miatt végül október elején vált ismét elérhetővé, úgy, ahogy annak idején megjelent, azaz LP formátumban. 1991 nemzetközi szinten a hard rock utolsó igazán jó éve, a hazai heavy metal/hard rock viszonylatában pedig egyenesen az egyik legkiválóbb év volt. Fontossági és bármilyen egyéb sorrend nélkül csak néhány lemez az akkori megjelenések közül: Kegyetlen évek, Feketében, Adj új erőt, Ítéletnap, Törvények nélkül, Sex Action I., Az utca kövén, Kísértet kastély… Ez a felsorolás pedig nem lehet teljes a Szélvihar nélkül.

A szakirodalom ezt az albumot tartja a zenekar motoros korszaka kezdetének. A borítót ugyebár nem kell magyarázni, de ekkoriban a dalszövegek egy része és a zenekari image is erre a csapásvonalra építkezett. A legfőbb zenei hatások pedig ebben az időszakban minden bizonnyal a korai Bon Jovi, a késői Rainbow és a ’80-as évekbeli Deep Purple lehettek.

A Pataky Attila-Gömöry Zsolt dalszerző páros a ’90 es évek legelején lendületes, dallamos, billentyűkben gazdag hard rockban gondolkodott. Zsolt hangszerei a hangkép fő pillérei, de nem lágyítanak a dalokon, inkább teátrális, himnikus jelleget adnak nekik. Már a nyitó 2000 év, mely csak címében utal a korai Rolling Stones szerzeményre (2000 Light Years From Home), is tökéletes példa a fentiekre. A fő dallam Zsolté, Attila fohásza révén pedig a zenekar istenkereső dalai közé tartozik – semmi köze tehát a motoros tematikához. Alapi István tekerős szólója tovább fokozza a lendületet. A címadó egy dinamikai váltásokra épülő, a korszellemnek megfelelő óóó-zós, melodikus hard rock darab képében visszább vesz a tempóból. A Nostradamus ismét egy sodró, dallamos heavy metal tétel, mely kapcsán talán még a klasszikus Helloween felemlegetése sem lenne totális tévút. A neoklasszikus gitár-billentyű párbaj pedig a tankönyvi példa szerint lett koreografálva.

A nyíltan Purple-ízű Magányos tömeg egyes epizódjai zeneileg visszautalnak a „bakancsos” Eddára is, a fúvósokkal megtámogatott Visszaesők meg egy felpörgetett rock and roll, többszólamú kórussal, csilingelő billentyűkkel. Az utóbbihoz hasonló felfogásban íródott a sztorizós és kellően komolytalan szöveget kapott Öt lány, illetve a vele párba állítható, B-oldalas Hé lány. A Demeter György vokáljával megerősített Nincs visszaút egy lemezes gyöngyszem, a korong egyik túlélője - egyben a személyes kedvencem az 1991-es albumról. Ha az előbb már felemlegettem a Helloween nevét, akkor - zenei párhuzamot vonva - nem tehetek másként a Szeretnélek boldognak látni-val kapcsolatban sem. A Hajtóvadászat egy szokatlan, akkoriban bizonyára sokakat meg is lepő tétel volt a progresszív jegyeket magán viselő instrumentális kísérletével. A záró Újra láttalak pedig egy nagyívű, lassan építkező és kiteljesedő lírai darab.

Az eredeti LP hátsó borítóján helyet kapott zenekari fotó több félreértésre is okot adott, ugyanis a képen a dalszerzők és Donászy Tibor dobos mellett Kicska László basszusgitáros, illetve Kun Péter gitáros szerepeltek. A lemezt azonban a Pataky-Gömöry-Donászy trió Alapi István gitárossal és a négyhúrosért felelős Pethő Gáborral rögzítette. A remastert kapott friss újrakiadás hátsó oldaláról a kiadó száműzte ezt a megtévesztő fotót, helyette szimplán a dallista kapott helyet.

A Szélvihar ékesen bizonyítja, hogy az Edda Művek nem csak a Slamovits-korszakban készített hazai hard rock klasszikusokat. Egyébként ez volt az utolsó Edda album, ami a maga idején LP formátumban is megjelent, mégis rendhagyó adalék, hogy épp a Szélvihar lett az, ami hanglemezen manapság már csak a valóságtól elrugaszkodott áron volt beszerezhető. A realitások hívei viszont INNEN rendelhetik az újra kiadott LP változatot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1818709702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum