RockStation

Paradise Lost a Zöld Pardon színpadán!

2008. június 22. - SAABI
Megszokhattuk már, hogy a gótikus metál angol nagymesterei általában felesleges felhajtás nélkül, szerényen élik rockzenészi életüket, de azért az, hogy egy héttel a budapesti fellépés előtt kell megtudnom, hogy június 25.-én a Zöld Pardonban adnak koncertet, mégiscsak meglepő. Pedig, mióta ezt a blogot szerkesztem, árgus szemekkel figyelek minden hírre, eddig valahogy elsiklottam eme örömhír felett. Vajon mit szerettek volna elérni a szervezők ezzel a nagy hallgatással? Azt, hogy Mackintosék ötven embernek plusz a szerda este véletlenül ott lézengő tizenöt egyetemistának játszanak? Mondjuk a ZP férőhelyileg tényleg eléggé korlátos, de a csapat azért megérdemelt volna egy kicsivel nagyobb hírverést.
 


 


 


 

A beugró állítólag 200 HUF (!) lesz. Azt hiszem ez igazán jutányos ár egy Paradise Lost koncert egészen sajátos hangulatáért. Lehet kedzeni edzeni a nyakizmokat barátaim, aki teheti ne hagyja ki!

Linkajánló:
Paradise Lost hivatalos website
Audio anyagok a nemrég megjelent Anathomy Of Melancholy című DVD-ről: Paradise Lost, MySpace
 


 

[2008. június 25. szerda 20:00 | Zöld Pardon, Budapest | Paradise Lost]

Paradise Lost : The Enemy

 

Sziget fesztivál 2008 fellépők | 8. rész : Dew-Scented

[ Sziget 2008, Hammerworld | augusztus 15.,  péntek,  21:30 | Dew-Scented]

 

A Dew-Scented egy német trash metál banda, 1992-es megszületésük óta eddig egy demót és hét teljes értékű albumot jelentettek meg (érdekesség, hogy lemezeiknek eddig mindig „I” betűvel kezdődő címet választottak), jelenleg a Nuclear Blast kiadó palettáját színesítik. Európa nyugati fertályán nagy népszerűségnek örvendenek, itthon viszonylag ritkán lehet találkozni a nevükkel, bár nem teljesen ismeretlenek a magyar trash-rajongók számára, hiszen nem a szigetes buli lesz az első fellépésük Magyarhonban.


Zenéjük gyilkos tempójú, tiszta hangokkal játszott hamisítatlan, hogy azt ne mondjam igényes trash metál a 90-es évek klasszikus receptje szerint. A gyors reszelést gyakorta díszitik lebegős-dallamos betétekkel (mondjuk, hogy szólókkal?) [Florian Müller és Hendrik Bache] és a betonszilárd alapokat szolgáltató basszus+dob szekció [Alexander Pahl (basszus) és Uwe Werning (dob)] a kegyetlen gyors lábdobbal sem piskóta a háttérben. A vokál [Leif Jensen] is kellően szigorú, tónusa jól harmonizál a zenével és a műfaj kívánalmainak megfelelően inkább hörgés, de szerencsére az igényesebb fajtából való: nem bántja az ember fülét és itt-ott még egy kis dallamosság is felfedezhető benne. Lehet, hogy nincs igazam, de az énekes neve alapján némi északi kulturális kötődésre tippelek, és némi északi hatás bizony a zenében is felfedezhető.

Aki még nem ismeri őket, kezdje az ismerkedést az együttes MySpace oldalán meghallgatható felvételekkel: Dew-Scented MySpace. Ízelítőnek itt van még ez a jó kis videó a tavaly megjelent Incinerate című albumról: ez a That's Why I Despise You. Azt ugyan erősen kétlem, hogy a szőke csajok ilyen zenére gerjednének, de a performance az király! :)


Azt hiszem, aki szereti a fénysebességgel az arcába zúduló kőkemény metálzenét és megpróbálkozik velük a Sziget Hammerworld színpadán, nem fog nagyot csalódni; a zenekar stabilan magas színvonalú teljesítményt nyújt már évek óta, gondolom augusztus 15.-én sem adják alább.
 

 [ Sziget 2008, Hammerworld | augusztus 15.,  péntek,  21:30 | Dew-Scented]

Rockfeszt pillanatok | 1. rész : Nova Rock 2008

FrogFoot küldött néhány képet a Nova Rock fesztiválról. Örülünk a képeknek, de ha szöveg is van hozzájuk annak még jobban örülünk.

Nézzük a dolog pozitív oldalát: új cikksorozatot indítunk útjára ezzel a cikkel. Előre szólok, hogy az erőforrásaink végesek, ezért ha túl sok képet küldtök, szelektálni fogunk! 

Thanks FrogFoot!

??? - Ez egy színpad messziről... a'sszem. Felismeri valaki, hogy ki játszik?

Rob Halford (magába roskadva) és Nostradamus

JUDAS PRIEST (Mr. Halford még mindig magába roskadva)

RATM (Fuck the System!)

 

 

Beszámoló: NOVA Rock 2008 - Ausztria

Az alábbi beszámolót egyik olvasónk, M. Péter állította össze nekünk és természetesen Nektek az ausztriai NovaRock 2008 fesztiválon látottak/hallottak alapján. Olvassátok és ezúton is köszönjük Péter!

----------

A mai modern "rock" képviselői mellett néhány klasszikust is felvonultatott idén az ausztriai Nova Rock fesztivál rendezősége. Ők jegyzik egyébként a Two days a week megmozdulást is. Ha egymásra vetítjük a két rendezvényt, akkor egy meglehetősen erős felhozatallal találjuk szemben magunkat.
..de, egyelőre Nova Rock.

Kezdjük talán a dolog árnyoldalával.

Sex Pistols
A sokak szemében félistenekként létező punk klasszikus úgy jelent meg a színpadon, mintha az egykori boksz klasszis hatvanévesen térne vissza revansot venni.. Nem volt túl hiteles a konszolidálódott anarchistáktól a God save the Queen, vagy az Anarchy in the UK. Ha igaz, akkor a Szigeten is tiszteletét teszi a csapat, így mindenki maga is mintát vehet a nagypapás tempójú produkcióból.

A foci és az osztrákok
Valahogy minden zenekar kötelességének érezte, hogy egy jó nagyot rúgjon szegény sógorokba, megvilágítva, mennyire nem focinemzet az övék. Egyesek ennél messzebbre is merészkedtek a germán népek kifigurázásában.
 

..és ha már itt tartunk: NOFX
Aki szereti a Toy Dolls féle vidám punk zenét, az feltehetően jól szórakozott ezen a koncerten. Ahogy feljebb említettem nem túl konformista a csapat. "Germans are people too?", vagy "Austrians can't score goals." beszólásokkal édesgették magukhoz a helyi közönséget a fiúk. Talán kicsit több is volt az átkötés a műsorban a kelleténél. Amúgy egy vidám és szórakoztató koncertet láttunk.

Volbeat

 
A dán Volbeat csapatot nem ismertem korábbról és azt gondolom, hogy minden produkció pozitív savtesztje lehet, ha a dalok ismerete nélkül is érzi a zenét az ember. Kellemes karakterű énekhang, változatos dalok és masszív hangzás.

--= Itt hívnám fel a figyelmeteket arra, hogy a dán csapatot az idei SZIGET fesztiválon is meg lehet nézni, szerintünk mindenképpen érdemes, mert nagyon jók! Augusztus 13.-án 20:00-kor lépnek fel a HammerWorld színpadon. - a szerk. =--

Airborn
:) - sokat mosolyogtunk ezen a koncerten Péter barátommal. Egy tradicionális Heavy Metal alapokra építkező AC/DC klón formáció robbant be a színpadra. A kezdés és a teljes produkciót végigkísérő lendület meggyőző volt. Sajnos a Volbeat-tel ellentétben nem éreztem elég érdekesnek a muzsikát.

Jonathan Davis (Korn)
 

 



Egy hatalmas trónszékben rángatózva adta elő szóló produkcióit Jonathan. Talán ha két Korn nóta csendült fel, köztük a Got the life, amit a mester úgy vezetett fel, hogy nem vagy igazi Korn rajongó, ha nem szereted ezt a számot. A saját dalai egyébként messze nem tűnnek olyan erősnek, mint a műfajteremtő zenekari darabok, azért kellemesek. Jonathan nagyon élvezte, hogy a közönség jól mulat a koncertjén, ráadásul egy tökéletes (faltól-falig) szivárvány is segített neki vizuális vonalon.

Cavalera Conspiracy
Dzs dzs dzs dzs.

Opeth, In Flames
Erős, zúzós, de sablonos koncertek voltak. Aki nálam átfogóbb ismeretekkel rendelkezik a csapatokról, biztosan jobban szórakozott (volna).

Gavin Rossdale
Nem mondanám, hogy szeretem a Bush zenéjét. Ez szólópróbálkozás egy jó példája annak, hogy mikor éri meg egyedül is nekifutni. ..ha valami újat kapunk. Megkaptuk.

Bad Religion
Oda és vissza vagyok értük, de nem taglózott le a koncert. Hozták az összes kötelező klasszikusukat, de semmi plusz.

Skinred
Az új arcok közül ők nyújtották a legtöbbet. Minden lejött a színpadról. Volt a másik 50 bandához hasonló zúzás, de ez hitelesen és érthetően.

Disturbed
Megint egy banda, aki valamivel színesíteni tudott az általa képviselt vonal egyhangúságán. Némileg náluk is összefolynak a dalok és érezni lehet, hogy ha túl akarnak élni, akkor még egy-kettőt előre kell lépniük, de egyelőre le a kalappal.

Kid Rock
 

 

Számomra az egyik, ha nem a LEGjobb produkció volt. Tökéletesen felépítették a műsort, egyre erősödtek a dalok, felvonultattak néhány blúzos, hard rockos témát és lassan kibontakozott a hip-hopos zúzda is. Kid Rock jól kommunikált a közönséggel, voltak táncos lányok, ..szóval minden a helyén.

Incubus


Otthon, autóban, vagy munka közben nagyon sokszor nyúlok az albumaikért. A koncerten hozták a számokat, ahogy kell, szépen szóltak, lejött a hangulat a színpadról, de nem sorolnám a legjobbak közé a koncertet. Egyszerűen ez a zene nem ide való.

Judas Priest
Ők sem mai gyerekek már, de a Sex Pistols-nál fényévekkel hitelesebbek voltak. Rob Halford ugyan minden komolyabb feladványnál mereven leszegett fejjel préselte ki magából a magas hangokat és fel-alá sétált, mint akinek elgurult a gyógyszere, azért megszólaltak a dalok. ..és meg lett a gyógyszer is (péjnkilör).

Rage Against The Machine



Érzékelhetően sokan kifejezetten ezért a produkcióért látogattak ki a Pannonia fields-re. Nagyon egyben volt. Mindent megkaptunk. Ott volt az energikus ének, monolitikus ritmus szekció és a Tom Morello féle kivételes gitárjáték. Egyedül talán a kapcsolat hiányzott a nézők és a zenekar között. Ennek ellenére elégedetten szálltunk autóba a műsort követően.

Összességében remek felhozatallal, drága étel- és italkínálattal és jó szervezéssel jellemezhető a fesztivál. Akinek sikerült kedvet csinálni, annak még nem késő jegyet keríteni a fent említett Two days a week eseményre.

----------

Az említett Two Days A Week fesztivál 2008. augusztus 28.-29.-én kerül megrendezésre az ausztriai Wiesenben.  A fellépők listája:

  • SLIPKNOT
  • LIVE
  • SERJ TANKIAN
  • PENNYWISE
  • SOULFLY
  • GOGOL BORDELLO
  • LESS THAN JAKE
  • BACKYARD BABIES
  • DREDG
  • THE LOCOS
  • JULIA
  • 3 FEET SMALLER
  • ANIMAL ALPHA
  • DISCO ENSEMBLE
  • BLACK TIDE
  • BLIND
  • DEDICATED TO

Jegyek pl. a helyi ticketexpress (oeticket) oldaláról rendelhetők.

 

 

Figyeljék a kezemet, mert csalok! : Disturbed - Indestructible

Hát itt kérem nagy szemfényvesztés van folyamatban. Máshogy fogalmazva ez a chicagói négyes simán befért volna a mi Urink Kiválasztott című műsorába. Az előadásuk címe: hogy lehet több millió embert addig hipnotizálni, hogy a lemezünket megvegye. Hát azt nem tudom hogyan, de hogy lehet az biztos.
 
1996-ban alakultak, mikor Dan Donegan, Steve „Fuzz” Kmak és Mike Wengren felkérte énekesnek David Draimant. Eredetileg nu metal banda, azonban mostanában már sok kritikus hard rock vagy heavy metal csapatnak említi őket. A zenekar első átütő sikere a „Stupify” volt 1999-ben, valamint az ezutáni nagylemezük, a The Sickness, ami 2000 elején jelent meg. Ez az album sztárrá emelte a zenekart. A „Down With The Sickness” című dal nagyon populáris lett és később rengeteg film betétdalának használták. 2002 szeptemberében kiadták második stúdóalbumukat, a Believe-et, ami rögtön első pozícióban debütált a listákon. Rengeteg rajongó az új album hatása alatt volt, még úgy is, hogy ez kevésbé hozta az előző lemezük agresszivitását. Steve Fuzz Kmak basszusgitáros ezután kilépett és a ma is velük zenélő John Moyer váltotta. 2005 szeptemberében kiadott harmadik nagylemezük, a Ten Thousand Fists szintén number one-ként debütált Amerikában.



Több, mint 10 millió eladott lemez után a recept szinte semmit nem változott. Szaggatott hard rock/metal riffek, néhol egy kis elektronikával nyakon öntve, dallamos – néhol hatásvadász – ének és tiszta, amerikai hangzás. Nem tudom máshogy megfogalmazni, de ez annyira amerikai, hogy kilométerekről ráismerni. Hogy a Disturbed egy lecsengő hullám utolsó szörföse? Lehet, de még állanak azon a bizonyos deszkán és lehet, hogy a szél el fog csendesedni, de ők állni fognak tovább!
 

12 nóta és mindegyik sláger, na de hát ez a mainstream kérem, úgyhogy ne csodálkozzon senki. Bármelyik nóta rábökésszerűen bekerülhetne az amerikai és egy része az európai rádiókba is. Tulajdonképp mindegy, melyiket választjuk, telitalálat, legyen az a nyitó címadó, a klipes Inside The Fire, a gyomrozós Haunted, a mega-dallamos refrénű Enough, a szaggatott, énekében a 80-as éveket idéző The Curse, vagy a néhol Tool-os Torn vagy Façade.    

Szóval kedves olvasó, ha a lemez gyanútlan hallgatásába kezdesz, vigyázz, nehogy  hipnotizáció alanya légy és úgy járjál, mint én, akit addig hipnotizáltak, hogy már tizedszer hallgatom és még mindig nem vettem ki a játszóból. Pedig amikor felébredek tudom, hogy hatalmas átverés áldozata vagyok.

9/10
 
 


 

Disturbed : Inside The Fire

Slipknot – hallgatható az új lemez első dala (vagyis egy része)

A Slipknot egy vadonatúj dalába lehet belehallgatni az Amazonon: Slipknot : All Hope Is Gone.

A teljes dal június 20-ától vásárolható meg online, MP3 formátumban vagy a megjelenő kislemezen is, míg az ugyanilyen címre keresztelt, negyedik nagylemez előreláthatólag augusztus 26.-án jelenik meg a Roadrunner gondozásában.

Pár másodperces hangminta alapján nem ítélkezem, de ez amolyan tipikus Slipknot.


süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum