RockStation

Lostprophets - Weapons (2012)

2012. április 22. - ThoMaS

Az 1997-ben, egy dél-walesi kisvárosban, Pontypridd-ben alakult bandának nemrég jelent meg az ötödik albuma, a Weapons. Mit várhatunk az új lemeztől? A zene rengeteg átalakuláson ment keresztül a 2000-es debütlemez, a „The Fake Sound Of Progress” óta, és az akkor még vaskosan Patton-hatásokkal tűzdelt nu-metalban utazó srácok az Adidas-melegítőket mára nehéz, fekete bőrkabátokra cserélték (lásd az új videót lent). Ehhez igazodva a zene is nagy kontrasztot képvisel az akkori időkhöz képest, de természetesen viszi tovább a 2010-es „The Betrayed” jól bevált dallamos-lájtos-zúzós-popos stílusát. Számomra a „Fake Sound” – „Start Something” – „Liberation Transmisson” triumvirátus a kedvencem, és pont ezen lemezek miatt szeretem még mindig a zenekart. Itt fellelhetők voltak a szépen kimunkált, dallamos refrének, korrekt zúzások, és egységes, elejétől a végéig élvezhető lemezstruktúrák, amelyek miatt az említett albumok akár hónapokon át, szünet nélkül forogtak a lejátszómban. A „The Betrayed” mindezekhez képest egy gyenge, gyorsan felejthető próbálkozás lett, arra viszont jó volt, hogy 1-2 instant slágerrel fenntartsák magukat a köztudatban.

Tovább

Newgatti - Reménysugárút

A Newgatti egy 2006 októberében alakult indie-rock zenekar, az írás apropója pedig az, hogy csapatnak nemrég jelent meg a „Reménysugárút” című, bemutatkozó lemeze. A CD igen igényes megjelenéssel bír, profi a külcsíne az anyagnak, a booklet-ben pedig egy-egy fotó található a csapat tagjairól, így máris arcot tudunk társítani a lemezen játszó zenészekhez. A tipikus, örökké visszatérő kérdés: honnan ered a zenekar neve? A basszusgitáros Zemliczki Róbert egy külföldi turista útbaigazításakor jegyezte meg az angolosan kimondott „Nyugati” szót, így született meg a banda neve.


A mastering a kiváló Edward Vinatea hangmérnök és producer kezét, a mixelés Szijártó Tamást dicséri, aki egyébként a banda dobosa, illetve ezen kívül még szintetizátoron is közreműködött a felvételek során. A dolog nem véletlen, hiszen Tamás a Newgatti mellett a We Are Rockstars nevű, szintén indie stílusban utazó csapat billentyűse is egyben. A hangzás igényes, bár néhol el tudtam volna képzelni kicsit erőteljesebb gitárhangzást is, sokszor úgy érzem, hogy az egyébként szépen kitalált gitárdallamok belevesznek a textúrába - bár elképzelhetőnek tartom azt, hogy éppen ez az inkább színező, hangulatfestő hangzás volt a cél, a koncepció.

Tovább

Doboscsere a Fear Factory-nél

A februári basszer csere után tegnap jelentették be, hogy Gene Hoglan dobos és a banda útja elválnak (mivel Hoglan nem tudja  összeegyeztetni a Testament és a Fear Factory dolgait) és máris bejelentették az új arcot a bőrök mögött, Mike Heller személyében, aki korábban a Malignancy, System Divide nevű együttesekben zenélt.

Az új srác elmondta, hogy óriási megtiszteltetés a FF dobosának lenni, és az is hihetetlen megtiszteltetés, hogy egy olyan legenda nyomába léphet, akit a legbefolyásosabb dobosok egyikének tart a metál dobosok közt. Reméljük az új lemez elfelejteti velünk ezeket a híreket... 

Mocsárszag terjeng ...: Cancer Bats – Dead Set On Living (2012)

Az utóbbi pár évben több hard- és metalcore gyökerekkel rendelkező banda fordult déliesebb irányba, elég csak az Every Time I Die-ra, vagy a mára gyökereit szinte teljesen elvesztő Maylene And The Sons Disaster-re gondolni. A kanadai Cancer Bats is hasonló metamorfózison esett át az évek során annyi különbséggel, hogy utóbbi zenekar megtartotta brutális és arcbamászó stílusát is, amely élőben sincs másként.

A nemzetközi áttörést hozó Hail Destroyer című albumon már a southern ízek is jelentős szerepet kaptak és ez a legújabb kiadványukon a Dead Set On Living-en sincs másként. Sőt!

Tovább

Az öröklött láz: Stonedirt - Inherited Fever

Mi mást várhatnánk egy southern rock bandától, mint egy nagy adag igazán húzós riffekkel teli albumot. A Stonedirt esetében érezni egy nagy adag Pantera hatást, de ez egyáltalán nem gáz. Sőt, ha ilyen mesterek vannak hatással a srácokra, akkor nagy gáz nem is lehet. Ezt a muzsikát csak most ismertem meg, de hatalmas lelkesedéssel ugrottam neki a friss, Inherited Fever-nek keresztelt albumnak. És, hogy könnyen örökölhető-e a láz?

 

Tovább

Kanyarban a Spineshank új lemeze

Hosszú várakozás után június 18-án a Century Media Records gondozásában jelenik meg az eredeti felállásában reaktiválódott Spineshank új albuma, amely a Anger Denial Acceptance címet kapta.

Az albumra a következő dalok kerültek: 01. After The End, 02. Nothing Left For Me, 03. Anger Denial Acceptance, 04. I Want You To Know, 05. Murder Suicide, 06. The Endless Disconnect, 07. I Am Damage, 08. Ploratio Morbus (interlude), 09. Everything Everyone Everywhere Ends, 10. The Reckoning, 11. God Complex (Anger), 12. Motive Method Opportunity (Denial), 13. Exit Wound (Acceptance) 

A Murder Suicide című dalra készített szöveges videót hajtás után nézhetitek/hallgathatjátok meg.

Tovább

Az Ill Nino újra Magyarországon, ezúttal klubkoncerten!

Mint ahogy azt már a legtöbben jól tudjátok, a tavalyi rockmaratonos fellépést követően idén ismét hazánkba látogat az Ill Nino az Under The Music szervezésében! Ezúttal egy klubbuli keretein belül lehet majd elcsípni a brigádot, egész pontosan június 28-án a budapesti Dürer Kertben, ahol hazai részről a Still With Soul, a Just Another és a Csakazértis zenekarok fogják szórakoztatni a nagyérdeműt.

Az elővételes jegyeket három lépcsőben lehet megvásárolni olcsóbban:
Május 19-ig: 3.900 Ft [200 db limitált]
Június 10-ig: 4.900 Ft
Június 27-ig: 5.400 Ft
A koncert napján és a helyszínen: 5.900 Ft
JEGYELŐVÉTELI HELYSZÍNEK:
STÉG: Budapest, Villányi út 36.
CD Pince: Budapest, Erzsébet krt. 37.
Dürer Kert: Budapest, Ajtósi D. sor 19-21.

 

Júniusban jön a Mnemic új lemeze

 

A Nuclear Blast gondozásban június 8-án jelenik meg a dán Mnemic új nagylemeze. A stílusosan Mnemesis címet kapott új album producere Tue Madsen volt, akivel már régóta dolgozik együtt a banda.

Az albumra a következő dalok kerülnek: 01. Transcend, 02. Valves, 03. Junkies On The Storm, 04. I’ve Been You, 05. Pattern Platform, 06. Mnemesis, 07. There’s No Tomorrow, 08. Haven At The End Of The World, 09. Ocean Of Void, 10. Blue Desert In A Black Hole, 11. Empty Planet (bonus track)

Júliusban Budapesten játszik a Red Fang!

Az oregoni Red Fang egy vicces kedvű csapat, igaz csak videoklipen, mert élőben azért elég morcosak is tudnak lenni. Nos erről mindenki személyesen is meggyőződhet, ugyanis a zenekar július 30-án a Dürer Kert kistermében lép fel.

A Phoenix Music Hungary és a Dürer Kert bemutatja:
2012. július 30. Budapest @ Dürer Kert
RED FANG (USA)
+ vendégek
Jegyek: elővételben: 2.000 Ft / helyszínen: 2.500 Ft

Ian Anderson - Új Jethro Tull albummal érkezik a legendás fuvolás

1972 óta először adja elő teljes egészében Ian Anderson a Jethro Tull legendás, Thick As A Brick című albumát. Az áprilisban induló világkörüli turné augusztus 26-án érkezik Budapestre, ahol a Budapesti Kongresszusi Központban tekinthetjük meg a teátrális elemekkel gazdagított, látványos koncertet. A koncert második részén, és a most kiadott új albumon arra is választ kaphatunk: Mi lett a kis Gerald Bostockból az elmúlt negyven év alatt?

Ian Andersont az egész világon úgy ismerik, mint a lassan 45 éve alakult Jethro Tull összetéveszthetetlen énekhangú, fuvolás előadóját. Ian 1947-ben született Skóciában, majd fiatalkorában családjával együtt Észak-Angliába költözött. Zenei karrierjének megkezdése előtt szépművészetet tanult. Kezdetben gitáron játszott, majd autodidakta módon fuvolázni is megtanult. A kezdeti években számos névváltáson átesett a zenekaruk (így akartak túljárni az érdektelenséget mutató helyi klubtulajdonosok eszén), amely végül a sorvető gépet feltaláló 18. századi mezőgazdász nevét kapta – így született meg a Jethro Tull. Ezt a nevet végül azért tartották meg, mert a londoni Marquee Club akkori vezetőjének megtetszett, és később is visszahívta őket játszani.

Tovább

Requiem egy élőért: Epica - Requiem For Indifferent (2012)

Hallom, az egyik kolléga nem igazán tudott mit kezdeni ezzel az albummal. Megértem. A kritikus tollára (billentyűzetére) akkor özönlenek a szavak, ha valami vagy mennyeien jó, vagy pokolian rossz. Mindkét esetben lehet cifrázni a jelzőket, játszani a metaforákkal. Más kérdés, hogy utóbbi esetben nem szívesen játszogat az ember, kivéve, ha vele született gonoszság lakozik benne.

A Requiem For Indifferent egyik fentebb körülírt kategóriába sem tartozik. Nem lehet azt írni róla, hogy csapnivaló, mert nem az. Nem összeeszkábált alibi-lemez, sőt, hallhatóan iszonyú sok meló fekszik benne. Nem írható, hogy híján vagyunk a mega-dallamoknak, mert dehogy! Nem lehet olyat kérdezni, hogy miért nincs rajta legalább egy-két sláger, mert az is van. Engem példának okáért a Delirium érintett meg leginkább. A valóságban is oly sokszor, de itt, ezen a lemezen kifejezetten pozitív érzésként. Lám, bombasztikus balladájuk is van epicáéknak 2012-ben! De szódával elmenős még a Monopoly on Truth, akár a Storm the Sorrow, vagy netán a címadó is.

Tovább

Gojira - Új album júniusban

Június 26-án a Roadrunner Records gondozásában jelenik meg a francia, progresszív metálos Gojira új albuma, amely a L'Enfant Sauvage címet kapta.

Az albumra a következő dalok kerülnek: 01. Explosia, 02. L’Enfant Sauvage, 03. The Axe, 04. Liquid Fire, 05. The Wild Healer, 06. Planned Obsolescence, 07. Mouth Of Kala, 08. The Gift Of Guilt, 09. Pain Is A Master, 10. Born In Winter, 11. The Fall

Souls For Belial - Új Marduk dal

Május 30-án jelenik meg itthon a svéd black metál élharcos Marduk új lemeze Serpent Sermon címmel. Új dalunk már most van, amit akár nálunk is meghallgathattok.

A lemezen egyébiránt az alábbi szerzemények kapnak helyet: 01. Serpent Sermon, 02. Messianic Pestilence, 03. Souls For Belial, 04. Into Second Deathm, 05. Temple Of Decay, 06. Damnation's Gold, 07. Hail Mary (Piss-Soaked Genuflexion), 08. M.A.M.M.O.N., 09. Gospel Of The Worm, 10. World Of Blades

 

Dying Wish - Új dal április 23-án

A csapat jelentkezett az alábbiakkal: Elkészültünk a tavaszra beharangozott új DW nóta utómunkálataival is. Teljes egészében 2012. április 23-án hallgatható meg a zenekar facebook oldalán. A dalhoz készül egy nem hivatalos klip is, hogy a hallgatni való mellé némi vizuális élmény is párosuljon.

A videót a stúdiózás közben készült felvételekből vágjuk össze. Addig kedvcsinálónak nézzétek meg a dalhoz készült felvezető trailert!

The Grenma és Till We Drop - Közös koncert a Dürer Kertben

A The Grenma rajongói számára eddig sem volt ismeretlen kifejezés a softcore, azonban joggal merülhet fel a kérdés azokban, akik még nem hallották Szalay Csongor zenekarának negyedik, ingyenesen letölthető nagylemezét, hogy a kiadvány miért épp a Budapest Softcore címet viseli. A válasz egyszerű, ugyanis hazánk feltehetően legnépszerűbb újkori punkbandája úgy tudta újra meghatározni hangzását, hogy mindeközben sosem került még ekkora hangsúly a közvetítendő üzenetre.

Persze ha tartalomról volt szó, a bandának eddig sem kellett a szomszédba mennie ötletekért, de tény, hogy a BPxSC tizenegy új dala minden korábbinál szókimondóbb, és ami a legfontosabb, sürgetőbb a fiatalokra nézve. Mindez abban a felismerésben leledzik, ami lényegében a műfaj alapja is: a változtatás lehetősége mindig a fiatalok kezében van, és épp ezért fontos felelősséget vállalnunk minden tettünk után, mert csak együtt, összefogva lehet élhetőbbé tenni a mindennapjainkat. Az ebből származó – valamint a hangulatos koncertek révén az így visszatérő – energia alapjaiban határozza meg a The Grenma új szerzeményeit is, amelyek határozottsága egy érett, saját korlátaival és lehetőségeivel tisztában lévő zenekart tükröznek, ennek fényében pedig megérdemelten jár nekik országos megbecsülés és siker. Ettől pedig a zenekar vendégeit sem kell féltenünk, ugyanis három olyan reményteli tehetség melegíti majd be a hangulatot, akikről eddig is sokat hallhattunk már, és ez később sem fog változni.

Tovább

Stereo MCs, Hatebreed, Sonata Arctica és Suicide Silence a Hegyalján!

A Hegy’ nagyszínpada előtti terület hatalmas tánctérré alakul, mikor színpadra lép az elektronikus zenei alapvetés, a londoni STEREO MCS. A Connected című, több generációt megtáncoltató slágert megalkotó csapat új albumát elhozva érettebb, összetett, rockosabb hangzását is megvillantja a fesztiválozóknak. Az óriási buli az IRIE MAFFIA fellépésén is folytatódik, a CSÍK ZENEKAR megmutatja, milyen a nagyszínpados népzenés mulatság, alternatív rockkal érkezik a KISCSILLAG, a 30Y, hiphoppal AKKEZDET PHIAI, a PUNNANY MASSIF és a HŐSÖK is erősítik a fesztivál-felhozatalt. Persze a keményebb vonalból is lesz több korosztálynyi rajongót felölelő a Borsodi Hegyalja Fesztiválon: az USA-beli HATEBREED nehézfém-szállítmánnyal állít be a fesztiválterületre. Szintén az Államokból jön a SUICIDE SILENCE, a finnek power metállal készülnek, jön a SONATA ARCTICA. Persze a súlyos zenéket a hazai csapatok közül is képviselik a legjobbak, többek közt a SUBSCRIBE, a BLIND MYSELF, az EKTOMORF és a ROAD.

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum