RockStation

Negyven éve tudjuk, hogy mi van a Hold sötét oldalán...: Pink Floyd - Dark Side Of The Moon (1973)

2013. március 24. - sebiszabi

220px-Dark_Side_of_the_Moon.png1973. március 24-én, tehát negyven (!) éve jelent meg minden idők egyik legsikeresebb albuma, a Pink Floyd első konceptalbuma, a Dark Side Of The Moon. A statisztikai adatokat napestig lehetne sorolni arról, hogy miért is ez az egyetemes zenetörténelem egyik legnagyobb lemeze. Csak néhányat azért említsünk meg. Az album megjelenése óta 50 millió eladott lemez, ebből csak az Egyesült Államokban 10 millió. Ezzel minden idők 17. legtöbbet eladott lemeze az USA-ban és 15-szörös platinalemez. A Billboard TOP 200-as listáján a lemez megjelenését követően 724 hétig (ebből 591 egymást követő héten az 1. helyen) szerepelt és csaknem 14 év után, 1988. április 23-án hagyta el a listát. 

Tovább

Feloszlott a My Chemical Romance

mcr.jpg

Tegnap a My Chemical Romance honlapján megjelent egy hír, melytől bizonyára minden rajongó szomorú lett. Az együttes ugyanis bejelentette feloszlását. Mindenkinek megköszönnek mindet, mint mondják sok barátra leltek, olyan helyekre jutottak el és olyan sikereket értek el amikről csak álmodtak, és olyanokkal zenélhettek együtt akikre gyerekként felnéztek. Minden dolognak eljön azonban a vége, a zenekar ezennel befejezi.

A zenekar 2001-ben alakult, pályafutásuk során 4 lemezt készítettek és ezekből milliós példányszámokat adtak el, youtube videóik nézettsége pedig több tízmillióra rúgott.

Tovább

Így nyomta 1995-ben a Metallica, mint Motörhead tribute zenekar

Lemmys.PNG

A legendás west hollywoodi szórakozóhely, a Wiskey a Go Go youtube csatornájára feltöltött egy, a hely által készített videót, amely 1995. december 14-én készült a Motörhead főnök Lemmy 50. születésnapján. A színpadon a The Lemmys nevű Motörhead tribute banda játszik, akik valószínűleg a leghíresebb ilyen csapat lehettek, mert konkrétan a Metallica tagjai öltöztek be Lemmy-nek, mind a négyen. A fekete parókákat viselő zenészeknek még szakállt is rajzoltak, sőt a kezükön a Lemmy kezén lévő tetoválást is megrajzolták, igaz pont a másik karjukra. Videó hajtás után.

Tovább

Júniusban érkezik a Queens Of The Stone Age új lemeze

Qotsa 0.jpg

...Like Clockwork címmel valamikor júniusban érkezik a Josh Homme vezette Queens Of The Stone Age új albuma, mely a Matador Records-nál és az Interscope égisze alatt lát napvilágot. Az együttes honlapján többnagyon rövid részletet is lehet hallani, illetve az artwork is látható. 

Mint korábban mi is megírtuk, az albumot a Foo Fighters főnök Dave Grohl dobolta fel és olyan vendégek működnek közre rajta, mint Elton John; Trent Reznor (Nine Inch Nails); Mark Lanegan (Screaming Trees); az együttes volt basszusgitárosa Nick Oliveri és Jake Shears (The Scissor Sisters). Mi szeretnénk, ha ilyen lenne, de úgyse ilyen lesz.

Tovább

This World - Új Suicidal Tendencies-dal

Suicidal Tendencies 20132.jpg

Az elmúlt hetekben már informáltunk róla benneteket, hogy március 26-án, 13 év után,13 címmel új albummal jelentkezik a Suicidal Tendencies, A 13 dalt tartalmazó album producere a főnök Mike Muir és Paul Northfield (Dream Theater, Rush) volt. Egy dalt és hozzá klipet már korábban mutattunk  most itt van még egy dal, mely az albumot zárja és tegnap debütált a grammy.com-on. A This World hajtás után nálunk is meghallgatható.

Tovább

Új EP-vel jelentkezik a Karma To Burn

karmatoburn_2013.jpg

Új Karma To Burn EP jelenik meg áprilisban a HEAVY PSYCH SOUNDS gondozásában. A lemezen három eddig meg nem jelent dal (53 - 54 - Space tune) és három újraértelmezett szám (41 - 42 - 47) kap helyet. Az EP limitált példányszámban háromféle színű vinylen és digipack csomagolásban lát napvilágot az Alan Forbes készítette borítóval.

Tovább

Bound For Glory - Új Black Star Riders-dal

Black Star Riders 2013.jpg

Május 27-én jelenik meg ki a Thin Lizzy nevet elhagyó Black Star Riders debütáló albuma, az All Hell Breaks Loose. Tavaly ősszel még Thin Lizzy-ként léptek fel Budapesten a PECSA-ban, de később a turné végeztével bejelentették, hogy a Phil Lynottra és a csapat történelmére való tekintettel Black Star Riders néven folytaják tovább. A Scott Gorham gitáros vezette csapat már 2010 óta az egykori Almighty frontemberrel, Ricky Warwickkal dolgozik. A csapat tagja még Damon Johnson gitáros, Marco Mendoza basszer és Jimmy DeGrasso dobos. 

Az új lemez keverési munkálatait Kevin Shirley producer végezte, aki korábban olyan bandákkal dolgozott együtt, mint az Iron Maiden, a Rush, vagy Led Zeppelin. Az új lemezről már egy dalt is tudunk mutatni, a Bound For Glory hajtás után hallgatható meg.

Tovább

Horvát post-rock punkos attitűddel a Roham Bárban

Storms.jpg

A dzsukhell kollektíva ösztönözné a kedves érdeklődőket április 5-én (pénteken) a RoHAM Bárban megrendezésre kerülő tavaszi eresztésben soron következő DIY bulijára, ami mondhatni a horvát-magyar barátság jegyében zajlana.

Horvát részről mindkét vendégünket Zágrábból üdvözölhetjük majd köreinkben. Stormsilag a néhai Nikad és Don't Mass With Texas (csak, hogy talán hazánkba is eljutott hivatkozásokat említsek) gárdájában edződő férfiakat tisztelhetünk, akik a post-rockot, mint fogalmat, inkább a nyersebb punkosabb attitűddel közelítik meg, nem amolyan csilingelős, habos-babos, avagy túl hypeolt, pózerkedés formájába, ellentétben a legtöbb ilyen jelzővel illetett előadók tömkelegével.

Tovább

Szemet szemért - Új Vesztegzár-videó

Vesztegzár 2013.jpg

Új videóval jelentkezett a komáromi Vesztegzár. A 2007-ben alakult thrash banda. 2012. december 28-án jelentette meg első nagylemezét Beteg világ címmel.  A felvételeket Smicinél (Moby Dick, Bloody Roots), a soproni MD Stúdióban készültek, sőt Smici maga is közreműködik Az idő fogságában című dalban, melyben egy versszak feléneklését vállalta. A Szemet szemért tételhez készített koncertklip hajtás után nézhető meg.

Tovább

Alice In Chains: Itt a borító és dalcímek is vannak

Alice In Chains DEvil.png

Május 14-én érkezik az Alice In Chains új nagylemez, amely - mint korábban megírtuk - a The Devil Put Dinosaurs Here címet kapta. Tegnaptól nyilvános a borító és a dalcímeket is tudjuk már. A zenekarnak ez lesz a második nagylemeze William DuVall énekessel. A csapat előző lemeze Black Gives Way To Blue címmel még 2009-ben jelent meg. Dallista és a korábban megjelent Hollow című dal videója hajtás után.    

Tovább

Sabaton, Eluveitie: Ingyenes afterparty a koncert másnapján

0sabaton2010_13.jpg

Ma Budapestre érkezik a svéd Sabaton, a svájci Eluveitie és a magyar Wisdom közös európai turnéja. A Petőfi Csarnokban egy további magyar csapat, a Tales Of Evening is szerepel, az egész turnén részt vevő Wisdom pedig a hazai pálya tiszteletére meghosszabbított műsort ad majd elő. A koncertre kilátogatóknak másnap ingyenes afterparty-t is kínál a szervező, ahol két hazai és egy norvég csapat játszik.

Tovább

Kevesebb: Kvelertak – Meir (2013)

kvelertak-meir-cover2013.jpgA norvég Kvelertak 2010-ben kiadott bemutatkozó lemeze akkorát ütött, mint egy nehézsúlyú bokszoló. Sötét, black metálban, punkban és rakenrollban gyökerező zenéjük sokak kedvence lett és a sokakban most a közönség mellett a szakma is benne van. Spellemann Awards Norvégiában, filmhez felhasznált zene és még sok minden más történt velük, melyről első lemezes bandák zöme csak álmodhat. A bemutatkozó lemez óta azonban eltelt három év, valamivel ideje volt már előállni.

A csapatban rejlő potenciált nemcsak a közönség, de a nagyobb lemezkiadók is felfedezték, szerződtette is őket a Roadrunner Records, Meir (Több) című második lemezük is itt jelenik már meg. A jól bevált háttéren nem változtattak, a Converge gitáros Kurt Ballou volt a producer most is és a borítót csakúgy, mint az első lemeznél  Baroness főnök John Baizley készítette.

Tovább

Még idén nyáron megjelenhet az első Newsted nagylemez

mushoknewsted.jpg

A napokban négytagúra bővült Jason Newsted zenekara, hiszen a csapat a Staind gitárosával Mike Mushokkal erősített. Mint Jason Newsted elmondta, a gitáros nem beugró szerepet tölt be, hanem teljes jogú tagja az együttesnek. A csapat első EP-je Metal címmel még januárban jelent meg. Bár korábban több EP-ben gondolkodtak, most állítólag mégis egy nagylemez következne, mely még június közepén megjelenne. Ha ez így történne, akkor az idei Hegyalja Fesziválon a Slayerrel egy napon (június 26.) fellépő csapat már erről a nagylemezről is játszhatna dalokat.  

Tovább

"Ich bin ein Hamburger" - Helloween, Gamma Ray @ Pecsa Music Hall, 2013. 03. 19.

hell09.jpg

No, félreértés ne essék, nem egy ételnek képzelem magam, csak Kennedy elnök híres mondatát („Ich bin ein Berliner”) kölcsönöztem, némi átalakítással. Kedden este ugyanis Budapest egy része Hamburg elővárosává változott, hiszen a német város két büszkesége lépett fel a Pecsában. Egy igazi tökös kis metál-szeánsz volt, a folytatásban a Gamma Ray és a Helloween koncertjéről lesz szó.

Tovább

Budapesten játszik a szlovén Tankcsapda

Flyer Sidd.jpgMárcius 28-án Budapesten játszik a szlovén Siddharta. A koncert az R33-ban kerül megrendezésre. A Siddharta Szlovénia egyik legsikeresebb zenekara (Szlovéniában kb. a helyi Tankcsapda) 1995-ben alakult és 1999-ben adta ki első, ID című albumát, ami pillanatok alatt a toplisták élére került, és egy év múlva már platinalemez volt.

Nord címmel 2001-ben kiadott második lemezükkel tovább meneteltek az élre: dupla platinalemez, számtalan díj, és minden addigi rekord megdöntése. Rh- stúdióalbumuk lemezbemutató koncertjét teltház előtt játszották 2003-ban a több mint 30.000 fős Bežigrad Stadion közönsége előtt - 3 színpad, szimfonikusok és 60 fős tánckar tette teljessé a zenekar előadását. 2006-os Petrolea nagylemezük megjelenése után Los Angelesbe utaztak, hogy az a Ross Robinson legyen 2009-ben kiadott Saga albumuk producere, aki korábban nem kisebb nevekkel dolgozott együtt, mint a Korn, a Limp Bizkit, a The Cure, a Fear Factory és a Slipknot. A Saga sikerére való tekintettel 2011-ben újra Robinson-t kérték meg a produceri munkákra, amikor VI című hatodik nagylemezüket rögzítették a Stožice Stadion-ban tartott koncertjük alatt.

Tovább

Swans (USA), Xiu Xiu (USA) @ Akvárium Klub, 2013.03.19.

swans-neumos-marked-0279.jpgAki nem ismeri a Swans-ot, az törődjön bele, hogy pusztán szavak és mondatok által nem is fogja megismerni. Olyan szinten széleskörű a skála amin mozognak, hogy fölösleges címkékkel dobálózni és olyan szinten veteránok, hogy millió útról, de több lépcsőn át vezet hozzájuk az út. Pl. szereted az olyan modern metal zenéket, mint Sybreed vagy a Mnemic? Ők hivatkoznak a Fear Factory-ra, mint hatásra, akik hivatkoznak Godflesh-re, akik hivatkoznak a Swans-ra. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Swans nem is metal zenekar és ez csak egy volt a sok “influenced by” út közül, akkor úgy látszik a mérce.

Tovább

Júniusban ismét Budapesten játszik a Volbeat!

Volbeat PECSA.jpg

Ha valaki az utóbbi időben figyelemmel követte a Concerto Music facebook oldalát, akkor gyakran láthatott a Volbeattel kapcsolatos megosztásokat. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a csapatnak június 16-a ás 21-e között nem volt lekötött koncertje már könnyen össze lehetett rakni a képet. És igen június 18-án ismét Budapesten játszik a Volbeat, a helyszín ezúttal a PECSA. Bővebb információk később! FB event ITT.

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum