RockStation

Líra, Epica, Dráma: Epica, Dragonforce @ PECSA Music Hall, 2015.01.24.

2015. január 27. - rockstation

0epica2015_12_eredmeny.jpg

Az irodalomórákon minden diákba belesulykolt szent és sérthetetlen műnemek egy fergeteges koncert erejéig Diablo Blvd-ra, Dragonforce-ra és Epica-ra módosultak. Kicsit elhúzódott a negyed évszázados szülinapi ünneplésem, így a gyors házhoz szállítás ellenére a Diablo Blvd már javában szaggatta a húrokat, amikor megérkeztem a Petőfi Csarnokba. Így a ruhatárat azzal a lendülettel ki is hagytam, és igyekeztem olyan közel férkőzni a színpadhoz, amennyire csak lehetett. Szerencsére még nem volt nagy a tömeg.

Alex Agnew, a banda komikusból lett frontembere sikeresen megalapozta az este hangulatát; nagylelkűen közölte, megengedi, hogy a rajongók hozzáérjenek, főleg, ha hölgyekről van szó, bálnásat játszott az ásványvízzel, a Diablo Blvd. – dalok között pedig csak úgy repkedtek a „fucking”-ok. Bár ez utóbbi elég gyakori jelenség a rockkoncerteken. A zenéjük, különösen az utolsóként felhangzó Black Heart Bleed jobban felpörgetett az este hátralévő részére, mintha intravénásan fogyasztottam volna el egy jókora adag Red Bullt.

0dragonforce2015_02_eredmeny.jpg
Kis szünet, majd a második előzenekar (akik azért headlinerként is megállnak a lábukon más esetben), a Dragonforce már a kezdeteknél bevetette a nehéztüzérséget; új Maximum Overload című albumukat. A Three Hammers után felhangzott többek között a Game és a Symphony Of The Night is. Ez utóbbi dal csalóka módon lágy szimfonikus dallamokkal indult, és csak később fedte fel a benne lévő, még a Diablo Blvd-nál is zúzósabb, dinamikusabb tempót, amelyben szinte kézzel fogható volt a Sárkányerő.

Az Epica fellépése előtti rendezkedés közben a jobb minőségű fotók készítésének reményében közelebb nyomultam a színpadhoz. Ám már az első szám alatt szembesülnöm kellett a szomorú ténnyel, hogy a vakító fehér fény nagyon nincs jóban a telefonom kamerájával. Ennek a megvilágításnak és az íjhoz hasonlatos mikrofonnak köszönhetően viszont Simone Simons úgy nézett ki, mint egy tünde harcos. Legalábbis egy pillanatra, amíg el nem kezdődött az össznépi vad loboncrázás a színpadon és azon kívül is.

0epica2015_05_eredmeny.jpg

A régi kedvencek és az új The Quantum Enigma című albumon szereplő számok vegyesen hangzottak fel, volt Martyr of the Free Word, Originem és Cry for the Moon (ez a személyes kedvencem). Akadtak olyan kuriózumok is, mint a Reményi Ede Kamarzenekar művészeti vezetőjének, Kriston Tamásnak feltűnése, aki a gothic-power-szimfonikus metál együttest néhány akkord erejéig határozottan ez utóbbi felé billentette. A következő meglepetés pedig a ráadások között felbukkanó Dragonforce-Epica kooperáció volt.

Néhány szerencsés rajongó, akik a légszomjra fittyet hányva az egész koncertet a színpad közelében heringezve asszisztálták végig, gazdagabbak lettek egy eredeti Epica-ásványvizes flakonnal, dobverővel vagy gitárpengetővel. Valahol a távolban egy már nem szomjas fiatalember elrikkantotta magát, valószínűleg Simone-nak címezve, hogy „gyönyörű vagy”! Ez volt a végszó, amikor már erősen éreztem, hogy a fent említett fiktív intravénás Red Bull párologni kezdett a szervezetemből. Minden esetre szuper szülinapi ajándék hullott az ölembe; ritkán van lehetőségem arra, hogy három ilyen nagyszerű együttest lássak egy estén fellépni.

BESZÁMOLÓ: Veresegyházy Nóra. FOTÓK: Réti Zsolt. További képek ITT és ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr867113781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabóbakterúr 2015.01.28. 07:23:41

Ez a banda szenzációs. Az egyik legjobb rock együttes akik képviselik az igazi szimfónikus rock zenét. Amúgy WoW játékosként kötelező darabnak tartom:DDDDDDD

Kahlan Amnell 2015.01.28. 10:10:00

Az a "Martyr of Free Worlds" az "Martyr of the Free Word". Nagyon nem mindegy...
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum