RockStation

"Nagyon sok olyan lemez van a sorok között elrejtve, ami limitált volt, gyakorlatilag nem lehet már kapni."

Kinyitotta a kapuit az MG Records lemezboltja a Corvin-negyed mellett

2020. november 09. - theshattered

20201105_121752.jpgMegnyitott Budapest legújabb lemezboltja, az MG Records üzlete. A jó ideje online shopként üzemelt, termékkínálatát tekintve széles skálát lefedő üzlet vezetőjével, az Asphalt Horsemenből is ismert Matyasovszki Gézával beszélgettem kicsit, hogy mégis miért pont most tárták ki a kapukat, valamint természetesen hogy miért is érdemes ellátogatni az üzletbe. Mert hogy a gyűjtőknek, mint én magam is, tényleg kötelező kör!

Miért pont most nyitottatok meg? Elég furcsa az időzítés, itt a járvány közepén.

Matyasovszki Géza: Nézd, nagyon egyszerű magyarázata van. Mostanra készültünk el. Ugyanis az ember egy ilyen boltot nem egy hét alatt rak össze. (nevet)  Nem a múlt héten találtam ki, hogy akkor most nyissunk egy lemezboltot, hanem már öt éve forgatom ezt a gondolatot és tulajdonképpen tavaly kezdtem, kezdtük el ezt az egészet csinálni. A felújítási munkák az év elején kezdődtek el, igazság szerint nyár, nyár vége volt a terv, aztán egy kicsit csúszott. Mostanra lett kész. És nyilván az ember hosszútávra tervez, ez a járvány sem tarthat örökké. Az ember úgy gondolja, hogy egy fél év azért és ezen túl leszünk.

Hogyhogy beiktattátok ezt a kávézó részt a boltba?

Matyasovszki Géza: Szeretnénk egy ilyen kellemes, üldögélős, hangulatos helyet kialakítani, szeretnénk, ha az emberek huzamosabban is eltartózkodnának napközben. Tervezünk zenei lapokat is, most még csak a Budapest Beat van kirakva, de jön majd a Hammer is, szeretnénk, ha olvasgatnának nálunk. Van természetesen vendég WIFI, szélessávú. Egy otthonos helyet akarunk kialakítani, ami időtöltésre is jó, hangulata van. Persze elsősorban a lemezvásárlásra épül a helyiség, a vendéglátás csak ilyen kiegészítő szolgáltatás. A hangulat építése miatt jött létre. Külföldön gyakori egyébként, azért én láttam elég sok ilyet különféle változatokban. Nem mindenhol kávézó van, van, ahol hamburgert is árulnak a lemezbolt valamelyik sarkában. Nyilván ehhez egy nagyobb üzlet kell, hogy legyen hozzá hely.

20201105_120702.jpg

Eddig online boltként üzemeltetek.

Matyasovszki Géza: Igen, olyan hat-nyolc éve van a webshop.

A járvány beütése hozott valami változást a forgalomban?

Matyasovszki Géza: A tavaszi járvány az lenyomta egy pillanatra, akkor nagy volt az ijedtség. Akkor eltűnt egy pillanatra a vásárlók fele, de körülbelül másfél hónapig tartott ez, utána elkezdett éledezni. Tulajdonképpen nyártól azt kell mondanom, hogy jobb a forgalom, mint azelőtt. Nem drasztikusan, de emelkedik.

A bakelit jobban kel most? Úgy tudom, hogy az most igencsak a reneszánszát éli.

Matyasovszki Géza: Igen, a bakelit lemez. A boltban most nagyjából tízezer lemez van kitéve, ennek körülbelül a fele bakelit. Ez a tízezer lemez egyébként olyan hat-hétezer félét jelent, tehát elég nagy választék van. És azért tartunk ilyen nagy választékot, mert szeretnénk ezeket a fizikai mivoltukban megmutatni az embereknek, mert ezt szeretik. Látom, szeretik megfogni. Amellett, hogy az online zeneletöltés, meg a streamelés okán megváltoztak a zenehallgatási szokások, az emberek szeretnek a szép tárgyakhoz közel lenni. Szeretik megfogni, kitenni a polcukra, főleg, ha ahhoz érzelmi kötődésük is van. A hanglemezt szerintem azért fedezte fel az ember most megint magának, mert ez egy tipikusan ilyen valami. Valamilyen rajongás köti ahhoz a tartalomhoz, ami rajta van. Olyan, mint egy szép könyv. Jó megfogni. Ennek most reneszánsza van. Már olyan öt éve megy felfelé a bakelit, a hanglemez, a vinyl eladás, ki hogy hívja. Nem tudjuk, hogy hol fog ez megállni, én személyesen örülök neki. Nem tudom megmondani, hogy hány éve, huszonöt-huszonnyolc éve a hanglemez iparban dolgozom. A kazetta, majd a CD hanyatlása után ennek a formátumnak szinte törvényszerű volt, hogy újra jönnie kellett.

20201105_122656.jpg

Szerinted inkább emléktárgyként tér vissza, vagy tényleges hanghordozóként?

Matyasovszki Géza: Van benne retró érzés, nyilván. De nem feltétlen. Ki miért. Van, aki a tárgy szépségéért. De ismerek olyat, aki olyan gyűjtő, hogy ki sem bontja gyakran, vagy csak hónapok múlva a lemezt. Csak magáénak akarja tudni. Persze ez már ilyen szélsőséges példa, nem azt mondom, hogy ez az átlag. Az átlagnak lemezjátszója van, kibontja felteszi és mondja, hogy milyen jól szól, mert analóg a lejátszási módszer. A régieknél itt-ott még a felvétel is analóg. Másképpen is szól, mint a digitális formátumok. Ki ezért, ki azért, de szeretik. Ez most érezhető, hogy ennek divatja van.

A stílusokat tekintve van valami tendencia? Hogy valamit jobban vesznek, van, amit kevésbé?

Matyasovszki Géza: A pop-rock viszi a prímet. De hát a pop-rock egy nagyon tág kategória. Meg a rock is. Azt hiszem a rock, ami a legmarkánsabb. Utána jön a popzene, utána a többi. De a kínálat is kisebb azokban a műfajokban. Jazz, blues, komolyzene. De egyébként itt a boltban minden műfajt igyekszünk tartani. Ez nem egy rock bolt, nem egy komolyzenei bolt, nem egy speciális bolt. Független lemezbolt vagyunk, nem függünk egyik multitól, kiadótól sem. Mindenkinek mindenét igyekszünk tartani, persze olyan bolt a világon nincs, ahol minden van. De most egyelőre erre törekszünk. Mert csökkennek a lemezeladási felületek a városban. Ugye a nagy hálózatok, akik tartanak, tartottak, vonulnak ebből ki. Miután mi már évek óta ezzel kereskedünk, meg webshopunk van, érezzük, hogy hát elférne talán egy jó választékú lemezbolt is. Így egyelőre mindent tartunk. Aztán, a jövő majd alakít minket, az nagyon valószínű. Az igények, megmutatják, hogy  kik szeretnek majd inkább idejárni. De nem akarjuk most kimondottan megmondani, hogy ez éppen rockbolt, mert olyan van egyébként a városban. Nem akarok másnak reklámot csinálni, de van bőven. Ez meg most ilyen általános, ahol a koreai poptól kezdve, amit a tini, a tizenhárom éves lányok szeretnek, a komolyzenéig azért mindent lehet kapni.

20201105_121925.jpg

Annak is jól jön, aki esetleg több stílus felé is nyitott, könnyebben be tud vásárolni.

Matyasovszki Géza: Igen és nyilván van az a fajta vásárló, ismerjük. Tehát nem csak a célirányos vásárló van, aki tudja, hogy ezt szeretném megvenni, hanem szeret lapozgatni, vagy is-is. Tehát tudja, mit akar megvenni, de ha már itt van, akkor körülnéz. És akkor szeretnénk, ha megakadna a szeme pár dolgon. Nagyon sok olyan lemezünk van, erre már egyébként egy-két éve készülünk, mármint a lemeznyitásra. Nagyon sok olyan lemez van a sorok között elrejtve, ami limitált volt, gyakorlatilag nem lehet már kapni. De nálunk van egy-kettő darab.

Belefutottam itt a Ramones-boxba, az sem mindenhol beszerezhető cucc.

Matyasovszki Géza:  Igen! Nem, vagy nehézkesen beszerezhető. Mert persze Ebayen, meg itt-ott feltűnik, de már nem ezen az áron. Próbálunk egy pár ilyen kuriózumot is kirakni. Ez tudatos nyilván, tehát nem véletlenszerűen vannak ezek itt most.

20201105_120956.jpg

Te szoktál egyébként gyűjteni?

Matyasovszki Géza: Nem, de ez ne omlasszon össze senkit most! (nevet) Valószínűleg, hogy évtizedek óta lemezek között forgok, nem alakult ki ez a szenvedély. De nagyon szeretem őket forgatni itt a boltban. Én is úgy fogom őket, mint a hímes tojást. Nagy becsben tartom a lemezt. De otthon nem gyűjtöm. De lehet, azért van, mert bejövök ide és könnyen hozzáférek. Nem kell nekem otthonra külön gyűjtemény.

Ha esetleg kedvet kaptatok volna (higgyétek el, tényleg érdemes lenézni, igazi kincseket is találni a polcokon!), akkor irány az Üllői út 31., a Kinizsi és az Üllői sarkán, egy-két perc sétára a Corvin negyed metróállomástól.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1316277770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum