RockStation

Innistrad - Nincs Megváltás (Szerzői kiadás, 2023)

Ízig-vérig magyar power/thrash

2023. november 24. - rattlehead18

352411064_1007152426948234_2161507430967406961_n.jpgA soproni Innistrad inkább tűnik egy baráti társaságnak, mint egy szimpla zenekarnak. A 2016-os alapítás óta nem voltak jellemzők rájuk a tagcserék, a 2019-es A hatalom figyel című bemutatkozást rögzítő ötös felállása pedig minden ponton megegyezik az idén tavasszal befutott folytatást jegyző társasággal.

A basszusgitáros Lőrincz Zoltánt, és az egyik gitárost, Lőrincz Ádámot ráadásul apa-fia alapon vérségi kötelék is összeköti. Ezen a ponton akár azt is írhatnám, hogy ez a bizonyos kötelék az ötös minden tagját a magyar power/thrash metalhoz láncolja. A srácok nem akarják újra feltalálni a műfajt, nem kívánnak sem a legtechnikásabbak, sem a legkeményebbek lenni. A zsáner hazai hagyományaihoz viszont foggal-körömmel ragaszkodnak.

Sopron és a thrash metal kapcsán aligha akad bárki, aki elsőként nem a Moby Dick nevére asszociál. Az Innistrad esetében pedig szintén a Moby Dick az origo. A hangzás, a zenei oldal, a dalszövegek, a vokálok, szóval lényegében minden körülmény és összetevő Smiciék világát idézi. Tehát ha Moby Dick rajongónak vallod magad, illetve – hogy továbbra is Sopronnál maradjunk – kedveled a Bloody Roots zenekar két eddigi lemezét és/vagy az Akela albumok is gyakori vendégeid, gondolkodás nélkül rámehetsz a Nincs megváltás korongra is, a csalódás kizárt.

348475978_224129280370994_4503365739780706859_n.jpg

Az ötös egyébként ezúttal is hazai pályán, Smicinél (de nem vele), az MD Stúdióban rögzítette a dalokat, csak a keverés folyt házon kívül, a szolnoki Denevér Hangstúdióban. A négy évvel ezelőtti A hatalom figyel lemezhez viszonyítva, az akkor kijelölt irányhoz képest az idei korongon sem történt számottevő elmozdulás, gyakorlatilag a nyolc friss dal bármelyike szerepelhetett volna az első anyagon is. Zoli és a vokálokért felelős Unger János az előző anyag szövegeinek írásakor sem törekedtek a burkolt megfogalmazásra - az ottani záró darab, a Menekültek a lehető legkategorikusabb véleményt formálta meg. A recept ezen a téren sem változott, talán csak annyiban, hogy most az összes dalszöveg az elmúlás témakörével foglalkozik.

A fő zeneszerző, Kassai Ádám az egyszerűség, az átlátható dalszerkezetek híve, a cél bizonyára mindig az, hogy a riffelős nóták a klubkoncerteken egytől egyig odavágjanak. Az Innistradnál a thrash-t meghatározó tempó-súly párosból egyértelműen az utóbbi tényező élvez elsőbbséget. Ennek a kijelentésnek a lemezt lendületesen nyitó Átkozott jel kapásból ellent is mond, de a korong összképe mégis ebbe az irányba mutat. Második nekifutásra sem történt elmozdulás a harminc perc körüli menetidő környékéről. A változás/fejlődés elsősorban a szólóknál érhető tetten; a két fiatal gitáros most jobban odafigyelt ezekre is. Az Ugyanazok című nótában pedig az Ádámok groove-os, modern metalos riffekkel dobálóznak, majd a dal utolsó harmadát egy melodikus szólóbetéttel dobják fel. A tőlük szokatlan Elmúlás pedig egy rövid kitekintés a dallamosabb irányba. A vokálok terén is akad némi változtatás, János hozza a bevett karcos témáit, de színező jelleggel extrémebb hangok, a címadó nótában és a záró Űz az észben akár black metalos rikácsolások is lemezre kerültek.

Annak, akinél a thrash metalba csak a germán vagy az amerikai irány, netán kizárólag a technikás vonulat fér bele, felesleges próbálkoznia az Innistrad második lemezével. Aki viszont éli a riffelős hazai power/thrasht, élőben is könnyen belefuthat a csapatba, hiszen szinte folyamatosan járják a klubokat, időnként pedig a határokon túl is tiszteletüket teszik. Amit ebből az ízig-vérig magyar power/thrash-ből 2023-ban még ki lehet hozni, azt az Innistrad meg is tette.

4kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8418266007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum