RockStation

Riffhegyek a Bükkaljáról: Shapat Terror- Mentés Másként

2010. december 08. - RaczUr

Nem egy mostanában megjelent albumról van szó, de amolyan hiánypótlásként is felfogható, ha már a Helmet koncert kapcsán, ahol Shapat Terror volt a bemelegítő banda, az év legjobb magyar lemezének tituláltam a Mentés Máskéntet. Ezen kijelentésemet pedig igazolja valamelyest, hogy az őszi, téli klub szezonban visszatérő vendégek voltak a főváros, és nagyvárosok meghatározó buli helyein, és ez nagy valószínűséggel a 2011-es évben sem fog változni.

Egyébként elég nehéz szülés eredménye a Mentés Másként. Lényegében már 2009-ben kész volt a komplett lemez, és úgy tűnt, hogy az Edge Records gondozásában még abban az évben a polcokra kerül, ám végül is csupán az idei év tavaszán került nyilvánosságra. Habár debütáló albumról van szó, akik követték az eddigi ténykedését a 2002 óta működő egri alakulatnak, azok találhattak benne ismerős hangokat, hiszen majdhogynem az album felét a 2007-es EP-jük számai teszik ki. De legalább nem ugyanabban a formában kerültek fel a Mentés Másként-re. Ezeken  a számokon ugyan kardinális változások nem lettek eszközölve, de apróbb eltérések tapasztalhatók, ami annak is köszönhető, hogy újra feljátszották ezeket a tételeket, ahelyett, hogy csak simát átkeverték volna a már meglévő hanganyagot. 

Ezek közé a számok közé tartozik a Helmetre hajazó Hetedik Emelet, ami igazi vaskos döngölés- fülbemászó refrén váltásokkal rendelkezik. A Csigavonal, Vágóhíd szintén így párban volt már hallható az EP-n, az előbbi egy kevesebb, mint két perces instrumentális tétel, míg utóbbi talán az egyik legfílingesebb dala Shapatéknak, a maga grooveos húzásával, és masszív döngölésével. A Hobbikert A Város Közepén szintén egy könnyen megjegyezhető, igazán hangulatos szám, a mondanivalója pedig a klasszikus értelemben vett stonerségről szól, klisé mentesen, baromi igényesen tálalva, már ha a reggae, vagy ska zenekarok triviális tükörfordításait, és/vagy gyerekes megfogalmazásait vesszük viszonyítási alapul. Szerepel még a Mentés Máskénten a Hatos című instrumentális szám, ami még egy korábbi, 2005-re datálható demón volt hallható.

 

A lemez alaphangulatát mégis az új szerzemények határozzák meg igazán. A nyitó Fénytörés, és az azt követő A Folyó Két Partján egyaránt kicsit mélabús hangulatot árasztó (grunge analógiát mutató), de zúzásban bővelkedő dalok. Az Egyikse talán az egyik legboldogabb száma a Shapat Terrornak, és ezzel totál elképzelhető lenne akár rádióban is – talán ezért készült az Aenima CGS jóvoltából klip ehhez a számhoz, ráadásul Magyarországon először 3D-s verzióban is-.
 


 

Van még itt a Magrodeo személyében amolyan technikázós, agyalós, de remekül megírt instru szám, egy záró Lombhullás, ami egy könnyen befogadható, stoneres, grungeos, kicsit mélabús tartalommal bíró dal. Számomra a Mentés Másként fénypontja a Roza, a maga végtelenül laza és grooveos, és a Corrosion Of Comformity, Fireball Ministry, Down vonalat idéző, ízes riffekkel tarkított hangzás világával.
 

A Shapat Terror Mentés Máskéntje egy igazán ütős, nem túl terjengős, de minden momentumában szerethető lemez, ami a stoner rock, és grunge zene kedvelőinek is remek pillanatokat okozhat. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy Shapaték tipikusan olyan zenekar, akik élik is a rock and rollt, vagy pontosítva a stonerságot , nem csak játsszák (urambocsá eljátsszák). Mindenkinek ajánlom, még az Ossian rajongóknak is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr22500150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum