RockStation

Az epecsarnoknak oszlopából: Karst - Cleaning a Cave (2011)

2011. február 13. - Norbert K

Ha már a kortárs irodalomban tananyaggá nőtte magát a posztmodern fogalma, akkor én ezt önkényesen bevezetem a zenében is, és a stílus jelenlegi magyar fejedelmévé az IHM-et (nem, nem a hónaljmirigyet) teszem. Hogy ezt miért is írtam? A műfajban új alkotó jelentkezett; a miskolci Karst zenekar Cleaning a Cave című albumának első meghallgatása után rögtön ez a fogalom jutott eszembe. Elképesztően szürreális (?) világkép, hagyományos black és death metal elemekkel felturbózva, tovább után részletek.

Tovább

15 Years Anniversary European Tour @ Dürer Kert

Időpont: 2011.02. 06., 19:00 

Helyszín: Dürer Kert, Budapest

Fellépők:

Darkest Hour (USA)

Protest The Hero (CAN)

Born Of Osiris (USA)

Purified In Blood (N)

 

Részemről nem kis várakozás előzte meg a címben megnevezett turné budapesti állomását, hiszen a koncertélményt tekintve gyakorlatilag teljesen kiéheztetve kellett végigküszködnöm a hófehér -mostanra sajnos már inkább csak szürke- pokol hónapjait, ugyanis sajnos a tavaly novemberre esedékes Imperial Never Say Die! Club Tour grandiózusra sikeredett bécsi állomása óta nem volt szerencsém egy általam különösképp kedvelt, külföldi előadót sem megtekintenem. Hála a Skalar mesteri húzásának, a jéghideg, sötét és depresszív hónapokban pont végszóra érkezett a mentőövemként ható, Darkest Hour vezette 15 Years Anniversary Tour budapesti állomása, ahol a csapat a tizenötödik születésnapja alkalmából egy visszatekintő, köszönetnyilvánító európai koncertsorozat élén olyan nevekkel maguk mellett égették fel az öreg kontinenst, mint a kanadai Protest The Hero, a norvég Purified In Blood vagy az általam különösképp kedvelt chicagoi Born Of Osiris.

Tovább

Jeff Hanneman gitáros nélkül kezd turnézni a Slayer

Több Slayer koncertet is ki kell hagynia az együttes gitárosának Jeff Hannemannak, aki  egy igen veszélyes baktériumfertőzéssel bajlódik. A szőke gitáros jobb karját ugyanis húsevő baktériumok (!) támadták meg. A fertőzést állítólag egy pókharapás okozta. Hannemann-ra még számos kezelés vár rá, köztük több bőrátültetés. A gitáros, orvosai szerint teljesen fel fog gyógyulni, de ennek időpontja kérdéses.

Az biztos, hogy a gitáros a Megadeth-tel közös European Carnage koncertsorozat több állomását is kihagyni kényszerül, reméljük az április 8-ai budapesti fellépésen már jelen lesz A Slayer hamarosan nyilvánosságra hozza, felépüléséig ki helyettesíti majd Hannemant a fellépéseken, mert mint mondták nem akarnak csalódást okozni a rajongóknak azzal, hogy  ezúttal is lemondják a turnét, mint tették azt tavaly Tom Araya énekes/basszer makacs hátsérülése miatt.

Top 10 legjobb 70-es évekbeli gitár riff

Régóta ígérjük, most itt van a 70-es évek 10 legjobb gitár riffje. A választás nehézségét, jól példázza, hogy több, mint két órán keresztül kerestük a versenyzőket. A 70-es években, valószínűleg a mariska-füstös hippi hangulatnak köszönhetően sok elszállós zenét írtak, a 80-as években már többen törekedtek a direktségre. Biztosan sokan maradtak ki most is, akiknek itt lenne a helyük, de valahogy elfeledkeztünk róluk. Muttert szidni nem ér, de szívesen vesszük, ha rámutattok ki maradt ki.

Tovább

Kalapács és az Akusztika @ Budapest, Club 202 (ex-Wigwam), 2011.02.18.

Február 18-án egy igazán különleges akusztikus koncertre kerül sor a Club 202-ben, az egykori Wigwamban. Kalapács József egy sor vendéggel és zenésztárssal együtt lép majd színpadra, többek között ott lesz Rudán Joe is. A buli apropóját pedig Kalapács József legfrissebb anyagának megjelenése adja.

Az Akusztikum Hungarikum címet viselő CD, amelyet minden jegyvásárló megkap majd a bejáratnál, 16 olyan akusztikus formában áthangszerelt dalt tartalmaz, amely nagyban kötődik az egykori Pokolgép, Omen, Hard, jelenleg pedig a Kalapács zenekar élén álló énekes eddigi életpályájához.

Tovább

A PECSA-ban lesz a Kyuss Lives! koncertje

Új helyen kerül megrendezésre a március 20-i Kyuss Lives! koncert: a nagy érdeklődésre való tekintettel az Erzsébet téri Gödör klub helyett a Petőfi Csarnokban játszik majd a stoner rock alapzenekarának tekintett Kyuss három eredeti tagját magában foglaló project. A Kyuss Lives!-ben John Garcia énekes, Brant Björk dobos és Nick Oliveri basszusgitáros játszik klasszikus Kyuss dalokat a Garcia szólózenekarából importált Bruno Fevery gitárossal.

Ez a kooperáció annyira jól sült el, hogy a zenekar gyakorlatilag mindenhol teltházas koncerteket játszik: a magyar bulit megelőző müncheni, és a két nappal későbbi bécsi koncertre már nem lehet jegyet szerezni, de a május elejére tervezett ausztrál Kyuss Lives! koncertekre is elkelt már minden belépő.

A Petőfi Csarnokos koncert a turné egyetlen kelet-európai állomása lesz, és fontos információ, hogy itthon még kaphatóak jegyek, ráadásul február 28-ig kedvezményes áron, vagyis 5500 forintért. A Gödör Klubos koncertre megváltott jegyek természetesen az új helyszínre is érvényesek.

Budapesten a Caliban

Május 10-én Budapesten játszik a német metalcore színtér egyik legaktívabb zenekara, a Caliban. A koncert a Dürer Kertben lesz és fellép még a szintén hasonló stílusban mozgó  los angelesi As Blood Runs Black, és az iowai For Today. A Caliban egyébként hamarosan  stúdióba vonul, hogy rögzítse új lemezét, amelyen azonban nem saját dalok, hanem 10 feldolgozás lesz majd hallható, köztük a Rammstein Sonne című dala.
 

Nem készül több Guitar Hero

A Reuters hírügynökség értesülései szerint a kiadó Activision megszünteti azt a részlegét, amely a Guitar Hero játékokat készítette. Az okok prózaiak: a zenei videojátékok pár éve még elképesztő népszerűek voltak, ma már kevésbé.

Az első Guitar Hero 2005-ben jelent meg, és azóta olyan verziói jláttak napvilágot, mint az Aerosmith-et, a Metallicat (én is erre zúzok otthon) és a Van Halent középpontba állító változat. A játék legsikeresebb fejezete a 2009 tavaszán piacra dobott Metallica-féle Guitar Hero, amely egy év alatt nagyjából 1,5 millió példányban kelt el világszerte. Jellemző, hogy az ugyanazon év végén megjelentetett Van Halen-változat még a 250 ezres példányszámot sem érte el.

A Guitar Hero-ra a rockszakmában sokan úgy tekintettek, mint az élő zene megmentőjére, de ezek szerint inkább volt pusztán divat. Az ex-Guns N' Roses gitáros Slash a hír hallatán csak annyit jegyzett meg: "Elkerülhetetlen volt. Túl költséges a készítése ahhoz, hogy hosszú ideig sikereket érjen el." 

Popos, rockos: Fugu- Sunset Of The Ego Generation

A Fugu neve valahonnan ismerősen csengett, valamiért a fesztiválok, és tehetségkutatók metszetében helyeztem el a zenekart a szürkeállományomban turkálva. Egyébként mindkét helyszín teljesen egybe vág a banda profiljával. Amolyan „behatárolhatatlan rock”-ot nyomnak (értsd: különösebb fantázia, és zenei specifikálódás mentes rock zenét), amire bármelyik nyári zenei rendezvényen elugrabugrál a hallgatóság, ráhangolódós sörözés közepette, és az ehhez szükséges zenei tehetség benne van a budapesti zenekarban.

Tovább

Thirty Seconds To Mars, Moby, Pendulum, House Of Pain és Primus az idei VOLT-on

Nyolc világsztár neve derült ki a napokban a VOLT Fesztivál idei programjából; és ez még csak a kezdete az idén is hihetetlenül tartalmas kínálat bemutatásának! A még korántsem végleges programban már biztos, hogy találkozhattok a toplistákon rendre dobogós számokkal befutó Thirty Seconds To Mars-sal. Köztudott, hogy a 2000-es évek egyik legmenőbb rockbandáját egy igazi hollywoodi szupersztár vezeti; a VOLT Fesztivál Nagyszínpadán is főszerepeben: Jared Leto! Biztosra vehetjük, hogy egy grandiózus, minden igényt kielégítő show-val lepi meg közönséget Sopronban Moby és a Pendulum is, akik nemcsak az elektronikában klasszikusnak számító szerzeményeiket, hanem legfrissebb számaikat is bevetik majd a VOLTosok megmozgatására.

Az utóbbi idők egyik legsikeresebb német elektronikus zenésze, a Berlin Calling főszereplőjeként világhírűvé vált Paul Kalkbrenner is ott lesz a 19. VOLT-on. Kalkbrenner VOLT Fesztivál előtti berlini koncertjére már most elfogytak a belépők: a berlini techno szupersztár teltház előtt lép fel júniusban Berlinben, ami csaknem húszezres tömeget jelent... Sokak örömére hosszú évek után újra színpadra lép a “Jump Around” című hip-hop klasszikust jegyző banda, a legendás House of Pain, a tucatnyi más érdem mellett a South Park főcímzenéjét is szerzeményei között jegyző Primus, a világ legmenőbb klubjainak aktuális kedvencei közül pedig a  Crookers és Joris Voorn.

Tovább

Salvus: Kész a lemez, kész a klip!!!

A Salvus zenekartól kaptuk az alábbi hírt:

Hosszú, odaadó csapatmunka és a legjobb eredményre törekvés megkövetelte a lemez megjelenésének kisebb csúszását, de annál nagyobb örömmel jelenthetjük be, hogy az anyag kész van, elérhető! A lemez bika hangzását Vári Gábornak, a szemplerek elkészítését Hocza "Igor" Róbertnek, a borító-booklet tervezést Horváth Zoltánnak, az új honlap arculatát pedig Pötörke Gábornak köszönhetjük.

Jó hír a hallgatóságnak, hogy az Önharckép című új lemez teljes egészében letölthető honlapunkról: www.salvusmusic.hu. Nem feledkeztünk meg a gyűjtőkről sem, így limitált példányszámban eredeti, booklettel ellátott, dedikált CD lemez formában is beszerezhető az anyag, a megrendelés részletei szintén honlapunkon. A lemez egyik ellenállhatatlan darabját képi világgal is megspékeltük, a Ketten Egyedül című számra a Rendermedia közreműködésével még november végén klipet forgattunk, mely szintén most debütál:

Tovább

The Atomic Bitchwax - Jön az ötödik

A kult körökben népszerű The Atomic Bitchwax április 26-án jelentkezik ötödik nagylemezével, amely a Tee Pee Records gondozásában lát napvilágot The Local Fuzz címmel. Az albumon egyetlen 42 perces dal lesz hallható természetesen The Local Fuzz címmel, 50 vissza-visszatérő riffel. A banda jelenleg a Chris Kosnik (gitár), Finn Ryan (basszus) és Bob Pantella (dob) felállásban zenél. 

Gorilla - Új dalok a láthatáron

A következő időszakban jelentősen felpörögnek az események a Gorilla psychobilly trió körül, akik a műfaj magyarországi úttörői és a 90-es évek végén meghódították a Sziget közönségét és a nemzetközi psychobilly színpadokat egyaránt. Felrajzolták országunkat a műfaj térképére a legnagyobb nemzetközi nevek közé feltornázva magukat. A műfajon belül a zenekar sajátos stílust képvisel, valahol a rock, a rockabilly/rockandroll és a kemény psychobilly alkotta háromszög fókuszpontjában vannak, dallamos, ugyanakkor dögös, kidolgozott, gitárcentrikus és húzós psychobillyt tesznek a hallgatóság elé. A zenekar nagybőgősének fénysebességű és virtuóz játéka már-már külön látványosságszámba megy.

Tovább

Iron Maiden - Itt az új Ed Force One

Az Iron Maiden február 11-én Moszkvában kezdi 2010-ben megjelent lemezének a The Final Frontier-nek világkörüli turnéját. A turnéhoz szükséges eszközök és berendezések szállítását ezúttal is Astraeus Airlines biztosítja, ismét Bruce Dickinson-nal a pilótaszékben. Az új Ed Force One ezúttal is egy Boeing 757-200-as típusjelzésű repülőgép.

Tovább

Bandák Csatája & Akela a Crazy Mama-ban [KONCERTAJÁNLÓ]

Második fordulójához érkezett a Bandák Csatája! Ezen alkalommal az Echonald, a Thornwill, a Hand, a Hatás Alatt, az Undermind, a Let’s See I’m Bleeding, a Sinners, a Diablura, a Surfeit és a Csodatanker méri össze erejét. Nagy küzdelem várható, a zenekarok rajongóinak a megjelenés kötelező csütörtökön! Pénteken az ordasok hordája uralja a Crazy Mama Music Pub színpadát. Az Akela Farkasfarsang igazi őrület lesz! Vendégek is érkeznek Pavelka Gyula (ex-Akela, Horda), a Crossholder és a Siberia személyében! Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum