RockStation

Önbecsülésed Megmaradásának Vésztartaléka: Téveszme – Megosztom Veled Mielőtt Feleslegesnek Tartanám

2012. január 19. - sunthatneversets

Mire nem jó a facebook! Mostanában egyre több ismerős osztotta meg az egri Téveszme valamelyik dalát, így aztán kicsit jobban utánanéztem a zenekarnak. Eger amúgy is egyfajta hardcore punk székhellyé nőtte ki magát az elmúlt években így nem meglepő, hogy a Téveszme is ilyen zenében utazik. Fontos azonban megemlíteni, hogy zenéjükbe metálos, néhol thrashes elemek is szorulnak. Így alakul ki egy robbanásveszélyes elegy, amely olyan dalszövegekkel párosul, melyet a hazai rock/metál színtéren majd 20 éve nem lehetett hallani.

 

A zenekar még 2004-ben alakult és Üres Az Ég, Üres A Látóhatár címmel van már mögöttük egy nagylemez. Tavaly novemberben megjelent ez a nagyon hosszú című remekmű, mert ez a jelző erre a lemezre és mind a 25 percére maximálisan illik .

Ha valaki tökéletes lemezkritikát szeretne olvasni az albumról, akkor annak ajánlanám Jávorkúti Ádám írását a Nuskull-on. A magam részéről annyit mondanék, hogy a nyolc dalból öt kapásból sláger. A Reményszenzorok, az írásunk címét adó Önbecsülésed Megmaradásának Vésztartaléka, a Harc A Nagyúrral, a Zsákutca és a Névtelenek Közt üvöltözős és dallamos énektémái a zsigerekbe eszik magukat, mindez egy olyan lendületes a stílusra persze abszolút jellemző gitárjátékkal, hogy fa nem marad állva a 25 perces vihar után.


 

A Téveszme már zenéjében rendelkezik azzal a pici plusszal, ami kiemeli őket a hazai stílusbarátok táborából, de a szinte modern költészettel rokon (vagy talán az is) szövegek talán egy szinttel feljebb is emelik őket.

Ballagtál már összerogyva, mintha mindegy lenne?
Míg te elfordultál, nekem hinnem kellett benne.
Rosszabb vagyok, más, mint mások: tériszonnyal is magasra mászok.
Hosszabb, mint egy rossz álom, csak az én sztorim fut rossz szálon?
Feltennék mindent egy lapra, de én máról élek a tegnapra.
Erőtlen kezeket bámulok és szürkületkor csak elhalványulok.


És ehhez hasonló sorokkal van tele az egész lemez, amely egyszerre próbál gondolkodtatni, gondolkodni, felrázni. És igazából ez az többlet, ami miatt jólesik hallgatni. Egy biztos kevés jobb lemezt hallottam, hazai előadótól az elmúlt években és most nemcsak a stílusban mozgó zenekarokra gondoltam.  

Ha valaki ezek után kíváncsi lenne miről beszélünk, az hallgassa meg a lemezt!

      

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr923588475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum