RockStation

Over the (ZZ) Top: ZZ Top - La Futura (2012)

2012. október 09. - sunthatneversets

ZZ Top La Futura.jpgIfjú korom hajnalán, megboldogult Alphaville fan korunkban a ZZ Top volt az egyetlen csapat, akinek megbocsátottuk, hogy rockot játszik. A "nyáladzók" munkái közt jól elfért a texasi trio Afterburner LP-je. Kedvenc nótánk a Rough Boy címre hallgatott.

Mindennek hovatovább 30 éve - hej, te rusnya idő hova, merre szaladsz?! A válasz: visszafele! Az Afterburner sokkal-sokkal XXI. századibban dübörgött, mint a 2012-es La Futura - még a címek is nyugodtan helyet cserélhetnének egymással az idő skáláján. '85-ben a szakállasok modern pop-rockban gondolkodtak, még napjainkban szikár sivatagi bluest tolnak ráncosodó arcunkba.

A friss lemezt elindító I Gotsta Get Paidet nem véletlen használták  reklámhoz, mégis azt mondhatjuk-írhatjuk: egy ilyen nótát kisujjából ráz ki egy ekkora kaliberű banda. Rutin rock and roll jól be vált blues panelekre kenve. Mintha csak arról volna szó: nem illik két stúdióanyag között kivárni a 10. évet (az előző, sokkal életerősebb Mescalero 2003-as keltezésű!), ezért itt és most összedobunk valamit.

Az első " Rough Boy"-ig három másik dalon kell átrágnia magát az embernek. Az Over You végre egy csodás harmóniákban úszó ballada. Valószínűleg az én hibám, hogy így élem meg, de a rock számomra a végletek műfaja, ezért az átlagnál nehezebben kultiválom a dörmögő bluesokat. Legyen valami nagyon szép vagy nagyon szörnyeteg!

ZZ TOP 2012.jpg

Jó kis boogie viszont az I Don't Wanna Lose, Lose You. Klippért kiált, akár az őt követő Flyin' High is. Az It's Too Easy Manana egyszerűen nagyszerű dob-basszus kombinációjára rámászó gitárszóló alatt szinte látom Billy Gibbonsot, amint előugrik egy hatalmas mexikói kaktusz takarásából a sivatagi homokra. És nem kért nálunk kenyeret a Drive By Lover bonustrack sem.

De kábé ennyi. Fanatikus ZZ toposokat biztos, hogy nem hat meg könnyekig ez a (bonuszokkal együtt) tucatnyi nóta, új rajongók fogásához pedig többségükben nem túl ízletes csalétkek. A La Futurat az idő aligha fogja klasszikussá nemesíteni, viszont ahhoz túl jó, hogy a két szakállas és a kopasz - több kultbanda közelmúltbeli ténykedéséhez hasonlóan - megégjen vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr654825932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum