RockStation

A világ tetején!: Black Sabbath - 13 (2013)

2013. június 04. - Ernő Hellacopter

Black-Sabbath-13-album-art-604x569.jpgA Black Sabbath 1970-ben stílust teremtett, ezer évre előre meghatározva a rockzenei élet alakulását. Kora nagyjai közt számomra különösen kiemelkedő, mivel az általuk ihletett zenekarok alkotják zenei ízlésem nagy részét. A Paranoid után 43 (!!!!) évvel kiadni egy új Black Sabbath lemezt, első hallásra számomra elég kétséges kimenetelű próbálkozásnak tűnt, amin nem segített a Ronnie James Dio halála óta látott szarakodás, de a zene az más. Annak esélyt kell adni.

Az előzetesen kiadott pár nótát konzekvensen elkerültem, az egészet egyben akartam hallani. Mindenki ódákat zengett egyébként. Mára befutott. Elsőre végighallgatva a lemezt, szemernyi kétség sem maradt bennem: ennek a lemeznek meg KELLETT jelennie, ezt még ide kellett illeszteni. Az életmű végére.

Black-Sabbath-1.jpg

Tökéletes befejezés, Ozzy hangja csodás, Iommi témái könnyfakasztóak, Geezer témáiból a mai napig árad a trip, Brad Wilk R.A.T.M tagnak pedig az a megtiszteltetés jutott, hogy tökéletesen helyettesítheti Bill Ward-ot. Persze megtette becsülettel. 1978 után Ozzy lubickol a lehetőségben, minden egyes hang a helyén, a hangulata szenzációs, a God Is Dead, Age of Reason, Live Forever szövegei pedig hűen tükrözik a világot Mr. Osbourne szemüvegén át.

Nem hittem, hogy ennyire pozitívan ki lehet jönni majd abból a szituból, amibe a Sabbath és Ozzy külön is került, de ez egy mestermunka a javából, 100%-os Black Sabbath esszencia, És ezt most végre nem egy kópiáról írom le, hanem azokról, akiknek ezt az egészet köszönhetjük! Olvastam már pár fanyalgó kommentet, de függetlenítem magam tőle, mert sehova sem visz. Én erre csak maximumot tudok adni, ez az, amiért érdemes zenét hallgatni! Aki élőben is meg szeretné nézni a zenekart, az december 7-én Prágában megteheti, ahol a zenekar az O2 Arena-ban ad koncertet.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr865343430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemesúr 2013.06.04. 18:00:41

Valóban kiváló lemez lett, még ha nem is tökéletes. Néha vannak benne érezhető üresjáratok, és valahogy az egész keverése túl... tiszta... nincs benne az a retrós, analóg zúgás, az az érezhető háttérmélység, ami mondjuk a Master of Realityn. Rubin egyedül itt rontott. A modern, csiszolt hangzás helyett poros, recsegős kellene, hogy ezek a dalok igazán üssenek, szerintem. Wilkes meg néha merhetne vadállatabbul dobolni. (Nem szimpi, hogy nem teszik fel a sajtófotókra, mert 1 lemezre igenis Black Sabbath tag lett!)

Viszont megy ez is a Black Sabbath gyűjteményembe, az garantált, mert príma lett, szerencsére sokkal jobb, mint bárki várta volna :)
Nálam ez egy erős 4,5.

dzsi. 2013.06.04. 19:16:54

Totál egyetértek, reggel óta csak ez van a lejátszómban, és úgy tűnik, hogy egy darabig így is marad, ha már ilyen semmitmondó volt az utóbbi hónapok termése...Ennek a zenének van IGAZI SÚLYA, nem a guggolgatós/helybenfutós deathcore buzigyerekek szerencsétlenkedésének. :)

MetálFater (törölt) 2013.06.11. 21:28:17

Anélkül, hogy kukacoskodnék, csak kérdezem:

Az első dalnál a 2.51-ig hallható "semmi", az minek kellett?
Nálam - többek között - már ezért sem jön be az album.

dzsi.

Akkor ha javasolhatok Neked kettő albumot a "semmitmondó termések közül:"

The Winery Dogs
Roxin’ Palace

Hallgass bele...
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum