RockStation

KARDozzunk egy kicsit!: Kard - Szívemen a dal (2013)

2013. június 23. - viliricsi

Kard.jpgA látszat csal. A lemezcím nem egy tehetségkutatós süvölvény munkáját hivatott takarni, hanem ez, kérem, vegytiszta hard rock, helyesebben HARD rock. Ugyanis kezdetben volt a Hard – Kalapács Józsi, hazai metal-ikonnal. Majd a tagság úgy döntött, ikonság ide vagy oda, „Kalács” nem elég a nemzetközi hírnévhez. Más kérdés, hogy a trónt öröklő svéd dalnokkal sem lettek világhírűek, de legyen ez az ő problémájuk.

Jocónk, íme most, megalapította a magyar frakciót; Mirkovics „Zserbó”, volt eddás basszer, a számtalan pop-csapatban megfordult Borbély Zsolt, Szebenyi Dániel „szintis”, és Vámos Zsolt gitáros részvételével. Átfedésekről, idáig vezető tagcserékről, névváltoz(tat)ásról most inkább dugó – kétlem még azt is, hogy maguk a tagok tudták követni az eseményeket.

Tovább

Hesitation Marks címmel érkezik a Nine Inch Nails új lemeze

nineinchnailshesitationmarkscoverlarge.jpg

Szeptember 2-án a Columbia Records gondozásában jelenik meg Nine Inch Nails új lemeze, amely a Hesitation Marks címet kapta. Az albumon 14 dal kap helyet, melyek közül nemrég a Came Back Haunted címűt már meg is mutattuk. Ez a dal hamarosan klipet is kap, melyet Trent Reznor régi barátja David Lynch rendez majd. Az albumra kerülő dalok címei hajtás után.

Tovább

Tökösen, ahogy kell: Rocken Dogs - Történjen Valami (2013)

rocken dogs1.jpgSzeretek adni a magyar zenekaroknak mindig egy esélyt. Ez viszont fontos, hogy csak egy esélyt. Nincs olyan, hogy másodszor, mert ha már elsőre nincs semmi hatás, akkor minek még egy? Amikor megkaptam a Rocken Dogs Történjen Valami… most megjelent albumát éppen indultam Tankcsapdára a Budapest Parkba, ahol az egyik bemelegítő zenekar a váci srácok voltak.(Erről ITT olvashatsz) Vicces úgy menni koncertre, hogy egyetlen egy számot ismersz. Mondjuk előzenekaroknál ez még viszonylag gyakran meg is, eshet. És tudod, hogy mi a vicc? Marhára tetszett a koncert. Már a klipes nóta is meggyőzött, és most itt van a közel negyven perces anyag ...

Tovább

Szinte tönkrementek a Lamb Of God tagjai Randy Blythe pere miatt

chrisadlersolo2012.jpg

A amerikai Lamb Of God dobosával, Chris Adler-rel készítettek egy interjút, amiben a címben írtakat nyilatkozta, többek között. Mint ismeretes, egy 2010-ben, Csehországban történt baleset miatt perelték be Randy Blythe-ot emberölés vádjával. Ugyan idén márciusban felmentették a vádak alól az énekest, de nyilván megviselték a történtek az egész zenekart, minden téren.

"Nem csak arról van szó, hogy semmiféle bevételünk nem volt abban az időszakban, de ki kellett fizetni az ügyvédi díjakat is, ami több mint fél millió dollárt jelent. Ez egyszerűen csődbe juttatta az egész bandát. Semmi pénz nem maradt a járandóságok vagy bármi kifizetésére. Amikor Randy-t felmentették idén márciusban, akkor ott voltunk, hogy vagy befejezzük, vagy adunk magunknak még egy esélyt, hogy talpra álljunk."

Arra a kérdésre, hogy mivel töltötték azt az időt, amíg Randy pere zajlott, Adler így válaszolt: "Már vannak gyermekeink, így tök jó volt otthon velük tölteni egy csomó időt. De folyamatosan az járt a fejemben, gyötrődtem, hogy akkor a karrieremnek annyi? Mit fogok most csinálni? Imádom a munkámat. Eddig minden este péntek este volt. Amikor ez megváltozik, akkor megijed az ember. A metál közösségen belül " - folytatta Adler - " nagyon sok támogatást és megértést kaptunk. Nagyon sokan jöttek segíteni olyanok, akik ismerik a zenénket, és akik tudják, hogy velük is történhet ilyen baleset. Kívülállóként úgy tűnhet, hogy ez egy jó példa arra, hogy a metál veszélyes és ártalmas. De ezek után javaslatokat fogunk tenni a koncertek biztonsága érdekében, hogy elérjük, hogy a fent említett sztereotípia valótlan."

Annyi év után: BoySetsFire - While a Nation Sleeps (2013)

bsf.jpgBoySetsFire 1994-es megalakulásával semmiképpen nem tekinthető a post-hardcore műfaj újdonságának. A műfaj követői számára szinte elkerülhetetlen alap zenekar, akik 2006 óta nem jelentkeztek nagylemezzel. Persze inaktivitásuknak megvan az oka, ezért is lepett meg ez a nagylemez 7 év elteltével. A csapat nem kockáztatott sokat, punk elemeket használva egy pörgős, dühös lemezt csinált. Hogy a BoySetsFire zenéje mennyire kimeríthető mind zeneileg, mind pedig a szövegvilágot tekintve azt hallgatás után el lehet eldönteni.

Tovább

Újra Budapesten koncertezik a Special Providence

special_providence3.JPG

Pályafutása során első alkalommal veszi be a Zöld Pardon színpadát az instrumentális zenét játszó Special Providence. A progresszív rock, a metal, a jazz és a chillout műfajok fúziójával operáló csapat harmadik lemezével nagy sikernek örvend világszerte, itthon emiatt elenyészve zenélnek. Július 6-án a ZP-ben zúznak, hogy utána újra nyugat felé kanyarodjanak.

Bár a Special Providence zenekar közel 10 éve létezik, a banda csak most látta elérkezettnek az időt, hogy a legnépszerűbb szabadtéri szórakozóhelyen is megmérettesse magát, ráadásul egy önálló koncerten. Vendégként csatlakozik hozzájuk Tanka Balázs énekes a Turbo zenekarból, aki a Fences Of Reality című dalban fogja kisegíteni a csapatot, ahogyan tette azt a banda Soul Alert névre keresztelt, Japánban is terjesztett harmadik albumán. De két vadonatúj dallal is készülnek erre az estére Markó Ádámék, melyekhez videóklipeket is forgatnak majd a közeljövőben. És ha mindez még nem volna elég, a srácok feldolgozták a KFT „Balatoni nyár” című slágerét is, amit természetesen sajátos, zúzos stílusukban fognak tálalni a ZP közönségnek.

Mindeközben pedig lázasan készülnek a franciaországi székhelyű, 15. jubileumi Crescendo Fesztiválra, amit Európa legrangosabb progresszív zenei ünnepeként tartanak számon. Három évvel ezelőtt, 2010-ben már sikerrel mutatkoztak be a rendezvényen, idén augusztus 16-án azonban már az egyik headliner szerepét tölthetik be Saint-Palais-sur-Mer-ben, Magyarországot képviselve 9 másik külföldi banda mellett. Az együttes ritkán lép fel Magyarországon, jellemzően Nyugat-Európában és távoli országokban koncerteznek. A nemzetközi érdeklődés egyre nagyobb irántuk, legutóbbi lemezükből Indiából, Uruguayból, Chiléből és Kanadából is rendeltek. Július 6-án, szombat este 20 órától készen állnak lenyűgözni a magyar közönséget is technikás, egyedi muzsikájukkal a Zöld Pardon színpadán. A koncertre a belépő 400 Ft lesz, az estét az Angertea nyitja majd.

Underzen - Megvolt az első koncert

Underzen1.PNG

Június 1-én tartotta bemutatkozó koncertjét a megújult Underzen zenekar. A Star Positive zenekar hangszereseiből (Tamás, Karel és Cigi), valamint Cory-ból (akit a Happy Gang csapat frontembereként már jól ismerhetünk kis hazánkban) álló együttes először lépett színpadra és mutatta be osztatlan sikerrel a nem egészen két hónap alatt összerakott 9 dalból álló repertoárt. A műsor új dalokból, egyes régebbi dalok átiratából és átdolgozásokból állt. A banda a próbák alapján már félsikerként borítékolta az egymásra találást. Már a próbákon kiderült, hogy teljesen kiegészítik egymást, de úgy gondolták igazán "élesben", koncerten derül ki, hogy milyen együtt a csapat. Aki ott volt az első fellépésükön, nem kételkedik a banda lendületében, ütősségében! Nagyon jó hangulatú bulit csaptak a fiúk, a közönség láthatóan jól érezte magát. Az Underzen most stúdióba vonult, rögzítenek 6 dalt, melyet hamarosan nyilvánosságra hoznak!

Ősszel Budapesten a La Torre féle Queensryche

queensrychetodd2013.jpg

Annyi, de annyi szó esik mostanában Queensryche-ról, hogy szinte már azt gondolhatnánk, hogy az idei év a QS-é. Június 25-én jelenik meg a Todd La Torre énekessel felálló QS formáció új albuma, ami nemes egyszerűséggel a Queensryche címet viseli. Továbbá jó hír a rajongóknak, hogy az új lemez turnéja, a Return To History hazánkba is elér, október 23-án a Club 202-ben lépnek fel.

Harmatcsepp a bolhafingon: Palms - Palms (2013)

Palms I.jpgAz Isis 2010-es megszűnésének oka a kiapadt kreativitás volt, amit nem egészen tudtam mire vélni, egészen addig, míg rá 3 évre meg nem jelent a Palms debütáló lemeze. Az Isis 3/5-ét soraiban tudó formáció, megtámogatva a Deftones-os Chino Morenoval, mindenki érdeklődését felkeltette, aki bármely fent említett zenekar ismerője/kedvelője. Nekem indulásnak már eleve sántított Chino Úr részvétele a projektben, mivel anyazenekarát sem kultiválom túlzottan. Ettől függetlenül akár még valami kultikus is születhetett volna a fenti kollaborációból, de a négy úriember egymást múlva alul tett le egy olyan lemezt az asztalra, amit egyszerűen semmilyen aspektusból sem tudok pozitívan értékelni.

Tovább

Black Sabbath a toplisták élén

Black-Sabbath-1.jpg

Azok után, hogy 43 év után az angol toplista élén egy Black Sabbath album áll, igazuk lett azoknak is, akik a Billboard 200-as lista élére várták az új lemezt. A szakértők korábban 120-140 ezer eladott példányt prognosztizáltak. Hát a végeredmény ezt is túlszárnyalta: 154,890 eladott lemezzel toronymagasan lett első. A toronymagasan jelző talán nem is megfelelő. Hiszen háromszor annyit adtak el, mint a második helyezett Daft Punk új albumából.  Ez igen! 

MetalWar Fest 2013 – A thrash metal sem marad ki a fesztivál kínálatából

Battalion 2013.jpg

Míg az eddigi fellépők a heavy és a power metal szerelmeseinek kedveztek, most egy olyan bandát jelentettek be a MetalWar Fest szervezői, amely a thrashereknek fogja megtornáztatni a nyakizmait. Svájc egyik legismertebb és legjobb thrash metal bandája, a Battalion is fellép az ingyenes MetalWar Fesztiválon. A zenekar 2001 óta játssza a jófajta, nyaktörő thrash-t, és eddig három nagylemezt jelentetett meg, amik közül kiemelkedik a tavalyi, izmos Set the Phantom Afire. Aki egy old school thrash zúzdára vágyik, az a Battalion koncertjén biztosan megtalálja a számítását!

Tovább

A mosh nem egy tánc?: Boysetsfire, Gallows, Bane @ A38 Hajó, 2013.06.17.

0boysetsfire2013_08.jpg

Imádom a nyarat! Végre úgy indul neki az ember az éccakának, hogy a leglengébb gönceit ölti magára, és éjfélkor is úgy tud a Hajó tatján létezni, hogy langy szellő simogatja az orcáját. Ez így teljesen rendben lenne egész évben, és a kétharmados többséggel ezt alkotmányba is lehetne foglaltatni. Most vagy soha! Örök nyarat a népnek!

Tovább

Ilyen volt amikor a Metallica dehaan álnéven koncertet nyomott az Orion Music fesztiválon

MetallicaDehaan.jpg

Nagyjából egy hete számoltunk be arról, hogy mekkora jófejség volt a legendás Metallica részéről, hogy az általuk szervezett Orion Music + More Festival egyik kisebb színpadán meglepetésszerűen előbukkantak és eljátszották az teljes Kill 'Em All lemezüket. Akik ott voltak egy hatalmas élménnyel gazdagodtak, a többieknek pedig az hajtás utáni 13 perces videó jutott, amit most a banda kidobott az internetre. 

A fesztivál programjában dehaan nevű együttes szerepelt az egyik színpadon, és az hitelesnek tűnő poszteren a Metallica régebbi szlogenje, a Metal Up Your Ass figyelt. Az éles szeműek ezt talán kiszúrhatták, de így is elég nagy volt a meglepi a többség számára. 

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum