RockStation

GRIFF - FELTÁMADÁS (e-Music Records, 2021)

Nem csak múltidézés

2021. december 21. - rattlehead18

griff_feltamadas.jpg

Ha készülne lista - nálam ugyan létezik ilyen, igaz, hogy csak fejben - azokról a hazai felvételekről, melyek esetében elkerülhetetlen lenne a hivatalos újrakiadás, akkor azon a Griff 1000 szent ígéret című albuma a The Bedlam és a Barbed Wire demó felvételek, illetve a Senator és a Telegram lemezek mellett az élbolyban szerepelne.

A fővárosi csapat a hőskorban, vagyis a nyolcvanas évek végén tűnt fel egy olyan koronggal, mely abszolút naprakész volt a tengerentúli dallamos hard rock színtér dolgaival. A billentyű központú, slágeres muzsika Vertig József énekével valóban a rendszerváltás környéke magyar hard rockjának egyik olyan ígérete volt, mely a maga idején nem teljesülhetett be. Az énekes tragikus kimenetelű autóbalesete, majd utódja, Rudán Joe Pokolgépes leigazolása megakasztotta a lendületet. Már egy jó ideje a levegőben volt, hogy az egykori billentyűs, Jülek "Dino" Károly új dalokon dolgozik, melyek a Griff logója alatt készülődnek.

A tényleges visszatérésre végül egy újabb énekescserét követően, december közepén került sor. A Feltámadás című koronghoz Dino mellé felsorakozott Jülek Tamás gitáros és Jülek Erik dobos. A basszusgitárt Temesi Bertalan és Solti Ferenc akasztották a nyakukba. Az új énekes pedig a metalos körökben a többek között a Wisdom, az Ego project, az Invader és az Armageddon révén ismerős Nachladal István lett, aki a munkálatok legvégén csatlakozott Dinóékhoz. Nahinak tehát új terep ez a dallamosabb, hard rock muzsika, de a beilleszkedése a friss lemez alapján zökkenőmentesen lezajlott, a metalos énjét most háttérbe szorította.

267956145_307852814584528_4489219487837461825_n.jpg

A nyitódal (1000 szent ígéret), a Más nem jutott és a Kijátszott idő természetesen ismerősek lesznek a régi rajongóknak, sőt az Állj, Kímélj! címe is ismerősen csenghet annak, aki még emlékszik az 1989-es korongra. A Feltámadás akár a debütáló lemez után két-három évvel is megjelenhetett volna, Dinóéknak ugyanis sikerült elcsípniük azt a hangulatot, ami a három évtizedes 1000 szent ígéret lemezt jellemezte. Ha akad valaki, aki nem ismerné az előzményeket, az egy Bon Jovi, Van Halen, Europe jellegű hard rock anyagra készülhet, melyen érződik a Journey és a Foreigner hatása is. A hazai kollégák közül pedig leginkább a Lord, az egykori Varga Miklós Band és az Edda világával rokon a Griff muzsikája.

Hallatszik a korongon, hogy a lemezre került szerzemények éveken át íródtak, majd alakultak, formálódtak, a hangmérnökként is közreműködő Dino irányítása alatt a végletekig kidolgozták, kerekre csiszolták őket; a gitárszólók is a nyolcvanas évek szellemében íródtak, valóban dalok a dalokon belül. A Griff legfőbb jellegzetessége pedig Dino billentyűjátéka, mely soha nem tolakodó, de a szerzeményeket meghatározó dallamok mégis többnyire tőle erednek. A néhai énekes, Vertig József és nyáron elhunyt Szappanos György emlékének ajánlott korong egy olyan múltidézés, aminek ma is van létjogosultsága és bátran odatehető a szép emlékű 1000 szent ígéret mellé.

A négy paneles, a dalszövegeket is tartalmazó füzettel felturbózott digipack CD-t a zenekarhoz hasonlóan a közelmúltban szintén új erőre kapott e-Music Records gondozza (lásd még: Dance: Love Commando újrakiadás). Akár régi rajongóként a jogos elvárások mellett, akár újonnan érkezőként, egy jól megírt magyar nyelvű, melodikus hard rock anyag reményében közelítesz a friss Griff albumhoz, a Feltámadásban nem fogsz csalódni.

45kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9816788608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.12.21. 17:54:33

Ez igazán jó hír.
Imádtam.

Ha rosszmájú lennék, akkor mondanám, hogy megvan a Pokolgép következő énekese.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum