RockStation

Riffek bejgli mellé - (anti)karácsonyi rockdalok és -albumok az egész családnak

2023. december 24. - theshattered

maxresdefault_25.jpgKiskarácsony, nagy idegesség, kapkodás... kinek hiányzik ez? Mivel az ünnep már régen kifordult önmagából és elvesztette az eredeti fényét és jelentőségét, így az itt felsorakoztatott rockdalok egy része is kifacsarja ezt a témakört, viszont vannak benne olyanok is, amik szó szerint ideális aláfestései lehetnek egy ünnepi ajándéknyitogatásnak.

Tovább

Portnoy papa és a Pull Me Under története

_zs_1428_eredmeny.JPGA Drumeo legénysége nemrégiben felkérte a Dream Theaterbe visszatért Mike Portnoy-t, hogy meséljen kicsit a zenekar ütőkártyájáról, a Pull Me Underről. A dobos a témák kielemzése, bemutatása mellett magáról a dalról is mesél pár érdekességet, például hogy majdnem lemaradt az Images And Wordsről. Valljuk be, ez utóbbiért kár lett volna.

Tovább

Jimi Hendrix Experience - Hollywood Bowl, August 18. 1967 (Sony Music, 2023)

Majdnem rocktörténelem

71itjbj8_vl_uf894_1000_ql80_1.jpgKezdem elhinni azt a több fórumon is hangoztatott kijelentést, hogy a Sony archívuma feneketlen, ha Jimi Hendrix felvételekről van szó. Nem tudom, hogy ki ül a megfelelő székben és az elmúlt közel hat évtized alatt az a bizonyos szék hányszor cserélt gazdát, de a katalógus kimeríthetetlen. Évente – akár többször is – érkeznek a hivatalossá tett bootlegek, újrakiadások, miegyebek, mi pedig egyik mellett sem mehetünk el. Én legalábbis nem tudok.

Tovább

Jordan Fish nélkül folytatja a Bring Me The Horizon

52943598977_485beedac6_o.jpg

Tizenegy év abszolút sikeresnek mondható közös munka után elváltak a Bring Me The Horizon és a zenekar billentyűs-vokálos-ütőhangszeres-producerének, Jordan Fishnek az útjai. Fishnek fontos szerepe volt a zenekar fejlődésében és népszerűvé válásában, nem mellékesen a dalszerzésben, így mindenképp érdemes lesz figyelni, mire megy a zenekar Fish nélkül és mit alkot Fish a BMTH nélkül. Alább a rövid, nem túl sokatmondó közlemények olvashatók.

Tovább

Dead Lord - Goodbye Repentance (Century Media Records, 2013/2023)

Klasszikus hard rock

dead_lord.png

A Dead Lord a retro hard rock hullám egyik túlélője. Úgy tűnik, hogy az épp egy évtizede debütált stockholmi klasszikus rock csapattal tartósan is számolhatunk. Ebben a körben pedig nemcsak a lemezek mennyiségére, hanem azok minőségére is gondolok. Hakim Krim a zenekarát ugyan fél évtizeddel később alapította, de a Dead Lord hasonló gyökerekkel rendelkezik és hasonló pályát írt/ír le, mint a szintén svéd Graveyard. Egyes tagok révén mindkét formáció kötődik a skandináv death metal mozgalomhoz, és zenei iránytűnek mindketten a ’70-es évek egy-egy emblematikus zenekarát, irányzatát választották.

Tovább

Roadhog - Gates To Madness (Ossuary Records, 2022)

a2876616233_10.jpg

A Roadhog egy – már nem is annyira – fiatal lengyel négyes. A krakkói heavy metal kvartett nevére pedig az Ossuary Records katalógusában figyeltem fel. Ráadásul a fenti lemezük már egy éves múlt, így ahogy a zenei trendeket tekintve ők, úgy a gyors reagálás szempontjából én sem vagyok naprakészséggel vádolható.

Tovább

Yoshikivel is eljátszotta a klasszikus dalát a Scoprions

scorpions_2022.jpgÚjabb verzió készült a Winds Of Change-re, a Scoprions az örökzöldjét ezúttal a japán zenésszel, Yoshikivel (X Japan, The Last Rockstars) értelmezte újra, az eredmény az alábbiakban tekinthető meg. A dal maga amúgy a Yoshiki: Under The Sky című dokumentumfilmben csendült fel eredetileg, ez utóbbi szeptemberben debütált.

Tovább

Hazatértek… Önálló dalos nagylemez a Zártosztály(ról/tól)

zartosztaly2023.pngSaját dalokat tartalmazó albummal jelentkezett az éppen egy évtizede indult Zártosztály formáció. Az eleinte “csak” örömzenélésre, és főként a ‘80-as évekbeli Edda dalok hiteles előadására összeállt - Csillag Endre, Mirkovics Gábor, Donászy Tibor alapította - hazai supergroup (Lázár Zsigmonddal a billentyűk mögött) a 2019-ben kiadott Szétszakítva című négyszámos EP után, egy újabb énekesváltást követően fordult rá egy teljes nagylemez elkészítésére.

Tovább

Öngyilkos faj - Itt a Jack új dala!

img_9533.jpgJó hírrel szolgál a rajongóknak a Jack: Új videóval jövünk, ami a következő anyagot vezeti fel. Ez egy megosztott kiadvány lesz a kanadai Chadhel (https://chadhel.bandcamp.com/) zenekarral. A felvételek itthon, a keverés mastering Kanadában történt. A videot egy jó barátunk az unferground hip-hop körökből ismert Zéu alkotta meg nekünk. Grindcore/punk továbbra is! A dal a teljes elidegenedésről, a mértéktelen fogyasztásról és önmagunk kiirtásáról szól.

Tovább

Hooligans - Fekete Szivárvány (M-Prod Artist, 2023)

Másodszor is bekeményít a Hooligans

fekete-szivarvany.jpg

Már itt, az elején leszögezném, hogy a Hooligans-hez az előző lemezt felvezető videoklipekkel találtam el, és nem vissza. Szóval az előzmények en bloc kimaradtak nálam, a füldugó nélkül el- és kikerülhetetlen rádiós slágereket természetesen mindenki máshoz hasonlóan én is ismerem, a Zártosztályt megelőzően készült sorlemezeket viszont a maguk valójában egyáltalán nem.

Tovább

A 2023-as év Top 25 rock/metal lemeze

..... a RockStation szerint

katatonia_band2022-1000x515.jpgA múlt heti egyéni listák után most megmutatjuk, az összesített statisztikák alapján melyek voltak a RockStation szerkesztőségének kedvenc lemezei. Idén a szokásosnál is szétszórtabb lett a mezőny, például az összesített első helyezett egyikünknél sem volt a csúcson (igaz két helyen második volt), így nem lett annyira kiugró pontja egyik nagyobb névnek sem, de a szavak helyett akkor lássuk inkább a mezőnyt!

Tovább

A Brujeria új, minden eddiginél brutálisabb lemezével tér vissza Budapestre

brujeria2023c.jpg

A Brujeria tavalyi teltházas bulija után ismét Budapest felé veszi az irányt. A brutális dalairól ismert, rejtélyes mexikói banda szeptemberben jelentette meg új, Esto Es Brujeria című lemezét, amely az elmúlt évek pánikjának és polgári zavargásainak ad dühös hangot. Az extrém metal formáció kreálta zűrzavarhoz mi is társulhatunk június 15-én, az Analog Music Hallban egy alapos dühterápiára.

Tovább

Balhés borítók 9.

ratm_2020.jpgVan, hogy egy zenekar akarva-akaratlanul, de kicsit túlfeszíti a húrt. Hogy most azt dalokban teszi, az egy dolog, hiszen a rock és a metal mindig is valamilyen szinten a lázadásról szólt, de sokszor már a képi körítés is átlép egy bizonyos határt. Most például lángoló szerzetesekkel, anyuci forró pitécskéjével, vagy a korai death metal henteléseivel bővül a sor.

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum