RockStation

NOSZTALGIA! Bohém zsenialitás : QUEEN - Bohemian Rhapsody

2009. július 19. - SAABI

Még most is nagyon jó érzéssel gondolok vissza arra az évre, amikor először találkoztam a Queen zenéjével. Tulajdonképpen nekik köszönhető, hogy az akkori, éppen a "merre tovább?" kérdéssel küszködő zenei érdeklődésem végérvényesen a rockzene irányába fordult. 

Nosztalgiázós rovatunkban most egy nagyon nagy klasszikust ajánlok a figyelmetekbe. A Bohemian Rhapsody a QUEEN 1975(!) -ös A Night At The Opera című nagylemezén volt hallható és azt hiszem kétség nélkül állíthatom és bizonyára sokan egyetértenek velem, az egyik legjobb dal, amit ember valaha összehozott a földön.

Hangulatok, érzelmek olyan skáláját fogja át, amit elhordozni nem könnyű, Freddie szuggesztív előadásmódja és Brian May gitárjátéka feledhetetlen. Az áriázás utáni riffek valami eszméletlenek és indezt már 1975-ben tudta a nyújtani a Queen, érzésem szerint már akkor évekkel a koruk előtt jártak a művészetükben, utat mutatva sok-sok követőnek.

Ahogy az angol mondja egyszerűen és tömören: a great song.

  

 

Sziget Fesztivál 2009 fellépők | 1. rész : Die Toten Hosen

Nos lassan megint eltelt egy év a 2008-as Sziget Fesztivál  óta, mindjárt kezdődik az idei. Ahogy azt tettük a múlt évben, idén is bemutatjuk a Fesztivál nevesebb fellépőit, persze azokat, akik rock/metál-ban utaznak. A brit bandák zömétől elnézést kérünk idén annyian vannak, hogy egyenként nem jutott rájuk időnk. 

Nos azt idáig is tudtuk, hogy a Sziget nem teljes mértékben szól a hazai fesztiválozóknak. Rengetegen jönnek külhonból, akik közül sok az osztrák és a német állampolgárságú egyed. Nos gulasch biztos lesz és lesz Die Toten Hosen is. A mára lemezmilliókat eladó punk-rock együttes 1982-ben alakult Düsseldorfban Club der Toten Hosen néven. 


Első kislemezük, a Wir Sind bereit még csak 5.000 példányban jelent meg 1982-ben, 1987-ben már az eladási számokban is kezdett megmutatkozni a zenekar sikere: ebben az évben jelent meg a Never Mind The Hosen – Here’s Die Roten Rosen című, angol nyelvű feldolgozásokat tartalmazó stúdióalbum, valamint a Bis Zum Bitteren Ende című koncertlemez. 1988-ban hozták ki az Ein Kleines Bisschen Horrorschau című koncept-albumot, amely az Anthony Burgess által írt és Stanley Kubrick által filmre vitt Mechanikus Narancs (de sokan dolgozták fel!) című műre épül. Az együttes tagjai statisztaként a Bonnban bemutatott színdarabban is szerepet vállaltak.

Az együttes a kilencvenes években zeneileg egyszerű, elsősorban politikai töltetű szövegeivel egyre nagyobb rajongótáborra tett szert. 1993-ban jelent meg Kauf MICH! című albumuk, amely elsősorban a fogyasztás, a reklám és a szélsőjobboldaliság témájával foglalkozott, és amelynek első Toten Hosen-lemezként sikerült felkerülnie a német slágerlisták élére.

Tovább

VIDEJÓ FULLEXTRA! Lacuna Coil, The Gathering, Hardcore Superstar, Job For A Cowboy

Christina Scabbia gyönyörű, ezt még mindig örömmel konstatálom. A Lacuna Coil Shallow Life (RockStation kritika: Olasz meló : Lacuna Coil - Shallow Life) című, egyébként meglehetősen populárisra vett lemezéről itt a második klip I Like It, ami nagyon jópofára sikerült, a dalt meg értékelje mindenki maga.

A szintén női  énekessel megerősített The Gathering is új lemezzel jelentkezett idén The West Pole címmel. Ez az első lemez amelyen már nem Anneke van Giersbergen dalol, hanem Silje Wergeland. Klip az All You Are című dalra készült, amely egy zenekari performansz, igaz jobbára a bájos énekesnő főszereplésével. 

A svéd Hardcore Superstar lehetne akár egy karcosabb Mötley Crüe is. Beg For It címmel ők is lemezzel jelentkeztek az elmúlt hetekben, melyről Into Debaucherry címmel van videó, ami aztán tényleg snassz.

A végére valami bestiálisan ütőset hagytunk. Azt nem is kell már az előzőek fényében mondanom, hogy az arizonai deathcore brigád, a Job For A Cowboy új lemezzel jelentkezett e? Igen azzal, mely a Ruination címre hallgat. Az Unfurling A Darkened Gospel is zenekari klip, csak egy kicsit mozgalmasabb, mint az előzőek. Vagy nem is kicsit.
A videók szép sorjában megleshetők a cikk további részében

Tovább

Down – új lemez jövőre

A nemrég hazánkban koncertezett Down jövő év közepére tervezi megjelentetni új nagylemezét, a gitáros Pepper Keenan szerint valamikor tavasz végén, vagy nyár elején. Hat daluk már van, de ezek még nem biztos, hogy helyet kapnak a készülő lemezen. Pepper szerint a készülő dalok inkább a csapat legendás első lemezén hallható nótákra hajaznak. 

Interjú Munkácsi Tamással, a Faded Life zenekar szólógitárosával

Vajon el tudjuk-e csípni azt a pillanatot, amikor egy rocklegenda megszületik? Mert mikor már a nevét is tudjuk, és rajongunk érte, nem gondolunk arra, hogy honnan indult, kik segítették a pályáját, és milyen irdatlan munka van mögötte. Egy olyan fiatalemberrel beszélgetünk, akiknek minden esélye megvan arra, hogy a nevét hamarosan mindenki megismerje, mert hiszen megvan benne az a két dolog, ami a sikerhez kell: tehetség és kitartás.

Boltsek Andrea: A Munkácsi Tamás MySpace oldal tartalma egy olyan zenész benyomását kelti, nem beszélve a zenékről, mint aki már évtizedeket töltött el a pályán, pedig még csak 23 éves vagy. Ehhez képest komoly zenei múltad van. Úgy tűnik, hogy ez nálad nem csak egy fellángolás a zene iránt. Mesélsz nekem erről?

Munkácsi Tamás: Sziasztok. Nem, ez nem egy fellángolás. Egész eddigi életem a maximalizmusra építettem.
Ha valamibe belekezdek végig is viszem addig nem nyugszom. Reális álmok, célok vannak előttem, minden idegszálammal arra koncentrálok, hogy ezeket megvalósítsam.
Szép emlékek vannak mögöttem a koromhoz képest, nagyon jó zenészekkel zenéltem együtt, de most úgy érzem a jövőbe, kell tekintenem.

BA: 2004-2005-ben a Symbolban nyomtad. Itt még „csak”  gitáros voltál, vagy írtad a nótákat is?

MT: Eleinte természetesen csak beilleszkedtem a zenekarba, később már részt vettem a dalok írásában. Hihetetlen nagy kihívás volt ez akkortájt még nekem. Egyedül gitározni egy zenekarban, előtte lévő zenekaraimban, mint ritmusgitáros vettem részt.

BA: Mi inspirálja a zenéidet?

MT:Ez egy igen érdekes kérdés. Van, aki azért csinálja, mert pénzt lát benne vagy csak feltűnésképpen. Kezdetben én is így voltam. A fociból ellustulva rájöttem ez is tetszik a csajoknak. Egy szónak száz a vége egyetlen egy dolog inspirál: az érzéseim. Minden perc, amit átéltem, ha úgy tetszik a múltam feldolgozása.

Tovább

Paradise Lost – Új dal: As Horizons End

Mint már korábban hírt adtunk róla, az angol  Paradise Lost új albuma szeptember végén lát napvilágot Faith Divides Us, Death Unites Us címmel. Az albumról máris van hallgatni való a Paradise Lost MySpace oldalán. Az As Horizons End a csapat régi szép éveit idézi, a legendás Icon című lemez hangzásvilágában. Várjuk az albumot!.  
 

 

Fesztivál körkép 2009, Veréb Fesztivál (Csorna)

IV. Veréb Fesztivál  – 2009.07.30. - 08.01.

Július utolsó hétvégéjén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Veréb Fesztivál. Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is barátságos árak várják a fesztiválozókat, 2500 forintért háromnapi felhőtlen szórakozás. Erről pedig a stílusukban hazánk legnagyobbjai gondoskodnak majd. A 35 fellépő több zenei irányzatot is felvonultat a fesztivál ideje alatt.  A helyszín ismét a csornai Termál-kemping, amely a koncerteken kívül rengeteg más szórakozási lehetőséget nyújt. Idén is lesz verébkirálynő illetve verébkirály választás, játékos sörnyerő versenyek, strand-foci és a már hagyománnyá váló „veréb-verés”. A rendezvény résztvevői fél áron léphetnek be a termál területére, ahol a fürdőzni vágyók több medencét is igénybe vehetnek. 
Folyamatos információk: Veréb fesztivál hovatalos weboldal 


 

 

IV. Veréb Fesztivál programja:

2009. július 30. (csütörtök) 
16:00 - DeathRoses  
17:00 - Surf de ska 
18:00 - Kötelező Közhelyek  
19:00 - Aktuális 
20:00 - Eskabbe  
21:00 - Végállomás  
22:00 - Macskanadrág  
23:00 - Rollin Wallowin  
00:00 - Say  Out  
01:00 - Blizard

2009. július 31. (péntek)
15:00 - Noise Frequency  
16:00 - Decaying Incest  
17:00 - Greedy Fly  
18:00 - Suicide Pride  
19:00 - Liberal Youth  
20:00 - Social Free Face  
21:00 - Bőgőmasina  
22:00 - Prosectura  
23:00 - Linx  
00:00 - Fegyelmező Részleg  
01:00 - Iszonyat 
02:00 - Streets of arrabona  


2009. augusztus 1. (szombat)
14:00 - Eve Six 
15:00 - Tirpunk  
16:00 - Kötetlen Pulóver 
17:00 - Graveyard at maximum  
18:00 - Buttercup  
19:00 - Skru   
20:00 - Ankou  
21:00 - Ska-Pécs  
22:00 - Rózsaszín Pittbull   
23:00 - The Last Minute  
00:00 - Semmi Komoly  
01:00 - Tango Underground  
02:00 - New Dead Project 

 

Future Millionaire, Knock Out (Nóka Út) – megjelentek

A Hammer Music gondozásában júliusban is érdekes anyagok láttak napvilágot:


A Future Millionaire zenekar által játszott grunge stílus lendületes és igényes alternatív rockzenei irányzat, amely a hazai könnyűzenei palettán csaknem hiányzik.

A fővárosi banda tagjai tapasztalt zenészek, jelen formáció 2006 év végén állt össze.

A PANKKK program támogatásával 2009. júliusában, digipack formátumban megjelent első, Alone c. nagylemezük. A hanganyag a budapesti Pannónia (volt Aquarium) Stúdióban készül, Schram Dávid hangmérnök és producer közreműködésével. A kimagasló színvonalon elkészített zenei produkció komplexitását növeli a borító vizuális látványterve is…


1.  Sunday Afternoon
2.  The Last One
3.  Listen
4.  Fight
5.  Saviour
6.  Proud of You
7.  Demon in Me
8.  Right Kind
9.  Alone
10.  Proud of You (accoustic version)

      

Kapcsolódó linkek:


 

A Knock Out (Nóka Út)  rockzenekart 1993-ban a kolozsvári Compact-ból kivált Lénárd „Yogi” József és Varga Sándor alapította Erdélyben, Kolozsváron .

A zenekar rengeteg koncertmeghívásnak tesz eleget mind Erdélyben, mind Magyarországon. Legfontosabb határon túli fellépései: Rock Kristály Díj Budapest ’94 (döntő helyezett), Eurowoodstock Budapest Diáksziget ’94, Rocktóber Békéscsaba ’96. Első éveiben a zenekar Erdélyben a Moby Dick, a Hobo Blues Band és az Edda társaságában turnézik. Később diákfesztiválokon, rockfesztiválokon, városnapi rendezvényeken, sörnapokon és leginkább motoros találkozókon csendültek fel a dalaik. A könnyen megrágható szövegek, húzós, melodikus riffek és néhány erdélyi népdalfeldolgozás kellett ahhoz, hogy a zenekar Erdély egyik legkedveltebb és legismertebb rockzenekarává váljon és 15 év után is az maradjon.

Az AkusztiK.O. A kolozsvári Knock Out slágereinek akusztikusan áthangszerelt, nókaútos válogatásalbuma. Zenéjében fontos szerepet tölt be a hard-rock, a blues és az erdélyi magyar népzene ötvözése. A csapat megalakulásától fogva célul tűzte ki azt, hogy az erdélyi magyar rockrajongóknak énekeljen magyarul! A 15 éves zenekar ezzel az albummal mutatkozik be a magyarországi közönségnek.


1. Meglépett Piroska
2. Második kiütés
3. Engedd, hogy érezzem
4. Táltos unoka
5. Ahol a motorosok
6. AC ko DC
7. Nincsen hibád
8. Nem mernék a szemedbe nézni
9. Vérig blues
10. Regrúta blues
11. Kimondhatatlan élmények
12. Mikor iszom pálinkát
13. Kolozsvári vándor
14. Nagyárpi 
15. A mesének vége

 

Kapcsolódó linkek:

Hegyalja Fesztivál 2009 fellépő | 8. rész : Ignite

Úgy gondoltuk idén, hogy a július 15-19. között megrendezésre kerülő Hegyalja Fesztivál nevesebb külföldi fellépőit is bemutatjuk. Tesszük ezt egyrészt azért, mert metálban elég erős a felhozatal, másrészt pedig a fesztivál idén ünnepli 10. születésnapját.

A Fesztivál külföldi fellépőit bemutató sorozatunk utolsó szereplője az egyetlen, akinek magyar kötődése is van. A Téglás Zoli vezette kaliforniai (Orange County) melodic hardcore/punk rock együttes 1993-ban alakult. Az internet nem ad túl sok információt a banda életútjáról, de azért pár morzsát találtam.


A jelenleg  Zoltan "Zoli" Téglás – énekes, Brett Rasmussen –  basszusgitár, Brian Balchack – gitár, Nik Hill – gitár, Craig Anderson – dob felállású ötös röviddel a megalakulás után kiadta első lemezét  Scarred For Life címmel, melyet még hat album követett rövid időn belül. A csapatnak az igazi áttörést a 2000-ben megjelent A Place Called Home című album hozta meg, melyen A Csitári Hegyek Alatt című magyar népdal is helyet kapott angol és magyar nyelven is. Bár az album sikeres volt, a kiadás után a tagok különféle projektjeikkel voltak elfoglalva, míg Zoli magyar zenekaroknak segített a külföldi szárnybontogatásban, így a következő albumra kicsit hosszú időt kellett várni.


A csapat ezidáig utolsó  albuma Our Darkest Days címmel 2006-ban látott napvilágot, mellyel nálunk is turnéztak. A Téglás Zoli által írt szövegek szociális és politikai kérdéseket boncolgatnak, elég kemény stílusban.


A banda a Hegyalja Fesztiválon július 18.-án (szombaton) 23.00-kor lép fel a DeWalt Színpadon.


Egy kis MÁV szignál a dal elején : Ignite – Bleeding

 

Hegyalja Fesztivál 2009 fellépők | 7. rész : Machine Head

Úgy gondoltuk idén, hogy a július 15-19. között megrendezésre kerülő Hegyalja Fesztivál nevesebb külföldi fellépőit is bemutatjuk. Tesszük ezt egyrészt azért, mert metálban elég erős a felhozatal, másrészt pedig a fesztivál idén ünnepli 10. születésnapját.

   

Az idei Hegyalja Fesztivál egyik legnagyobb durranása az amerikai Machine Head fellépése lesz.  

Adam Duce 1990-ben találkozott Robb Flynnel, aki egy thrash metal bandában, a Vio-lence-ben gitározott. Pont jókor, ugyanis egy nagyobb nézeteltérés miatt az akkori Vio-lence tagjai egy másik banda tagjaival és egymással is elég rossz viszonyban lehettek, ugyanis test-test elleni küzdelemmé fajult a dolog. Flynn kapott az alkalmon, kilépett a Vio-lence-ből, egy saját projekt reményében. Majd csatlakozott hozzájuk Duce régi haverja, Logan Mader, majd Tony Constanca dobos. 

Tovább

Error van : Acid Drinkers – Verses Of Steel

Error van, nagy error. Igazság szerint nem emlékszem arra a hajnalra, amikor a Regain Records kiadványai közül kiválasztottam a lassan negyed százados múltra visszatekintő lengyel csapat tizenkettedik lemezét, de a myspace oldalukon meghallgatott dal után nem erre a trash metálra számítottam. De az is lehet, hogy kellett volna még eggyel több kávé, mert így igencsak vakra futottam.

Ha már így véletlenül egymásra akadtunk akkor meghallgattam a Tomasz "Titus" Pukacki – basszusgitár, ének, Dariusz "Popcorn" Popowicz – gitár,  Maciej "Slimak" Starosta – dob, Aleksander "Olass" Mendyk – gitár, vokál négyes által feljátszott lemezt. A sors kegyetlensége, hogy a gitáros Olass a lemez kiadása után tisztázatlan körülmények között életét vesztette. Mindez szomorú dolog, de az elérzékenyedéstől még nem lesz jobb lemez a Verses Of Steel.  

Tovább

Hegyalja Fesztivál 2009 fellépők | 6. rész : Hatesphere

Úgy gondoltuk idén, hogy a július 15-19. között megrendezésre kerülő Hegyalja Fesztivál nevesebb külföldi fellépőit is bemutatjuk. Tesszük ezt egyrészt azért, mert metálban elég erős a felhozatal, másrészt pedig a fesztivál idén ünnepli 10. születésnapját. 

A jelenleg Peter "Pepe" Lyse Hansen – gitár, Jakob Nyholm – gitár, Dennis Buhl – dob,  Mixen Lindberg – basszus, Jonathan "Joller" Albrechtsen – ének felállásban zenélő ötös a dániai Aarhus-ban alakult. Trash metálról Európában sikaknak a Kreator ugrik be, de bizony a dán gyerekek sem Kis Miskák a szakterületükön. A zenekar 2000-ben alakult meg és 2001-ben adták ki első szimplán Hatesphere címre keresztelt albumukat. Agresszív és dallamos zenéjüknek köszönhetően hamar elismertek lettek hazájukban.


Második lemezük a 2002-es Bloodred Hatred méginkább thrashes-re sikeredett. Sikereik hatására olyan bandákkal turnéztak, mint a The Haunted, a Testament, a Mnemic, vagy a Mastodon.

Legutóbbi három albumuk abszolút kritikai elismerésnek örvendett. Ezidáig utolsó lemezük ezévben látott napvilágot To The Nines címmel. A Hatesphere a Fesztivál DeWalt Színpadát zúzza porrá július 18.-án (szombaton) 20.30 órai kezdéssel.

Kattintás után egy "gusztusos" videót nézhettek ízelítőnek!

Tovább

Az új hullám : Balaton Music Wave (beszámoló + képek)

Egy gyors helyzetjelentést szeretnék küldeni nektek Zánkáról, ugyanis a  „Zene Hullám” végigsöpört a Balaton partján a Gyermek- és ifjúsági centrum-ban,  ahol először rendezték meg a Balaton Music Wave elnevezésű 3 napos fesztivált. Ha a helyszín neve ismerősen cseng, az nem a véletlen műve, korábban ugyanis a Balatone fesztivál látogatói vehették birtokba pár napra, a tábort.

Tényleg csak nagyvonalakban tudok beszámolni nektek a 3 nap eseményeiről, mert amikor ti e sorokat olvassátok, én már a vonaton üldögélek a csomagjaimmal, és Tokaj felé tartok, ahol ugye a tizedik Hegyalja Fesztivált rendezik meg az idén.

Visszatérve a fő témához mit is várhat az ember egy első éves fesztiváltól ?  Elnézve a programot és a jegyárakat, továbbá  a helyszínt-  a Balaton parton van a fesztivál, és bármikor átruccanhatunk megmártózni a „Magyar tengerbe” ha esetleg nagyon melegünk lenne – egész kellemes kis három napnak ígérkezett, 3 színpad és a Balaton társaságában.

Valóban jól is indult a fesztivál, első nap gond nélkül végigment a program, a nagyszínpadon a Szeg, Cadaveres, Subscribe, Road, Tankcsapda zenekarok váltották egymást, szóval egy elég erős első napot láthattunk, pláne egy első éves fesztiváltól. A kisebb színpadokon is olyan bandák szórakoztatták az összegyűlteket, mint a Blind Myself, Pokolgép, Napra..  Ha már az összegyűlteknél tartunk, hiába volt elég jó nyárias idő (bizony mostanság a nagy esőzések közepette meg kell ezt becsülni)  és elég színvonalas program, nem voltak túl sokan a színpadok előtt, pedig a zenekarok is kitettek magukért.

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum