RockStation

Ezek voltak 2014 legjobb magyar rock- és metal lemezei

2014. december 31. - sunthatneversets

top2014_magyar.jpg

2014 a magyar rock- és metalzenék egyik legjobb éveként fog szerepelni a zenei történelemkönyvekben, már ha lesznek ilyenek. Nem véletlen, hogy év végi listáinkon nem egy hazai album szerepelt, ami a kiváló zenei minőség mellett egyre inkább annak is szól, hogy az elmúlt években bizony itthon is lehet teljesen nyugati minőségű munkát csinálni. Idén rengeteg nagyon jó kiadvány jelent meg, amelyből objektíven eldönteni, hogy melyik a legjobb 10, igencsak nehéz. Mi azért megpróbáltuk, alább az év legjobb hazai rock- és metal lemezei.   

TURBO - PENTAGRAM

 A Turbo az utóbbi években egészen érett produkciót mutat, rájuk teljesen igaz a fentebb említett nyugati színvonal. Pentagram című lemezük újabb lépcső a zenekar fejlődésének útján.

THE SOUTHERN ORACLE - HIGHER THAN HEAVEN/LOWER THAN HELL

A metalcore kliséiből próbált meg kitörni második lemezével a The Southern Oracle. Sikerült. Ehhez persze kellett egy prémium minőségű vendéggárda is, de kellettek a jó dalok is, meg az az atmoszféra, amit ezzel a 12 dallal megalkottak. 

TANKCSAPDA - URAI VAGYUNK A HELYZETNEK

Végre megint egy jól sikerült Tankcsapda lemez! Az előző két (vagy három) lemeztől nem nagyon estünk hasra, de ez most tényleg friss, erős és igazi Tank lemez. Azt nem tudjuk, hogy mitől lett ez ennyire jó, mire sikerült ráérezni, de ha kérhetjük ezt a vonalat kellene nyomni a továbbiakban.

ØRDØG - TÍZ FEKETE DAL

Az Ørdøg az év egyik nagy meglepetése. Valójában a Superbutt korai felállásról van szó, de egészen más a koncepció, mind zeneileg, mind pedig abban, hogy magyarul szólalnak meg. A végeredmény pedig az év, magát legjobban hallgattató lemeze.

MOBY DICK - FÖLDI POKOL

A Moby Dick esetében azt is gondolhatnánk, hogy rutinprodukcióról van szó. Aztán lemezről lemezre bebizonyítják, hogy még mindig ők a legerősebb thrash formáció az országban.

LEANDER RISING - ÖNGYÖTRŐ

Az első Leander lemez után a hype kissé nagy lett a banda körül, kicsit féltünk is, hogy mi lesz így a folytatással. Aztán a második kiadvánnyal, ahogyan mondani szokták, alaposan ránk cáfoltak. Sokaknál az év magyar lemeze. Profi munka az egész, zeneileg a szokásos színvonalas metal, a szöveg meg ahogyan tépi az embert, az a minden.

HAW - SOUNDTRACK OF OUR FRIENDSHIP

A HAW visszatérő lemeze is a nagy meglepetés kategóriája. Egyszerre zsigerien ösztönös, arcbamászó, de mégis könnyen befogadható. Húz, mint csőrös kamion a sivatagi úton.

GRAND MEXICAN WARLOCK - HELL SWEET HELL

A Grand Mexican Warlock második lemezével úgy voltunk, hogy baszki ezt az egész világnak hallania kéne. Ismét sok minden lett belesűrítve, de kő-stabil alapokon áll a zenekar én-képe. Az egész album úgy ahogy van, minden pillanatában jól felépített, és nagyon ütős momentumukkal van telebombázva.

BLIND MYSELF - NÉGYSZÖGÖL

Az elmúlt évek egyik legkellemesebb meglepetése a magyar metal színtéren a Blind Myself munkája volt. Saját erőből, tök ingyen minden dal a rajongók elé tálalva - maxireszpekt! Idén végre be is fejezték a Négyszögöl három éves munkálatait és így kompletten az egész még nagyobbat üt, mint az egyes negyedek.

APEY AND THE PEA - HELLISH

Úgy látszik az idei a második lemezek éve volt, hiszen az Apey And The Pea is a másodikat adta ki idén Hellish címmel. A zenekar lényege a RIFF. Így csupa nagy betűvel. Az első albumot is sikerült túlszárnyalni, így aztán megérdemelnék, hogy még Lucifer is feljöjjön a pincéből leosztani nekik a pacsit.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr657018873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thedirector 2014.12.31. 14:22:21

Majdnem mind kiváló lemez. A GMW és az APEY pedig magasan világszínvonal.

NZperX 2015.01.02. 09:20:34

Ørdøg, Blind Myself, Grand Mexican Warlock és Turbo: Ezek tényleg kimagaslóan jól sikerültek, a többihez viszont kell egy jó adag szeretni akarás is.

Sir Galahad 2015.01.02. 11:30:42

Ízlés dolga. Az én 2014-es kedvencem például ez volt: www.youtube.com/watch?v=Rzsmo4VWpVM
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum